Eu
percep ca hipoglicemie o valoare sub 65 mg/dl. În
sfârşit.
Pentru că din
trimestrul I de sarcină
nu o mai simţeam
deloc, deşi apărea foarte des, ceea ce era foarte periculos.
Hipoglicemiile
mele sunt de mai multe feluri:
Cele
datorate acţiunii
lantusului în
cazul în
care e supradozat sau am facut efort fizic îndelungat.
Uneori măresc cu
o unitate doza de lantus : dacă
sunt stresată,dacă
sunt sedentară
mai multe zile sau dacă
sunt răcită.
Dacă organismul
meu îşi
revine dintr-odată
sau devin mai activă
va fi prea mult lantus şi
atunci glicemiile vor scădea
să zicem cu 30
mg/dl pe oră,ceea
ce poate provoca hipoglicemie mai ales dacă
mai întârzii
şi masa. Atunci
va fi nevoie de 10 carbohidraţi
rapizi dacă
glicemia a scăzut
sub 60, şi de 20
ch dacă a scăzut
la 45. Tipul acesta de hipoglicemie nu este foarte periculos pentru
că nu scade
foarte rapid. Poate însă
agrava o hipoglicemie provocată
de insulina rapidă
dacă aceasta e
supradozată
,n-am mâncat
suficienţi
carbohidraţi şi
am facut efort, expus la frig etc.
Lantusul
intră în
acţiune undeva
într-un
interval de timp cuprins între
două şi
patru ore. Până
începe să
acţioneze nu îmi
va modifica glicemia (teoretic).În
momentul când
începe să
acţioneze îmi
va scădea
glicemia cu 50 ceea ce îmi
poate provoca o hipoglicemie, dacă
nu am mâncat
în
dimineaţa
respectivă, pe
care o tratez cu 20-30 ch în
funcţie de cât
de scăzută e
valoarea glicemiei. După
câteva ore
va scădea
glicemia cu cât
am nevoie, nu mai ştiu
acum cu cât,
cred că 15 mg/dl
pe oră, pentru
ca după
20 de ore efectul să
fie foarte slab. Şi
aceasta pentru că
am preferat să
fac lantusul dimineaţa,
voi explica altădată
de ce.
De
curând am
avut o experienţă
foarte neplăcută
cu lantusul, se poate însă
întâmpla
cu orice insulină
dacă este
injectată unde nu trebuie, adică
într-un vas
de sânge.
Într-o
dimineaţă am
făcut cele 8 unităţi
de lantus şi am
început să
pregătesc micul
dejun. După 20
minute aveam o usoară
ameţeală şi
am luat un test: 36. Am realizat imediat că
lantusul a ajuns în
mare parte direct într-un
vas de sânge
pe care l-am nimerit din greşeală,
o greseală cu o
probabilitate de 1 la un milion de injecţii
poate. Practic vârful
acului a intrat într-un
vas de sânge
şi astfel
insulina a intrat direct în acţiune
devenind suuuperrapidă.
După păţanie
am vazut că era
şi puţin
sânge la
locul injecţiei,
şi parcă
a fost şi
pe vârful
acului când
l-am scos din ţesut. Am luat repede câteva
linguri de zahăr
, nici nu l-am mai cântărit
pentu că nu era
timp. La a doua testare :24, deja am intrat în
panică, am luat
în
continuare zahăr
până la 10
linguri cu vârf
şi beam apă
ca să se
absoarbă mai
repede. Important era să
nu îmi
pierd cunoştinţa.
După
aceea am mâcat
cei 50 ch ptr micul dejun şi
nu am mai făcut
rapida înainte
de masă ca să
văd ce se mai
întâmplă.
După o oră
de la păţanie
am simţit o
usoară ameţeală
şi am luat test
fiind sigură că
e o hiperglicemie după
tona de zahăr pe
care am mâncat-o. Când
colo 45 . Am tratat-o şi
pe aceasta cu ceva zahăr,
nu mai ştiu cât.
Într-un
final am ajuns şi
la hiperglicemia datorată
faptului că nu
mi-am făcut
rapida. Şi cu
aceasta s-a încheiat
povestea, însă
am rămas
marcată, încât
în fiecare
dimineaţă când
fac lantusul sunt
foarte atentă la
o eventală
hipoglicemie şi
pe cât se
poate mănânc
înainte.
Aceasta hipoglicemie o consider cea mai periculoasă,
mai ales ca nu te aştepţi la ea şi mai ales în contextul în
care nu simţi hipoglicemiile.
De
când am rămas
însărcinată şi
până nu demult după
ce am născut nu am mai perceput semnele
de hipoglicemie: ameţeală, tremuratul
mâinilor, negru în
faţa ochilor şi
apoi transpiraţia rece pe spate. Dar nici
nu s-a mai produs hiperglicemia reactivă, adica
acea hiperglicemie care apare in urma raspunsului hormonal al
organismului dupa o hipoglicemie .În
prezent sunt sensibilă şi
la un 60, şi aceasta pentru că
am trecut printr-o periodă
de hiperglicemii.
Cred
că este greşit
spus hipoglicemii datorate lantusului sau altei insuline. E vorba ori
de o greşeală
de calcul ori de o întâmplare
precum cea de mai sus. Dozată
corect, ceea ce presupune să
se aibă în
calcul mai mulţi
factori ,precum stilul de viaţă,
nivelul de stress, rezistenţa
la insulină,
ş.a. şi
binenţeles
numărul de
carbohidraţi ,
insulina nu va duce la hipoglicemii majore.
Când
se doreşte un
control glicemic foarte strict se ajunge aproape inevitabil destul de
des la o uşoară hipoglicemie,
mai ales în
apropierea următoarei
mese. Multiple
hipoglicemii serioase indică o supradozare a insulinei sau este
vorba de o stare fiziologică
de extremă
sensibilitate la insulină,
cum este cea cuprinsă
între
săptămânile
8-16, aproximativ, de sarcină,
când
insulina ajunge foarte rapid în
acţiune - sau
după efort fizic
intens sau regulat ori sub acţiunea
anumitor medicamente care potenţează
efectul insulinei.
Trebuie
totdeauna analizate riscurile şi
beneficiile când
trebuie stabilită
o ţintă
glicemică. Se
poate muri mult mai repede
de hipoglicemie decât
de complicaţiile
pe termen lung ale diabetului. (Să
nu fim nici neglijenţi).
În
ce priveşte
insulina rapidă,
pot ajunge la hipoglicemie dacă
îmi fac
injecţia înainte
de masă şi
consum alimente grase care se vor digera după
mai multe ore. Aşa
prind doi iepuri deodată (glumesc),
o hipoglicemie pentru că
intră în
acţiune insulina
rapidă mai
înainte de
a se digera mâncărurile
foarte grase şi
o hiperglicemie la 3-5 ore după
injecţie provocată de faptul că se
digeră
respectivele alimente ( odată
cu pâinea
sau alţi ch cu
care au fost consumate la masă),
de reacţia
organismului la hipoglicemia de mai devreme, plus de trataţia
dulce pe care a primit-o această
hipoglicemie.
Dacă
nu mănânc
suficienţi
carbohidraţi raportat la câta
insulină injectez voi ajunge garantat la o
hipoglicemie.
Hipoglicemia
se mai poate întâmpla
după un efort
fizic făcut
înainte sau
după insulina
rapidă, dacă
nu am ţinut cont
de aspectul acesta la calculul dozei sau după
o expunere la frig sau dacă
este foarte cald sau dacă
fac duş, mai
ales fierbinte. Expunerea la frig duce la un consum intens de
carbohidraţi. Uneori mi-a scăzut
cu 40-100 mg/dl în
10-20 min de expunere la frig, mers..
Căldura
face ca insulina să
intre foarte repede în
acţiune. De
aceea trebuie evitate băile
fierbinţi aroape
de momentul injecţiei. De
obicei evit să
fac duş înainte
cu o ora şi 2-3
ore după
injectie şi
neaparăt testez
glicemia înainte
de a intra la baie şi
nu încui
uşa niciodată,
regulă învăţată
la spital.
Mai
este o hipoglicemie datorată
injectării
rapidei după ora
8 seara. Novorapidul acţionează
maxim 5 ore cu un maxim cuprins la mine între
80 şi 100
minute. Dacă fac
injecţia târziu
insulina care mai rămâne
activă după
miezul nopţii
îşi
dublează efectul
pentru că din
acel moment până
spre ora 4 dimineaţa
organismul este foarte sensibil la insulină.
Ziua
o unitate de novorapid îmi
scade glicemia cu 40 iar noaptea cu 100 mg/dl.
Mai
poate scădea
glicemia după o
corecţie făcută
cu exces de zel, calculată
gresit.
Mai
poate apărea
hipogicemie după
o perioadă de
stress, când
la un moment dat hormonii de stress se epuizează
(pentru că
organismul nu mai are resurse pentru a-i produce), şi
atunci doza de insulină
fiind adaptată
stării de stess
va fi în
acel moment prea mare. După
o mică pauză
acei hormoni încep
iar să se
producă daca sressul continuâ.
Mai
sunt şi acele
hipoglicemii din ultimele zile de sarcină
care anunţă
momentul cel mare. Placenta,
care prin hormonii pe care îi
produce provoacă
rezistenţa la
insulină în
trim 2 şi 3 de
sarcină, poate
îmbătrâni
când se
apropie termenul naşterii
şi produce mai
puţini hormoni.
Atunci scade puţin necesarul de insulină..
Am
avut hipoglicemii şi
când am
folosit tratamente naturiste care au avut efect hipoglicemiant.
În
primul an de diabet am fost pe insulină
premixată
Humalog mix 25, adică
o insulină care
avea 25 la sută
insulină rapidă
Humalog şi
restul insulină
lentă nph.
Humalog mix trebuia agitată
înaine de
injectare până
devenea omogenă.
Dacă nu este
bine omogenizată
se va injecta mai multă
insulină rapidă
decât
trebuie iar la sfârşitul
fiolei prea mult nph,componenta lentă, acest fapt provocând
hipo şi
hiperglicemii specifice. Nu au fost
hipoglicemii grave pentru că
o omogenizam cât
de cât.
Cu
Humalog mix aveam hipoglicemie 50-65 înainte
de masa de prânz
şi uneori pe la
ora 17 dacă nu
mâncam
consistent la prânz
şi omiteam
gustarea de ora 17. Nu am fost mulţumită
de Humalog mix pentru că
aveam totdeauna hiperglicemii după
masă şi nu am reuşit să ajung la o
glicozilată mai mică de 6,4.
Cred
că au mai fost
hipoglicemii când
pancreasul meu mai baga şi
el o doză mai
mare de insulină
când se
simţea mai în
putere.
Poate
mai sunt şi alte
cauze din care am ajuns la hipoglicemie dar nu îmi
mai vin acum în
minte. Nu am dus-o numai în
hipoglicemii, dar experienţele
sau adunat în
doi anisori de când
am diabet tip 1.
Hipoglicemia
se întâmplă
atunci când
este prea multă
insulină în
sânge.
Trebuie tratată
cu carbohidraţi
rapizi- zahăr,
glucoză, suc
dulce. Nu este deloc bine să
se trateze cu dulciuri grase precum bomboanele de ciocolată,
prăjituri ş.a.
pentru că
acestea se digeră
greu, iar dulcele trebuie să
intre în
câteva
minute în
sâ ge
pentru a ridica glicemia.
Este
bine să se bea
puţină apă
pentru a ajuta absorbţia
carbohidraţilor
administraţi
pentru tratarea hipoglicemiei. De asemenea se vor evita alimentele
grase când
se suspectează
riscul unei hipoglicemii. De ex înainte
de un efort fizic intens.
Fructele
sunt bune pentru tratarea unei hipoglicemii usoare, care nu avansează
repede.
Era
să uit ceva
foarte important, hipoglicemia care avansează
fooooarte repede, care apare
atunci când
rapida ajunge la maxim, la 80 minute de la injectare şi
nu s-au digerat alimentele de la masă
cât să
se armonizeze efectul insulinei cu cantitatea de zahar din sânge.(
după alimente
greu de digerat consumate la masă,
de exemplu carne cu pâine),
mai ales dacă
s-a facut şi
mult efort fizic în
ziua respectivă.
Şi este nevoie
la mine de 40 ch rapizi şi
apă.
În
primul trimestru de sacină
ajungeam foarte repede la 45 chiar şi
fără
o logică anume.
Probabil glucidele erau folosite şi
în altă
parte, în
unele momente mai mult.
Cam
atât despre
hipoglicemiile mele.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu