marți, 3 decembrie 2013

Hiperglicemie dupa hipoglicemie

                In general dupa o hipoglicemie cu valori foarte mici apare o hiperglicemie dupa aproximativ 45-60 minute care poate dura mai mult sau mai putin in functie de mai multi factori.
                Hiperglicemia de dupa hipoglicemie are trei cauze majore:

  1. Reactia de contrareglare, prin actiunea unor hormoni hiperglicemianti precum hormonii de crestere, andrenalina, glucagonul care dau cresteri ale glicemiei mai lungi sau mai scurte. De exemplu hormonii de crestere pot da hiperglicemii lungi de pana la 20 ore si o rezistenta specifica la insulina. Reactia de contrareglare este una de aparare a organismului care privat de glucoza atat de necesara economiseste resursele proprii opunandu-se actiunii insulinei. Daca se administreaza o cantitate adecvata de carbohidrati rapizi la timp este posibil sa nu mai aiba loc aceasta reactie de contrareglare pentru ca nu se mai trage semnalul de alarma. Am observat ca in sarcina, atunci cand nu mai puteam percepe hipoglicemiile, nici chiar pe cele sub 50mg/dl nu mai aveam nici reactii de contrareglare.
  2. Glucidele administrate pentru tratarea hipoglicemiilor grave vor creste si ele considerabil glicemia pentru ca de obicei se administreaza mai multi hidrati decat ar fi necesari teoretic pentru cresterea glicemiei . De exemplu la o glicemie de 40mg/dl la un adult normoponderal cu diabet ar fi teoretic necesari 10 CH pentru a ajunge la 80mg/dl. Insa daca hipoglicemia survine datorita actiunii insulinei rapide aflate la maximul ei lucrurile stau extrem de grav, in sensul ca glicemia va continua sa scada foarte rapid si mult in cateva minute , putandu-se ajunge la coma hipoglicemica. Si atunci sunt necesari cel putin 40CH, se testeaza si se mai iau hidrati in continuare daca e cazul. Depinde de structura mesei care a precedat hipoglicemia. Dar cel mai exact ne vom orienta dupa rezultatul testului de glicemie. Eu testez la 5-7 minute distanta. Daca glicemia se mentine sub 50 sau scade sub 40 mai iau glucide.  Important este sa ajunga cat mai repede in sistem glucide pentru a intampina actiunea rapida a insulinei. Mai multi carbohidrati se absorb mai rapid decat mai putini, mai ales daca avem in stomac alimente grase...Dupa remedierea hipoglicemiei vom avea un surplus de zahar in sange si datorita acestor CH, care la urma urmei ne-au salvat viata. O hiperglicemie e mai putin grava decat o coma, din care cine ne scoate daca salvarea vine cand vine si glucagon nu avem?...
  3. Digestia carbohidratilor de la masa anterioara hipoglicemiei. Daca hipoglicemia a survenit  datorita consumarii de carbohidrati amestecati cu multe lipide si proteine animale vom avea ca bonus si o hiperglicemie datorata intrarii intarziate a acestor carbohidrati.
          Hiperglicemia de dupa hipoglicemie este de cele mai multe ori data de o combinatie a acestor trei cauze, sau macar a primelor doua.. Mai pot fi desigur si alti factori care contribuie la acest cocteil, precum alimente grase consumate cu...6 ore inainte, stresul cauzat de hipoglicemie daca ne-am panicat, poate si alti factori..
          Dupa o hipoglicemie majora vom avea grija sa corectam cu prudenta hiperglicemia de dupa aceea, dar sa si consumam la masa urmatoare carbohidrati complecsi care sa refaca depozitul de glicogen, atat de necesar mai ales in caz de hipoglicemii grave.
         
              

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu