luni, 4 noiembrie 2013

Glicemiile de noapte

              Iata-ma din nou pe blog. In ultima vreme m-am odihnit la maxim. Asa ca nu am mai reusit sa scriu, singurul moment in care pot sa fac asta este noaptea cand doarme copilasul. S-a trezit.
           Revin.Pe de alta parte am avut un dezinteres maxim fata de diabet, desi as fi vrut sa nu fie asa. A fost ca si cum am obosit de el. Si nu vreau sa recunosc niciodata asta. Cand se intampla pur si simplu e neglijat iar eu am iluzia temporara ca mi-e bine fara el. Pana cand ma storc glicemiile urate. Bine macar ca obisnuinta de a le tine sub control mai lucreaza si in astfel de momente aducand un aport de ceva glicemii mai bune.
          In acest rastimp am experimentat problema glicemiilor de noapte scapate si ele de sub control. 
         De ce? Pentru ca mi-am luat masa de seara tarziu, spre ora 21 si am avut in sistem alimente care s-au digerat noaptea marindu-mi glicemia. Nu m-am putut trezi sa ma testez , asa ca m-am tot trezit pe la ora 5am cu 190, 160...In consecinta si somnul a fost neodihnitor, cu vise de plumb tip cosmar.
         Glicemiile bune de noapte mi se par un aspect foarte important al autocontrolului pentru ca e vorba de 7-8 ore sau cat doarme fiecare cu glicemii care ar putea fi bune. Ar fi o pondere de 33% la valoarea glicatei. Deci ar avea  cam 33% rol in reducerea complicatiilor diabetului...
         Daca ziua mai scapa glicemiile de sub control , niste glicemii bune de noapte pot echilibra lucrurile, daca au valori normale.
         Am observat ca dupa o noapte cu glicemii bune, si cele de zi au sanse mai mari sa fie bune, mai bine zis au un start bun, de ce:

  • pentru ca una este a iei masa de dimineata cu un start de 130 alta e sa ai 90. Glicemiile postprandiale vor fi mult mai bune, mai ales ca dimineata insulina isi face mai greu simtita actiunea datorita insulinorezistentei specifice acestei parti a zilei
  • hiperglicemiile de noapte pot produce o dezhidratare intensa, mai ales ca nu bem apa in somn. Si atunci insulina va circula mai greu in sistem. De aceea vreau sa incerc sa beau apa dimineata cand ma scol. Vreo 400ml. Daca glicemiile au fost bune, lucrurile au un fagas normal, nu ramane decat sa calculam doze si carbohidrati, fara sa ne mai batem capul si cu devieri de la rutina (asta daca nu intervin si alti factori gen stres de a lungul zilei).
  • somnul este odihnitor cu glicemii bune ceea ce contribuie la mentinerea lor astfel si in timpul zilei care incepe
  • daca glicemiile de noapte sunt proaste organismul intra intr-o stare de avarie, da alarma, si poate avea reactii gen insulinorezistenta de a lungul zilei urmatoare. De asemenea deficitul de insulina din timpul noptii va marca negativ impactul efortului fizic pe care il vom face a doua zi, astfel ca e posibil ca glicemiile sa creasca de fapt dupa efort. Se poate remedia acest lucru printr-o corecta insulinizare in timpul zilei urmatoare
  • toate beneficiile pe care glicemiile bune le pot aduce
      Ca de obicei avem de a face cu doi dusmani ai glicemiilor bune: hipo si hiperglicemiile.
      Hipoglicemiile de noapte le-am eliminat facand Lantusul dimineata si facand ultima insulina rapida pana in ora 20 (cu exceptii desigur). Efort fizic nu fac cine stie ce, din pacate, asa ca nu aduce risc de hipoglicemie noaptea.
      Hiperglicemiile de noapte le-as putea elimina

  •  printr-o respectare a orei de masa de seara, pana in 20  si consumand alimente care se digera pana in miezul noptii. Cine are probleme cu hipoglicemii noaptea poate beneficia de alimentele cu timp mai lung de digestie asociate carbohidratilor complecsi. 
  • printr-o buna hidratare inainte de culcare
  • testand inainte de culcare si la o bucata de noapte, la ora 0:30-1am daca vanez hipoglicemie legata de NovoRapid  sau la 2-3 daca vanez o hiperglicemie  sau oricand ma pot trezi
  • si nu in ultimul rand dozand corect insulina bazala
  • un mic truc pentru ca nu am pompa, in sarcina si oricand sunt probleme cu fenomenul de zori, pot face o foarte mica corectie cu rapida dupa ora 4am. Sa zicem ca daca am 110 pt face 0,5u corectie ca sa vin dimineata cu 90. (atentie, acestea sunt dozele mele!) M-am lasat totusi de sportul acesta pentru ca in ultima vreme mi-a crescut sensibilitatea la insulina si aveam surpriza ca glicem sa scada mai mult, cu 50-60 la 1u corectie. Mai poate fi vorba uneori si de o inarziere in actiunea insulinei datorata prezentei anticorpilor antiinsulina sau datorita dezhidratarii sau stresului. Asa ca aceste corectii necesita o maxima prudenta si trebuie facute doar daca se solicita cel mai exigent autocontrol.(sarcina) Eventual se mai testeaza dupa 80 deminute dar ce somn mai e acela?
  • glicemiile bune ziua contribuie substantial la mentinerea lor astfel si pe timpul noptii
  • eliminand stresul, cine poate

          La mine se pare ca cea mai importanta sursa de hiperglicemii nocturne este ora tarzie de masa de seara. Stresul foarte mare imi provoaca cele mai cumplite hiperglicemii de noapte, dar nu il trec pe lista pentru ca e ceva ocazional si sper sa ramana asa. De asemenea si episoadele virale pe care nici un diabetic nu si le doreste.
          Glicemiile de noapte sunt mai bune daca sunt...dormite. Am remarcat uneori cand am lucrat noaptea ca dupa un efort intens al creierului imi crestea glicemia de noapte si cu 40mg/dl pe ora...Oricum pe nedormite glicemia de noapte va creste, cat de putin.

            Glicemiile bune si stabile de noapte sunt bune si la economisit teste pentru ziua:). Ce mai, sunt bune, trebuie sa fie asa.
             Nu e de neglijat si starea de bine pe care o aduc glicemiile bune de nopate, stare atat de necesara unui diabetic, pentru a-si putea lua nenumaratele decizii zilnice.
             In incheiere, revin ca o baba cicalitoare asupra faptului ca glicemiile de noapte au o mare pondere in valoarea glicatei si ca trebuie sa profitam de acest lucru mentinandu-le in limite normale.

7 comentarii:

  1. Bună!!!As vrea sa stiu si eu cand avem glicemii mari inainte de culcare ,ce ar trebui sa facem?O corectie cu in sulina bazala sau cea rapidă?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

      Ștergere
    2. Glicemi* insulina* Scuze,pentru greseli.Autocorectorul telefonului e devină.

      Ștergere
  2. De ce dupa ce fac insulina de seara la 19 scade biabetul pana sa ajung so fc pe aia de la ora22

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna seara! Imi cer scuze pentru raspunsul intarziat. In septembrie am mai nascut un baietel.
      Daca scade mai mult decat v-ati dori probabil ca nu au fost suficienti carbohidrati la masa de seara ptr insulina facuta.

      Ștergere
  3. Vad ca nu mai scrie nimeni aici ; cum pot sa mi explic hiperglicemia de dimineata, de circa 160, la diabet tip II ,daca peste zi e OK, 115, 120; Seara caut sa nu mananc ceva greu...peste zi ma incadrez in regimul nu f strict; dar fara orez, cartofi, paste fainoase.Prefer fructele, cele de padure inghetate, mere, mango; consum miez de nuca, cam 5/zi; acum spanac,am inteels ca e f bun pt pancreas.Mi s epare mie ca tritace medicam. antihipertensiv imi credte glicemia?

    RăspundețiȘtergere