joi, 3 iulie 2014

Un semnal de alarma

                S-a pus praful  pe blog de cand nu am mai scris. In ultima vreme am fost exrem de ocupata sa acopar gaura din buzunar produsa de achizitionarea Dexcomului.
          Odata cu al al doilea senzor am deschis sezonul de hiperglicemii legate mai ales de stres... Primul senzor a tinut 33 de zile si a fost foarte precis pana in ultima clipa. Banuiesc ca are legatura cu glicemiile perfecte de care m-am bucurat in acele 33 de zile, pe care le consider un dar
          Al doilea senzor nu a vrut sa dea mai mult de 14 zile si l-am inteles pentru ca l-am chinuit cu hiperglicemii continue, cred ca media de 200... Acum sunt la al treilea senzor care se afla in a 11 -a zi. Am avut un mic incident cu acesta din urma. In a 5-a zi mi-a dat semne de intrebare, dupa aprox o ora clepsidra, apoi iar semne de intrebare. I-am dat restart si de atunci e bine. Cred ca l-am bagat in ceata prin faptul ca nu i-am dat calibrarea ceruta vreme de trei ore sau mai bine. Nu eram curata deloc pe maini si fiind in oras am asteptat sa ajung acasa ca sa testez. 
           Ieri am fost sa iau reteta de insulina si pe cand imi asteptam randul am tras cu urechea la o conversatie care se auzea la cativa metri distanta, intre doua persoane cu tip 2. Prima povestea prin ce a trecut :-) ca a avut o hipoglicemie de 60-70  si ca a luat dulce si a ajuns la 300...Cealalta persoana descria cum a avut o hipoglicemie de 21, daca am auzit bine, dupa injectarea Lantusului, cam la o ora. Am identificat imediat cauza, nefiindu-mi deloc necunoscuta pentru ca e sursa hipofobiei mele de care se pare ca nu scap usor...
           Tot zilele trecute vorbeam la telefon cu o mamica de dulcinel si imi povestea o situatie asemanatoare...
            SEMNALUL DE ALARMA consta in faptul ca insulina bazala, oricare ar fi ea, daca e injectata din greseala intr-un vas de sange poate duce RAPID la hipoglicemie grava. Actioneaza ca o insulina rapida, injectata in vena...Deci mai rapid decat rapida.
Daca mai punem la socoteala ca numarul de unitati e adeseori cu mult mai mare decat cel al rapidei de la mese si faptul ca poate nu mancam fiindca e bazala, situatia e deosebit de grava.
           Partea buna e ca acest lucru ar trebui sa se intample foarte rar...Putem injecta din greseala intr-un mic vas de sange sau se mai poate intampla, mai degraba sa strapungem un vas de sange dar sa nu injectam direct in el, iar insulina bazala sa treaca doar partial in sange prin vasul perforat. In acest caz hipoglicemia nu e la fel de grava.
           Ce putem face? In afara de folosirea unui ac adecvat, mai scurt daca e cazul, de facerea pliului, si studierea pe picior a hartii cu vene, am gasit o solutie foarte buna pe un forum ,  pe care am avut prilejul sa o aplic saptamana trecuta cand dupa ce am scos acul a aparut mult sange!!! 
          Am tinut apasat cu un deget tesutul timp de 5 minute si ochii pe Dexcom desigur. Intre timp am solicitat glucoza si glucagon scos din frigider. Cu prilejul acesta i-am explicat sotului si cum se foloseste Glucagonul. Nu a scazut glicemia si am rasuflat usurata. Nu stiu daca am injectat in vas, in mod sigur daca as fi facut aceasta ar fi ajutat putin sau deloc acest procedeu caci insulina s-ar fi dus cu viteza sangelui...Procedeul respectiv poate ajuta macar la prevenirea vanataii aferente strapungerii unui vas. Cred ca e de ajutor garantat daca e vorba de perforarea unui vas dar fara a injecta direct in el. Insa cine stie ce se intampla in varful acului...De aceea,  un alt semnal de alarma pe care vreau sa il ridic este faptul de a folosi carbohidratii adecvati acestei situatii de urgenta.        Fructele si alte dulciuri intra mai greu. Glucoza sau cel mult zaharul sunt cele mai rapide. Si in cantitati maricele... Daca glicemia scade extrem de mult in 5 minute e cazul de foarte multa glucoza. Deci testare la cel mult 5 minute distanta . Mie mi-au fost necesari 100 de ch cand am patit-o prima data si dupa o ora aveam glicemia 45...Sunt adult si am nevoie de mai mult.
        Sunt bune si sucurile dulci, dar sa fie cu zahar , nu cu fructoza, pentru aceasta situatie.
         Dupa un astfel de episod apare desigur hiperglicemia de contrareglare dar si cea data de faptul ca Lantusul, bazala , s-a dus...
         Consider ca o hiperglicemie nu te omoara, dar o hipoglicemie te ameninta serios. Si cate hiperglicemii nu avem dupa mese... Prefer sa imi salvez viata . Daca ar fi sa iau 15 CH si sa astept traditionalele 15 minute ca sa vad ce se intampla cred ca as putea cadea in coma.
         Cam asta e tot. Bineinteles ca fiecare situatie si fiecare om e unic, dar sa nu uitam cate hiperglicemii avem dupa masa. Ar fi pacat sa o patim din greseala. Iar procentajul de supravietuire daca insulina intra chiar direct in sange , cum probabil am patit prima oara, e infiorator de mic. Nu spun. 
          Mai ramane de vazut cum se scapa de fobia legata de injectarea aceasta accidentala . In fiecare dimineata inainte de a injecta Lantusul studiez cu cea mai mare atentie harta vaselor mari de sange care mi se vad prin piele. Si a celor imaginare care poate trec prin dreptul acului.
           
           

Un comentariu:

  1. Buna,

    Ma numesc Simina, am 26 de ani si am fost diagnosticata cu diabet de la varsta de 9 ani. Imi poti spune, te rog, de unde ai achizitionat produsul Dexcom?

    Multumesc

    RăspundețiȘtergere