marți, 13 mai 2014

Diabetul tip 1 la adult

               Sunt si eu unul (una) dintre adultii cu diabet tip 1 din Romania. Ma refer aici la persoanele care au capatat acest tip de diabet dupa varsta de 25 de ani sa zicem. Cand nici nu te astepti la asa ceva. Eu l-am facut la 32 de ani. Casatorita de 3 ani, inca fara copii a fost o surpriza mare.
              Impactul a fost dur la intalnirea cu diabetul. Gandul ca e pentru toata viata te copleseste. Framantarile in ce priveste viitorul familiei sunt grele. Oare poti avea copii? Oare se transmite? Teama de complicatiile pe care cei din salon le aveau din belsug te da gata. Nu iti vine sa crezi ca tie ti se intampla aceasta. Si totusi....
             Lucrurile au mers mult mai lin. M-am imbolnavit si de optimism odata cu diabetul. Mi-am recapatat puterea pe care mi-o pierdusem cu totul in lunile, anul sau cat o fi fost in care nu stiam ca am diabet. Imbolnavit de diabet suna cam dur. Am diabet, este al meu si numai al meu si nu mai pleaca de la mine...Sau poate , cine stie...
           Nu stiu daca e mai greu sa faci diabet copil sau cand esti adult. Mi-a fost cel mai greu ca mi-a schimbat viata. Imi placeau si mie dulciurile teribil si inca imi mai plac, desi uneori nu le mai suport. Cred ca daca ceva e intr-adevar mai greu la adult decat la copil este faptul ca trebuie tu si numai tu sa iti porti de grija din prima clipa si pana la sfarsitul vietii. Sa calculezi, sa testezi sa dozezi insulina, sa , sa. Bine, iti sunt alaturi cei dragi, dar munca propriu zisa de autocontrol o faci singur, fara pauza, zi si noapte.
            Avantajul este ca iti poti purta de grija cum doresti, decizi pentru tine insuti. Cand esti copil vei mosteni o sanatate asa cum au reusit parintii sa ti-o pastreze prin mari eforturi. Si sper ca toti copii cu diabet sa aiba parte de o ingrijire foarte atenta, pentru a ajunge adulti sanatosi. Teama de hipoglicemii ii poate determina pe parinti sa ii tina pe copilasi pe valori mult prea mari, care in timp, pot avea repercursiuni...
           Din fericire au aparut tot felul de unelte care ajuta la buna gestionare a diabetului: glucometre performante, CGM-uri, demipenuri etc.
            Astazi diabetul este ca un membru al familiei noastre, un fel de bebelus plangaret care necesita multa ingrijire. Sotul e specialist in tainele diabetului, bebe mare stie sa isi faca insulina in burtica, fara ac desigur cu un pen de Lantus gol... si ravneste macar sa puna mana pe Dexcom. A observat chiar ca mami are un gandac gri pe mana si cred ca planuieste cum ar putea sa pipaie si acest detaliu pentru a rezolva misterul. Sper din tot sufletul sa nu aiba nevoie vreodata de aceste obiecte.
           Un alt aspect dificil cand ai tipul 1 este ca esti  pus laolalta  cu  tipul 2 si de multe ori nu ai parte de informatii detaliate pe specificul tipului 1 de diabet. Cred ca ar fi tare bine sa fie medici separati pe fiecare tip de diabet  .
            Nu are importanta cui ii este mai greu in toata treaba aceasta, important este  sa nu ne lasam dominati de diabet,  sa stim sa tinem sub control lucrurile.
             Un diabet pus la punct, pastrat in tinte, va face mai putine probleme si celui in cauza si familiei sale. Si atentie, Stat Roman, presupune si mai putine cheltuieli pentru dumneata pe viitor. Asa ca fa bine si mai da cateva teste in plus, macar femeilor gravide cu diabet...E vorba si de sanatatea viitorului cetatean care se va naste. Iar de multe ori femeia gravida cu diabet nu poate sa isi  continuie munca pe perioada sarcinii datorita conditiei sale speciale.
            Testele sunt vitale in sarcina si sunt tare multe pentru ca dozele de insulina se ajusteaza tot tipul iar situatiile care apar sunt neprevazute, impunand testarea deasa. Si nu sunt prea multe femei gravide pe insulina. Asa ca nu ar strica sa primeasca si ele cateva teste gratuite in plus...
            Fiecare om este unic  si are modul sau de a reactiona si de a trai cu diabet. Pentru mine consider ca a fost o experienta de viata constructiva dar nu as zice nu sa scap candva de diabet. Pana una alta m-as bucura sa am glicemii bune si un diabet...fara complicatii.
            
            
          

Un comentariu:

  1. am pe stoc senzori pentru dexcom g4, receivere si la comanda aduc si transmitatoare. pretul este de 300 de lei pentru un senzor si de 1000 euro pentru un sistem g4 nou

    RăspundețiȘtergere