luni, 30 decembrie 2013

Sa pregatim masa de sarbatori -cu intarziere

          
           Este al treilea Craciun cu diabet si pana acum am avut glicemii marisoare , dupa masa de sarbatoare, fara ca totusi sa fi mancat pe saturate din cele interzise. Pentru un diabetic sunt suficienti 20 de CH in plus,  pentru ca glicemile sa nu mai fie bune dupa masa, adica o jumatate de felie de cozonac, fara rahat.., o prajiturica in plus, o bomboana cu martzipan etc. Sau. Nu toate deodata.
           Cred ca in special pentru copii cu diabet este o mare provocare tentatia dulciurilor de Craciun. Lor le creste mult mai mult glicemia cu aceeasi cantitate de dulce care adultilor le creste doar cu 40mg/dl.
           Acestea fiind spuse sa pregatesc terenul pentru a ma bucura din plin de masa de Revelion. Din start am un atu ca nu am pofta de mancare de ceva timp si nu vad cum mi-as reveni pana maine.Mancarea ca mancarea, dar dulcele....
           In primul rand voi pune acccent pe bucuria de a lua masa in familie, alaturi de parintii mei . Momentele vor fi cu atat mai pretioase cu cat tatal meu e bolnav de cancer si tot felul de griji ne framanta. Vom incerca ca framantarile sa nu umbreasca bucuria sarbatorii si aniversarii zilei lui de nastere, si aceasta victorie ar fi de ajuns pentru o masa reusita.
          De dragul lui am renuntat deja la prezenta mezelurilor la aperitiv si am rugat-o pe mama mea sa gateasca mancaruri cat mai sanatoase .
           Revenind la subiect, de Sarbatori ma simt cel mai frustrata ca am diabet, pentru ca numai simplul fapt de a gusta putin din toate implica nenumarate calcule, erori, hiperglicemii. De aceea m-am gandit sa imi fac un plan de bataie.
           Masa de Sarbatori nu inseamna numai dulciuri. Te poti satura si cu bucate din carne, salate branzeturi. 
           Problema cea mai mare este ca retetele gazdei pot contine carbohidrati de care nu stii si a o intreba ce a pus in mancare este ori nepoliticos ori atrage prea mult atentia asupra diabetului personal.(in cazul meu pot intreba, e mama) Pentru multi dinte noi e dificil, incomod, imposibil sa pui pe masa  un cantar si sa incepi sa dramuiesti mancarurile.
          Masa de sarbatoare e ca un fel de examen pentru diabetic, un fel de olimpiada a iscusintei de a controla diabetul, succesul fiind bucuria de a te infruta ( pe saturate...) din alesele mancaruri si a avea in acelasi timp glicemii bune .
         De Craciun am oscilat pe langa 200, pentru ca am ruinat bunul control cu ceva dulciuri, cu o bombonica de pom, cu putin pepsi, cu teama de  injecta insulina dupa mancaruri grase.
         Cred ca este bine sa ne facem un mic plan de actiune. Ce anume vrem sa mancam(categoria). In ce ordine, daca este posibil. Sa injectam insulina la momentul potrivit si calculat cat mai corect. Usor de spus greu de facut. 
         Cred ca masa de sarbatoare nu e cel mai potrivit moment sa ne facem complexe. Sa avem totusi glicemii rezonabile, poate nu peste 280...Daca totusi vom gresi sa ne iertam si sa o luam cu rabdare de la capat...in noul an. 
         La multi ani!
         
     

7 comentarii:

  1. Draga Betica

    La multi ani si un an nou asa cum va doriti voi.
    Imi pare rau sa aud de problemele tatalui tau.
    Eu pot sa spun ca am aterizat dintr-o lume a suferintei pe care nu pot s-o diger in totalitate inca . Ne-am externat din spital ieri. Pana la urma am fost in spital dupa episodul de care scriam acum 2 saptamani.
    Dupa 5 zile de febra sub augmentin am decis sa ne internam sa ne trateze medicii. Am facut analize si surprise.... leucocite 1500 cu neutrofile 0,02 %..... recomandare punctie medulara vinerea trecuta... rezultat asteptat pana luni... am facut factor de crestere a neutrofilelor ... luni 23 decembrie neutrofile zero. Copilul meu era oricum sub cefort si facea febra in continuare... Mai pe scurt ne-au tranferat pe oncohematologie sa ne creasca cumva neutrofilele ... Punctia medulara nu a evidentiat nimic oncologic ceea ce era bine, dar nu dadea indicatii de lipsa neutrofilelor. Dupa alte 5 zile de febra sub cefort ne-au trecut pe antibiotic pentru stare septica care putea fi data si de lipsa imunitatii data de neutrofilia severa. Asta e istoria noastra de boala dupa noua schema de tratament ne-am revenit, febra a diparut, leucocitele au crescut si s-au mentinut.... Dar ce am putut vedea pe sectia de oncologie a fost prea mult pentru mine. Sigur m-am bucurat pentru noi ca nu aveam o problema oncologica, dar sa vezi copii de 10-11 ani care stiu ca e posibil sa moara fara sa stie prea bine ce e moartea sau chiar viata, ca sa nu mai spun ca suportau tratamente dure..... E prea mult... In aceste circumstante diabetul chiar mi s-a parut o fericire. Noi am fost transferate pe sectia de oncologie cu girul medicului diabetolog ca ne descurcam cu gestionarea diabetului, eram pe cont propriu. Nu as vrea sa detaliez aceasta situatie mi se pare minora ... De ieri suntem acasa si nu reusesc sa-mi iau gandul de la ce am vazut oameni cu destine sfasiate care chiar cred ca nu stiu cum ii cheama cu buletinul in fata.... Si mai rau e ca nu ii ajuta cu nimic gandurile si lamentarile mele. Mi-as dori sa pot face ceva oricat de putin.


    La multi ani va spun inca o data si sa ne mai auzim in anul viitor.

    Cu drag, Florentina

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La multi ani! Sper sa va regasesc sanatoase si pline de bucurie! Imi pare rau de cele prin care ati trecut si sper a fiti iarasi bine, adica doar voi si diabetul bine controlat:). A fost amigdalita? V-ati testat ASLO sa nu fi crescut si acesta?
      M-am uitat si eu la un moment dat, pe cand ma documentam despre boala tatalui meu , la un filmulet pe you tube cu o fetita cu cancer si am plans de mi-a crescut glicemia la 250. Trist, induiosator.
      Sa incepem un an nou cu nadejdi de mai bine, desi recunosc ca nu am inceput vreodata un an atat de deprimata.Am o vointa puternica sa ies din asta dar nu razbate la suprafata. Media pe o saptamana 193...
      De maine ma scutur si o iau de la capat,.
      Ce teste de glicemie folosesti la fetita? Aveti Glucagon., ati folosit?
      Am gasit un blog The Girl with the portable pancreas, cam asa se cheama, are de 32 de ani diabet, de la 5 anisori. Deocamdata am citit doar un articol despre CGM dar banuiesc ca ar mai fi lucruri interesante pe acolo si are si multe link-uri.
      Va imbratisez, Betica.

      Ștergere
  2. Draga Betica,
    Iti sun inca o data la multi ani cu multa sanatate si multe impliniri si multa speranta asa cum iti doresti...
    Fetita mea a facut o infectie virala sau microbiana nu se poate spune cu exactitate. Sigur la spital la prima consultatie au spus faringita acuta, dar dupa analize neutrofilele erau scazute pana spre zero si ele dau faringita, gingivita exact cum avea si ea. Sigur ca avea si ASLO crescut si proteina C reactiva si VSH si enzimele hepatice.
    Cu o seara inainte de a merge la spital a tusit, a vomat, avea glicemia sub 100 si avea si muulta insulina in corp pentru ca m-am straduit sa nu faca cetoacidoza, nu eram hotarata daca e cazul sa merg la spital si aveam impresia ca nici nu am timp, am avut un glucagon luat din Italia acum 1 an jumate, stiam de la Buzias ca in caz de varsaturi se fac cu o seringa de insulina atatea unitati de glucagon cati ani are copilul, am incercat acest lucru, nu am reusit cu seringa de insulina si I-am facut cu seringa glucagonului 1/2 din cantitate, oricum cresterea nu a fost spectaculoasa in aprox. 1 ora maximul glicemiei a fost 220 care a inceput sa scada destul de repede, I-am facut si cealalta 1/2 de glucagon a fost cam la fel si pe la 4 dimineata I-am dat zahar ca se linistise stomacelul. Dimineata am sunat medicul care mi-a spus ca daca de 5 zile face febra sub augmentin sa venim pana la spital pentru niste analize si eventual alt tratament. Oricum din punctul de vedere al diabetului am ajuns bine glicemia era 165, rezerva alcalina era peste 18, deci nu se dezechilibrase atat de mult.
    Dupa ce ne-a schimbat al doilea antibiotic dupa alte 5 zile de febra in spital, am facut un antibiotic in perfuzie cu ser fiziologic (1 punga ser fiziologic / zi) asta insemna cam 4.5 g sare in plus pe zi si a incepuuut sa creasca necesarul de lantus de m-am speriat cresteam seara cu 2 unitati lantusul si glicemia era peste 300 cu corectie de rapida in doze mari pentru noapte de 1-1,5 unitati la cateva ore cand vedeam ca nu coboara deloc. Abia dupa ce am mai crescut cu 4 unitati in doua seri consecutive si cu rapida suplimentata se intrevedeau glicemii de 200 noaptea.
    Oricum nu mai conteaza, nu stiu daca sarea poate face asa ceva sau pur si simplu boala in sine, statul in spital putea creste brusc acest necesar.
    Nu ma mai iau cu vorba, vorbesc prea mult. Noi folosim one touch select de cele mai multe ori si de cate ori le-am comparat cu analizele din sange au iesit cam la fel. Am mai multe aparatele de la one touch select am vazut ca exista diferente si intre ele, am unul mini care e calibrat mai aproape de ce obtinem la laborator. Ocazional folosim accu check, dar e cam mare picatura de sange pentru bandelete. La inceputul diabetului am folosit ime dc care chiar nu mi-a placut si le-am abandonat.
    Oricum avem o farmacie unde gasim one touch select cu 54 ron cutia.


    Ma duc la treaba si ne mai citim. numai bine.

    Cu drag, Florentina

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua,

      Imi puteti spune va rog daca sunteti din Bucuresti? In ce farmacie gasiti one touch select cu doar 54 lei? si eu foloesc si le gasesc la cel putin 70 de lei..si asa prin comanda, curier, etc..imi cumpar lunar 3 cutii. dar mi se pare un pret suspect de mic si as vrea daca se poate sa beneficiez de el. Multumesc!

      Ștergere
    2. Draga Dana, Sunt din Iasi, am colinfat toate farmaciile pana am gasit cel mai mic pret. Pretul zic ele e de 60 lei dar au reducere 5% si daca cumperi 2 cutii reducerea e de 10% adica 54. Eu cumpar muulte cutii vreo 5-6 pe luna. Si mie mi s-a parut susprct pretul, dar sunt la fel ca cele de 70 lei. Daca pot sa te ajut cumva te rog sa indraznesti. Farmacia e micuta, nu stiu daca livreaza prin posta. Stiu ca vand foarte bine testele si au discount mare. Cu drag Florentina

      Ștergere
    3. Multumesc foarte mult pentru raspuns!
      Este ok si va multumesc foarte mult pentru intentia de a ma ajuta. Ma descurc cu cele de 70 lei., nu am o problema..am sperat ca farmaciile din bucuresti renunta in a mai lua ultimul leu din buzunarul bolnavului.. aici nu ma refer la mine..pentru ca slava Domnului.., lucrez si mi le permit.., dar sunt atatia copilasi ai caror parinti nu au posibilitati financiare..chiar si tineri care au de multa vreme si nu se pot trata corespunzator din cauza ca nu isi permit sa aloce 200-250 lei / luna teste.. plus ca mai am si un alt glucometru accu check active..si testele pt el sunt mult mai ieftine..60 lei/cutia..si asta la anumite farmacii..sunt f scumpe la farmaciile din bucuresti... pacat..eu fac comanda tocmai la roman:) la multi ani si multa sanatate fetitei! Sa va traiasca si sa va bucurati de ea clipa de clipa! Dana

      Ștergere
  3. Buna ziua Flori P.Cum se numeste farmacia din Iasi ?Multumesc

    RăspundețiȘtergere