miercuri, 6 martie 2013

Hipoglicemiile nocturne sau de ce injectez lantusul dimineata



Hipoglicemiile nocturne sunt periculoase pentru că nu pot fi uşor depistate şi tratate .Pot duce astfel, după gravitatea lor, la hiperglicemii matinale sau ,şi mai grav, la pierderea cunoştinţei.
Hipoglicemiile de noapte sunt cauzate, desigur, de un surplus de insulină. Trebuie luaţi în calcul toţi factorii care contribuie la producerea hipoglicemiilor de noapte:
-efortul fizic efectuat în ziua care a trecut;
-ora ultimei injecţii de insulină rapidă (dacă este după ora 20)-cu cât se face mai târziu creşte riscul de hipoglicemie de noapte. O soluţie ar fi ajustarea dozei la una mai mică cu cât ora e mai târzie, însă vom avea hiperglicemii mari până în miezul nopţii;
-indicele glicemic al ultimei mese;
-sarcina în primul trimestru;
-corecţiile făcute după ora 22;
- lantus injectat seara( va avea vârful dupa 2-4 ore de la injectare);
-lantus supradozat;
-alimentaţie vegetariană săracă în proteine în ziua respectivă ( organismul va compensa cu carbohidraţi lipsa proteinelor);
-diaree( au fost astfel eliminaţi carbohidraţii consumaţi);
-perioadă de remisie (pancreasul propriu produce dintr-odată ceva mai multă insulină, mai ales pe fondul relaxării din timpul somnului);
-relaxare după un stres intens, dacă s-au făcut ajustări de doze( se reduc hormonii de stres care împiedicau acţiunea insulinei);
-dacă vreo insulină din schema respectivului diabetic are vârful în toiul nopţii( de ex. insulină premixată prin componenta ei nph)-se recomandă gustare îninte de culcare dacă se observă că apar adesea hipoglicemii nocturne;
-glicemii prea mici la culcare, la mine sub 120;
-alăptare;
-relaţii sexuale noaptea;
-frig în camera unde se doarme (se ard mai multe calorii pentru reglajul termic al corpului);
-caldură prea multă in cameră (peste 30 grade) -insulina intră mai rapid;
-anumite medicamente sau plante care potenţează acţiunea insulinei;
-şi alţi factori cunoscuţi sau nu.
Acumularea mai multor factori de mai sus cresc pe măsură riscul hipoglicemiei nocturne.
Este bine ca ultima masă care necesită insulină rapidă să fie pănă în ora 20, oricum insulina rapidă să fie făcută până în ora 20.
Novorapidul acţionează 5 ore, ceea ce rămăne activ după miezul nopţii îşi măreşte acţiunea (la mine se dublează).Să zicem că ar rămăne 10 % activ din 5 unităţi, înmulţit cu doi dă o unitate. Mie mi-ar scădea cu 100mg/dl glicemia...
Dacă s-a făcut mult efort fizic în ziua respectivă (curăţenie în casă toată ziua, o partidă de tenis, fotbal , multă joacă cu alergătură în cazul copiilor) cred că este bine să se ia o gustare cu carbohidraţi complecşi înaite de culcare şi/sau să se verifice glicemia noaptea, pe la ora 1-2.
Dacă se face corecţie seara, se are in vedere când are vârful , înainte sau după miezul nopţii.
Cu cât sunt mai multe unităţi, cu atat rămâne mai multă insulină activă după ora 0.
Să dau un exemplu: Am glicemia 240 la ora 22:30. Am mancat la ora 19 şi am făcut 4 unităţi de Novorapid înainte de masă. Au trecut deci 3 ore de la masă, glicemia trebuia să fie mai bună. Mai am ceva insulină activă , oricum sub 30 % din cele 4 unităţi, care îmi va scădea glicemia poate cu 40 până în ora 0, da sau nu , depinde ce am mâncat la masă. Deci trebuie să corectez de fapt o glicemie de 200. Dacă fac corecţia în momentul acesta, la 22:30, această doză de insulină va avea vârful imediat după ora 0, deci va avea efect dublu decât în timpul zilei.Voi face o corecţie de o unitate care imi va scădea glicemia cu 100 după miezul nopţii.
De ce fac Lantusul dimineaţa? Ca să evit hipoglicemia de noapte datorată vărfului de acţiune al Lantusului, care, da, are un vărf la 2- 4 ore de la injectare.Nu mai zic ce ar fi dacă nimereşte acul într-un vas de sânge şi intră direct în acţiune...noaptea.
Când m-am internat în spital data trecută, pentru schimbarea schemei de insulină de la premixată la scema cu bazală şi rapidă ,aveam într-o noapte glicemia 325. M-am dus la asistenta de gardă pentru a cere o corecţie dar mi-a zis că o să îmi scadă de la Lantus. M-am mirat, pentru că citisem că insulina bazală are rolul de a menţine o glicemie stabilă. Cum ar fi putut să îmi scadă cu 200 ? Într-adevăr dimineaţa aveam o glicemie bună, 108.
Această întâmplare m-a pus pe gânduri în privinţa riscului de hipoglicemie majoră în timpul nopţii. Aşa că atunci când am fost întrebată a doua zi când prefer să îmi injectez Lantusul, am zis dimineaţa. Şi până în ziua de astăzi nu regret aceasta.
Mi-a plăcut ce a zis un profesor doctor de la spital că se pot obţine glicemii bune cu orice insulină şi completez şi eu, din punctul de vedere al diabeticului de rând, că unele necesită mai mult efort şi cheltuială pe teste. De exemplu, eu nu mă împac cu Levemir ca insulină bazală, care are o durată scurtă de acţiune 6-8 ore, deci necesită cel puţin două injecţii pe zi din punctul meu de vedere. Are şi el vârfurile lui , cu riscurile de hipoglicemie aferente. Inclusiv pe timpul nopţii la doza de seară.
Injectând Lantusul dimineaţa nu mai sunt expusă la hipoglicemii majore noaptea. Un alt avantaj este acela că îmi completeaza în mod foarte mulţumitor acţiunea rapidei. Ce rămâne nepus la punct de Novorapid completează Lantusul, astfel că vin la ora mesei cu o glicemie sub 100.
Menţionez că doza mea de Lantus nu reprezintă necesarul meu de insulină bazală. Este dozat astfel încât să completeze cu 20% acţiunea rapidei la mese. Acţiunea Lantusului are o pantă uşor descendentă după ce îşi atinge acel vârf de la 2-4 ore de la injecţie. Astfel până noaptea rămân cu atât Lanus cât îmi trebuie ca insulină bazală, fără a avea hipoglicemii de noapte.
Picul de lantus care a mai ramas activ isi mareste eficienta dupa miezul noptii si astfel ma acopera perfect pana dimineata. La nevoie, cum a fost la sfarsitul sarcinii sau daca ma trezesc la 5am si nu ma mai culc aplic o mica corectie cu rapida. Daca nu dorm glicemia creste si fara sa mananc ceva. Cam cu 20- 40mg/dl/ora, depinde.
Fiind ziua observ şi tratez hipoglicemia care apare uneori la 2-4 ore de la injecţia de Lantus.
Pentru a nu avea hipoglicemii nocurne periculoase trebuie mai ales să evităm să avem vârful de acţiune al vreunei insuline pe timpul nopţii. Nu sunt de neglijat nici factorii descrişi mai sus. Se va căuta dozarea corectă a insulinei şi ajustarea atentă a dozei în funcţie de situaţie. Ar fi un obicei foarte bun testarea glicemiei noaptea, pe la ora 1:30-2 dacă avem hipoglicemii nocturne frecvente şi la ora 3 dacă avem hiperglicemii nocturne, având tot timpul în vedere ajustarea corectă a dozei de insulină bazală, stabilirea corectă a orei injectării insulinei, structura şi ora ultimei mese şi dacă este necesară sau nu gustarea înainte de culcare. Hipoglicemiile nocturne se tratează ca orice hipoglicemie , cu carbohidraţi rapizi, nu foarte mulţi însă. doar câţi trebuie.

4 comentarii:

  1. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna!Astazi am vazut si eu ca am doua comentarii pe blog.Fiind la tara nu am mai accesat blogul dar si pentru ca uitasem parola.
      Iti doresc din suflet un copilas si cu drag as vorbi mai multe.Intentionez ca urmatoarea postare sa fie despre sarcina cu diabet tip 1.Pup!

      Ștergere
  2. Draga Betica, Sunt mama unei fetite de aproape 7 ani care are diabet de 1 an, sunt oarecum familiarizata cu notiunile si insulinele care se folosesc. Imi pare rau sa aud de oameni care se confrunta cu aceasta problema metabolica si ma refer in special la cei cu tipul 1 de diabet pentru ca sunt oameni tineri si foarte multi copii... Bineinteles ca nu facem din asta o tragedie, nici nu e...
    M-am bucurat pentru tine ca ai reusit sa fii mamica, e bine ca diabetul tau a izbucnit mai tarziu si nu ti-a luat aceasta implinire in viata... La fetitele care fac diabet din copilarie, undeva sub 10 ani nu prea e indicat sa mai faca copii si cele care fac dupa 15 ani trebuie sa se grabeasca sa faca pana in 22 -23 ani. Mi se pare o cruzime sa fii condamnat sa fii robot... Asta imi sugereaza acest tratament pentru care chiar trebuie sa fim recunoscatori ca exista.
    Citeam ce ai scris despre lantus si eu il prefer. Noi am fost puse de la inceput pe lantus, nu am incercat levemirul, dar am vazut la alti copii (cand am fost la Buzias) si sincer nu imi place cum actioneaza. E adevarat cum ii descrii tu actiunea insa eu nu as spune ca are varf, ci pur si simplu intra in actiune dupa 2 ore si sigur ca scade glicemia daca e supradozat. Daca se nimereste doza optima (ceea ce e aproape o utopie) mentine glicemia destul de bine fara sa para varf. Noi avem un joc din asta de cateva luni bune in sensul ca o perioada am mers pe 4 unitati de lantus seara si mentinea glicemia de la 12 noaptea pana dimineata. Problema a inceput cand a trebuit sa schimbam doza de la 4 la 5 unitati. Ce sa spun diferenta mare trebuia sa-i dau sa manance toata noaptea o chinuiam si pe ea, nici eu nu prea dormeam si bineinteles ca ziua imi putea face hipoglicemii. acum suntem pe un compromis facem 4,5 unitati dar nu e chiar grozav depinde de miscare, dar nici pe 5 nu trec ca iar incepe nebunia...

    Iti multumesc ca ne-ai lasat sa citim din experienta ta iti dosesc glicemii cat mai bune si sa fii o mamica fericita.

    Cu mult drag Florentina

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Draga Flori, multumesc pentru comentariu. Imi pare rau de fiecare data cand aud de copilasi cu diabet si apreciez efortul parintilor care ii ingrijesc. De asemenea ma simt recunoscatoare ca nu am facut diabet din copilarie. Consider ca e mai greu sa ai un copilas cu diabet decat sa ai diabet. Tot respectul din partea mea.
      Asa este, lantusul nu are un varf perceptibil cand este bine dozat.Eu fac injectia de lantus dimineata, la ora 8,30 si este supradozat ca sa completeze actiunea rapidei, pentru a veni cu valori bune preprandiale si ca sa ma acopere fara risc de hipoglicemie majora pe timpul noptii. In ce priveste Lantusul, la tipul 1 de diabet am citit ca sunt aceste doua variante: de a acoperi strict necesarul bazal sau de a completa cu cel mult 20 la suta actiunea rapidei la mese, printr-o supradozare. La mine are varf pentru ca atunci cand intra in actiune imi scade cu 100 glicemia dar in urmatoarele ore o scade cu tot mai putin, e ca si cum ar cobori de pe derdelus, pana cand spre dimineata actioneaza la minim, aproape deloc, ceea ce pe mine ma ajuta.
      Cand am facut la spital 4u seara, din 325 glicemia ajungea dimineata la 100. De aceea am dorit sa il injectez dimineata.Cred ca e foarte supradozat in conditiile acestea.
      Si la mine 1 u in plus inseamna nopti nedormite cu ch din ora in ora.M-ar interesa cu ce se pot doza jumatati de unitate la Lantus pentru ca si eu simt ca uneori mi-ar trebui o jumatate de unitate in plus la doza pe care o fac.
      Va imbratisez cu drag.

      Ștergere