duminică, 6 aprilie 2014

Stresul si diabetul

                     Stresul este una dintre cele mai frustrante situatii pentru mine cu diabet. Pentru ca apare o rezistenta rebela la insulina. Corectiile devin ca un fel de frectie la picior de lemn. Pentru ca nu stii ce doze sa mai faci ca sa ajungi la liman. Pentru ca hiperglicemiile te fac sa te simti groaznic. Pentru ca nu stii cum sa iesi din el. Si glicemiile mari te enerveaza. Pentru ca cei din jur te pot intreba: dar ce se intampla, fa ceva, nu mai manca nu stiu ce sau nu te mai gandi la nimic. Pentru ca poate sa dispara brusc (stresul) si sa te lase cu doze mari de insulina la bord astfel incat poti da in exrema cealalta. Pentru ca de suparare si glicemii mari iti vine sa mananci dulciuri. Pentru ca nu mai poti face treburile ca lumea. Pentru ca iti vine sa urasti diabetul si i-ai dori o vacanta insorita undeva macar la jumatate de metru de tine, numai sa te lase sa respiri putin.Pentru ca in afara de toate acestea mai sunt factorii care te streseaza , tot mai greu de rezolvat pe glicemii mari.
            Dar stresul pana la urma trece, mai mult de o luna nu ar trebui sa tina, sau cine stie...Cum se scapa de el? De stres, (nu de diabet).
          In principiu stresul ar trebui sa fie ceva constructiv care sa ne faca sa devenim mai rezistenti la diverse intemperii  de orice natura si mai experimentati .
         Stresul ,zicea cineva are doua faze: stresul propriu zis cand ne este greu si depunem un efort mare, aproape peste puterile noastre, pentru a depasi o situatie. Si , atentie, a doua faza de recuperare, de odihna in care se dezvolta o capacitate noua de a trece prin respectiva situatie. Deci fara odihna aferenta, acumulam doar oboseala, si nu reusim sa ne calim suficient la factorii de stres respectivi. Ba chiar ne putem distruge sanatatea. Este esentiala aceasta alternare de stres -odihna adecvata. Dupa un efort intelectual intens odihna ar putea fi de exemplu o tura cu bicicleta si un somn bun in cele din urma. Zic si eu.
        Cred ca in ziua de azi suntem asaltati de prea multi factori de stres, simultan, variati, in doze prea mari. Insasi noi ne bagam singuri in diverse situatii stresante: de exemplu urmarirea anumitor stiri cu catastrofe si crime, talk show-uri agitate, conflicte cu cei apropiati. 
        Dar nu despre stres e vorba aici, ci despre impactul asupra diabetului. 
        Este posibil ca multi dintre noi care avem diabet sa fim foarte sensibili la stres si aceasta sa fi grabit declansarea bolii. Nu este o cauza de diabet in sine dar are un mare impact in a grabi lucrurile.
        Cand suntem stresati se secreta cantitati mai mari  de hormoni hiperglicemianti: andrenalina, hormoni de crestere si nu in ultimul rand de cortisol.
       Pentru cei interesati de tratamentele naturiste plantele adaptative au un rol benefic in depasirea stresului prin faptul ca ajuta organismul sa treaca mai bine  peste solicitarile la care e supus in timpul stresului. Sau unele, precum busuiocul, inhiba secretia de cortisol, altele calmeaza s.a. Nu am incercat aceste plante, decat intamplator busuiocul, adica am realizat scaderea glicemiilor dupa consumarea intamplatoare de mult pesto. Atentie! Busuiocul este si avortiv. De aceea nu am mai putut apela la el.A, si perele sunt miraculoase, prin bogatia de nutrienti pe care le contin si anumite substante care regleaza funtionartea glandelor endocrine, mai ales a tiroidei. Sporesc si inteligenta.
      O buna hidratare contribuie la amelioararea starii generate de stresul puternic si combaterea deshidratarii datorate hiperglicemiilor prelungite. Un aport de apa suficient face ca ca sa ne adaptam mai bine la orice situatie. Se stie ca deshidratarea poate duce la depresie.
     Nu mi-am propus sa gasesc un tratament pentru stres, pentru ca nu am pregatirea necesara insa tare as fi interesata daca exista o formula miraculoasa pentru indepartarea lui. Sau mai bine zis pentru a trece cu bine prin el. Unii zic scoate-ti gandurile din cap, dar nu numai gandurile ma chinuie cand ma stresez ci o STARE de stres involuntara . Si starea de neputinta si ce am scris la inceputul postarii.
     Se mai gasesc cate unii sa iti zica ca ai probleme cu mansarda si ca diabetul e pe fond psihic...
      Stresul  in cantitati adecvate sau trecut cu bine e benefic si ...indispensabil vietii. Fara el devenim legume.
        

3 comentarii:

  1. Si eu am diabet din pacate. Am facut un diabet de sarcina si din nefericire nu am mai scapat. E o boala de care m-am saturat, sincer. Eu inainte nu mancam dulciuri, acuma daca nu mananc ceva dulce zilnic o iau razna. Vreau doar lucruri care sunt interzise, cred ca este pe fond psihic. Este o boala care pe mine uneori ma termina!!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Imi pare rau sa aud asta.Si pe mine ma tenteaza f mult dulciurile mai ales cand sunt stresata sau daca vreau sa le scot definitiv. Insa daca respect un program de mese, eventual gustari este mult mai bine.

      Ștergere
    2. Imi pare rau sa aud asta.Si pe mine ma tenteaza f mult dulciurile mai ales cand sunt stresata sau daca vreau sa le scot definitiv. Insa daca respect un program de mese, eventual gustari este mult mai bine.

      Ștergere