luni, 4 februarie 2013

Hiperglicemia


Hiperglicemia este atunci când este prea mult zahar în sange.
La oamenii sănătoşi apare atunci când consumă o cantitate mare de carbohidraţi rapizi, de ex jumatate de pepene roşu, însă scade repede, să zicem în maxim jumatate de oră, sub acţiunea insulinei proprii, mai poate apărea în condiţii de stres foarte mare ,mai ales asociat cu nopţi nedormite, în acest caz apar tulburări hiperglicemice mai lungi chiar şi după depăşirea evenimentului respectiv (de ex decesul cuiva apropiat), această situaţie fiind favorizantă pentru declanşarea diabetului, mai poate apărea sub acţiunea unor medicamente, precum cele pe bază de cortizon, Eutyrox, unele anticoncepţionale ş.a. mai poate apărea în timpul unor boli infecţioase. Aceste hiperglicemii se rezolvă sub acţiunea insulinei proprii.
La diabetici am putea numi hiperglicemie acea valoare a glicemiei care este peste ţinta glicemică stabilită cu medicul.
Am gasit într-un articol că valorile glicemiei de peste 140 sunt deja nocive pentru organism fiind suficiente pentru distrugerea celulelor beta din pancreas expuse mult timp la acestea.
Simptomele de hiperglicemie sunt la mine ameţeala, dar fără să văd negru în faţa ochilor ca la hipoglicemie, privirea înceţoşată, sete puternică, senzaţia de cald sau rareori de frig, foame, poftă de dulce,nervozitate, urechi înfundate, o anumită senzaţie în mâini şi picioare, parcă ar fi de lemn, lipsa puterii de concentrare, uitarea, somnolenţa puternică, sau dacă dorm, un somn adânc, neodihnitor. Nu sunt prezente totdeauna toate aceste simptome şi de obicei apar la hiperglicemii peste 200, mai ales daca persistă.
Când am hiperglicemie aplic o corecţie cu insulină Novorapid. Iata cum:
10 carbohidraţi îmi cresc glicemia cu 40mg/dl, 20 cu 80 . O unitate de insulină îmi scade glicemia cu 40 dimineaţa până în ora 12, cu 80 la prânz până în ora 16, ceva mai puţin până în ora 19, iar cu 80 până în ora 12 noaptea şi cu 100 noaptea. Dimineaţa nu aplic corecţii până în ora 12 pentru că am maximul de la lantus care îmi scade brusc cu 50 glicemia pe la orele 10,30 -11,30. Dacă e nevoie de un control strict al glicemiei ca de ex în sarcină sau că aşa doresc aplic o corecţie glicemiei de la ora 12 dacă e mai mare de 140, o unitate sau jumătate (am demipen) ca să ajung la ora mesei pe la 13,30 cu o glicemie bună şi astfel să am un start bun pentru glicemiile de după masa de prânz.
Dacă am hiperglicemie 180 să zicem, înainte de masa de prânz şi urmează să mănânc 80 ch ca de obicei , îmi injectez 5u sau 5,5 u de Novorapid, adică 1-1,5 u pentru corecţie şi 4 u pentru masa respectivă. Dacă am hiperglicemie 240 la ora 17 - sunt deci 3,5 ore de la injecţia de prânz,(mai este puţină insulină activă rămasă de atunci) şi pentru că în intervalul 16-19 este şi o rezistenţă ceva mai mare la insulină , aplic o corecţie de 2,5 unităţi şi verific glicemia după o oră sau măcar la 80 de minute.
Totdeauna după o corecţie sunt atentă la o eventuală hipoglicemie şi ţin cont de efortul fizic, frig, căldură etc.
Ţin cont şi de faptul că mai puţină insulină îşi face efectul mai lent iar mai multă pe măsură. Insulina rapidă Novorapid începe să acţioneze în zece minute, să zicem că ar intra atunci 5-10%, care procent dacă se aplica la 4u de insulină ar însemna că în zece minute am aproape jumătate de unitate în acţiune, şi îmi va scădea deja glicemia cu 20mg/dl. La 80 de minute atinge maximum şi să zicem că atunci am 3u active şi îmi va scadea atunci destul de brusc glicemia, urmând ca după 4 ore să mai fie un 10% tinzând spre 0.
Hiperglicemiile, daca sunt sub 250 si nu sunt cetone in sânge, pot fi scăzute şi prin exerciţiu fizic . Dacă exersez 10 minute pe stepper îmi scade cu 40 mgdl glicemia, sau daca vin de la piaţă pe jos 15 minute cu ceva cumparaturi ajung acasa cu o valoare bună. De unde ştiu? Testându-mă ori de câte ori pot face ceva pentru a-mi regla glicemia sau dacă pot afla ceva nou sau verifica o ipoteză despre diabetul meu.
Uneori, atunci când sunt stresată mai multe zile si nu prea răspund la corecţii cu insulină, ca prin minune este de ajuns un somn odihnitor pentru ca lucrurile sa intre in normal. Sau să mă întorc în oraş dacă calatoria in provincie mi-a dat peste cap valorile. Da, aşa mi s-a întâmplat. În ziua în care mă întorceam în oraş, înca de pe drum mi se regla glicemia (binenţeles nu fară injecţii).
Apropos de somn, mi-am amintit că somnul mai lung în timpul zilei poate da hiperglicemie prin faptul ca pe durata lui se secreta hormoni de creştere care dau rezistenţă la insulină.
Nopţile nedormite dau predispoziţie la hiperglicemie .Dacă lucrez ceva noaptea glicemia îmi creşte cam cu 10-20 mgdl pe oră, (cred că din cauză ca foloseşte şi creierul în plină activitate din insulina lentă).
De asemenea agitaţia de la începutul zilei poate face ca glicemia sa-mi creasca de la 100 la 150, într-o ora ,fără să fi mâncat ceva .
Sunt unele alimente care dau hiperglicemii rebele cum sunt checul, foietajele, mai ales cele cu umputură dulce şi pudrate cu zahăr, pâine cu varză călită cu grasime şi carne de porc , în general alimentele care conţin o combinaţie de grăsime puternic procesata termic, zahăr şi făină. Aceste alimente acţioneaza ca o bomba hiperglicemiantă care explodează la vreo şase ore de la ingerare.
Nu mai zic că lăcomia la dulciuri este sigur hiperglicemiantă.La un diabetic sunt de ajuns două patrăţele mici de ciocolată în plus ca să crească glicemia cu 40.
Glicemiile cresc mai mult sau mai puţin în periode mai active hormonal, ca în zilele premenstruale şi prima zi de ciclu, în trimestrele 2-3 de sarcină, la menopauză, la pubertate.
Glicemiile cresc şi datorită bolilor virale. Am experimentat doar un guturai în aceşti doi ani de diabet, şi am observat atunci o creştere a glicemiei în ultimele zile ale bolii şi muulte zile după. Explicaţia am gasit-o într-un articol în care spunea ca în momentul când se dobândeşte imunitatea la respectivul virus, microb ş.a. cresc valorile glicemiei sub acţiunea unor hormoni care ajută la formarea anticorpilor.
Hiperglicemia este un lucru de nedorit pentru că în afară de discomfortul pe termen scurt , pe termen lung duce la complicaţiile diabetului , care pot afecta întregul organism. Glucoza este hidrofilă, ca un burete , şi ataşată la hemoglobină face ca sângele să devină mai gros. Primele afectate sunt vasele mici şi retina care are şi ea vase mici. Pentru că tot organismul depinde de o bună irigare cu sânge se deduce că apar pe termen mai lung tot felul de probleme, numite complicaţiile diabetului. Când cineva are glicemii foarte mari , de 600-1000 , depinde de rezistenţa persoanei poate ajunge în comă hiperosmotică. Atunci sângele este ca un sirop ...
Cu un diabet scăpat total de sub control se poate ajunge la complicaţii în forma lor gravă şi în 5 ani de zile. Cu un diabet bine controlat se poate menţine o stare bună a organismului similară cu a unui om fără diabet sau chiar mai bună dacă acesta din urmă nu duce un stil de viaţă sănătos.
In perioadele cu glicemii mari este bine să se consume multe lichide, pentru că, după cum am spus mai sus, glucoza este hidrofilă. Glucoza se elimină prin urină atunci când glicemia trece de pragul renal de 180 ,sau mai mic la unele persoane, odata cu apa pe care a absorbit-o. Unele persoane pot sa elimine şi 10 litri de urină sau mai mult dacă au glicemii foarte mari.
De asemenea este bine sa se testeze prezenţa corpilor cetonici în urină. La doua plusuri sau mai mult este bine sa mergem la spital. Daca avem corpi cetonici în urină este bine sa se evite alimentele bogate în proteine animale, care ar agrava situaţia. Se va evita efortul fizic.
Hiperglicemia poate fi folositoare totuşi la ceva. După o perioadă de control strict al diabetului scade foarte mult capacitatea de a percepe simptomele hipoglicemiei, ajungându-se ca valori foarte mici sa nu fie sesizate. Creşte riscul de a se ajunge la comă hipoglicemică, mai ales dacă nu sunt posibilitaţi de testare mai deasă a glicemiei. Menţinerea unor glicemii mai mari pentru o perioadă de timp va face ca organismul să sesizeze iarăşi hipoglicemia.
Când cineva are cetoză diabetică respiraţia sa are un miros specific de mere putrede sau coapte.
Este indicat ca după o perioadă de hiperglicemii sa nu se facă ochelari pentru că datorită glucozei prezente şi în ochi nu se poate face o reţetă corectă. Vederea înceţoşată nu indică afectarea retinei şi dispare după o perioada cu glicemii bune.
Hiperglicemia este un factor de risc în sarcină pentru că poate afecta dezvoltarea normală a fătului. În primul trimestru de sarcină hiperglicemiile pot provoca malformaţii fătului, iar in celelalte două trimestre pot duce la apariţia macrosomiei, adică greutate foarte mare a pruncului la naştere, peste 4000g şi la alte probleme despre care voi vorbi în altă postare.
Hiperglicemia trebuie evitată cât mai mult, pentru a evita complicaţiile date de diabet. Am observat că atunci când glicemiile sunt ţinute sub control apare starea de bine, mă simt ca un om sănătos. După ce am descoperit diabetul şi am revenit la valori mai bune ale glicemiei m-am simţit bine după atât de mult timp de sfârşeală...,iar cu schema nouă de insulină, cu Lantus şi Novorapid mă simt minunat.
Ar fi minunat dacă pe glucometru nu ar fi valori mai mari de 140 dar nici mai mici de 60...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu