duminică, 5 ianuarie 2014

Cum puteti ajuta o persoana cu diabet

                  De obicei persoanele cu diabet se pot descurca singure in lupta lor pentru glicemii bune, insa sunt momente cand viata lor depinde de interventia prompta si corecta a celor din jur. Cand e vorba de cei din familie acestia sunt deja obisnuiti cu micile dar marile detalii ale diabetului si pot ajuta corespunzator.
           Mai dificil este in situatia in care unui diabetic i se face rau pe strada. Stim cum sa il ajutam? Nu trebuie decat sa cunoastem cateva notiuni despre diabet pentrua salva o viata de om. Dar cati dintre noi cunoastem cate ceva despre diabet? Eu cel putin nu intelegeam nimic despre aceasta boala inainte de a  ma intalni personal cu ea.
           Persoanele cu diabet sunt oameni ca toti oamenii, problema lor este ca pancreasul  nu mai produce suficienta insulina pentru a le mentine glicemia in valori normale, diabet tip 1, sau daca e vorba de diabetul tip 2 celulele nu sunt in stare sa mai raspunda corect la insulina datorita unor dereglari metabolice. Indiferent de tipul de diabet problema majora este imposibilitatea de a mentine glicemia in valori normale fara actiunea insulinei administrata injectabil sau fara medicamente hipoglicemiante.
           Persoanele cu diabet au nevoie, ca toti oamenii, de principii nutritive care sa ii tina sanatosi printre care se numara si carbohidratii atat de importanti. Ei consuma o cantitate de carbohidrati, adica glucide, adaptata la necesarul lor zilnic, in functie de varsta, sex, activitate fizica, etc. asemenea unui om fara diabet (fara excesele cu care suntem multi obisnuiti). Pentru aceasta ei trebuie sa injecteze insulina ( despre cei care folosesc insulina voi scrie) la fiecare masa sau pentu a preintampina valorile mari ale glicemiei. situatia ideala este ca insulina sa intre in actiune in acelasi timp cu digestia alimentelor consumate.
         Uneori, din diverse motive, insulina administrata este in plus si  atunci glicemia scade mai mult decat trebuie, uneori periculos de mult. Daca hipoglicemia nu este foarte grava , persoana cu diabet va consuma singura zahar, glucoza, suc cu zahar, un fruct dulce sau alte glucide care intra repede( atentie fara grasimi, deci nu ciocolata) si in cateva minute se va simti din nou bine.
          Daca glicemia scade foarte mult este posibil ca diabeticul sa devina confuz, sa comunice greu si chiar sa nu mai poata inghiti bine si in final sa cada in coma hipoglicemica. Daca cineva apuca sa va spuna ca are diabet, ca are hipoglicemie si trebuie sa ia ceva dulce, ajutati-l sa aibe la indemana acel dulce. Daca va cere un suc neaparat sa fie cu zahar. Nu va ganditi ca daca are diabet ii trebuie un suc light, cu zaharina. Ajutati-l sa ia glucidele respective, iar daca nu mai poate inghiti sau si-a pierdut deja constiinta nu ii administrati glucide, se poate ineca. Asezati-l pe o parte si chemati urgent ambulanta.
              Mai rar, in cazul hiperglicemiilor mari, de durata poate aparea coma hiperglicemica. Respiratia celui bolnav miroase a mere coapte, datorita corpilor cetonici prezenti in sange. Chemati salvarea, dupa ce ati asezat bolnavul pe o parte.
              La noi in tara nu exista glucagon , o injectie care administrata de cei din jur poate salva viata persoanei cu diabet in caz de hipoglicemie severa. Normal ar fi ca acest medicament sa fie primit  pe reteta alaturi de insulina. sau macar sa existe in farmacii pentru a putea fi cumparat.  De asemenea nu se gasesc nici bratari medicale, care sa atraga atentia celor din jur asupra bolii de care sufera pesoana respectiva in caz de pierdere a cunostintei. Si daca porti o asemenea bratara oare va fi citita? 
               In rest ajutati persoana cu diabet printr-o atitudine plina de bunavointa, respectandu-i micile tabieturi care fac parte din autocontrolul zilnic al diabetului: teste de glicemie, injectii cu insulina, gustari, mese la anumite ore. Daca nu suportati sangele intoarceti capul in alta parte. Daca isi face injectie nu considerati ca se drogheaza. Nu va mirati ca mananca toata ziua. Nu va mirati ca mananca si dulciuri, uneori are nevoie. Nu puneti intrebari incomode, gen: Si o sa faci toata viata insulina? Sau ai voie sa mananci asta? Ai voie si tu tort?
              Nu spuneti lucruri de genul: Am avut si eu o matusa care a murit anul trecut de diabet si careia i s-a amputat un picior. Sau unchiul B a orbit din cauza diabetului. Sau inseamna ca e grav daca faci insulina. Sau, iar testezi, mai devreme ai facut deja asta! Sau ai facut diabet din cauza ca ai consumat prea mult dulce? Nu faceti confuzia intre tipurile de diabet, unde nu stiti detalii mai bine fiti rezervati decat sa gafati cu cine nu trebuie.
              O persoana cu o boala cronica poate fi foarte sensibila si nu este frumos sa o raniti. Oferiti cat mai mult suport moral si creati conditiile necesare de care are nevoie cel suferind. 
         

2 comentarii:

  1. În America tinerii diabetici își fac tatuaje speciale ca să poată fi identificați că au diabet. Cum ar fi dacă și noi am avea un tatuaj pe mână? Oare cum am fi etichetați? Ar fi util sau deplasat? L-ar lua cineva în considerare sau ar fi de prost gust?

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu-mi plac tatuajele, cu atat mai mult cu cat ca nu cred ca vor fi remarcate.

    RăspundețiȘtergere