duminică, 26 ianuarie 2014

Micile corectii

           Avem de a face cu ele cand suntem bolnavi sau stresati, avem hormoni de crestere sau cand glicemia nu scade din diverse motive. 
           In astfel de momente e cazul unor corectii mici din aproape in aproape pentru ca nu stim exact cum va evolua glicemia.Atentia trebuie sa fie si mai mare daca e vorba de perioada noptii, cand si sensibilitatea la insulina e mai mare. Nu stim exact cum evolueaza lcrurile, testam des.
            Pentru inceput corectez cu doza normala de insulina rapida corespunzatoare respectivei hiperglicemii , aceasta daca a trecut suficient timp de la ultima injectie, 3-4 ore, daca e mai putin timp incep cu 1 u Novo (atentie, acestea sunt dozele mele, pe specificul insulinei NovoRapid).
        Daca dupa 2 ore nu se intampla schibarile asteptate aplic o noua corectie de 0,5-2 u, dupa caz si momentul zilei sau noptii si testez des, pentru a urmari evolutia gicemiei. Daca nu se produc mari modificari e cazul sa beau apa mai multa pentru a ajuta insulina sa actioneze si nu ma mai grabesc asa de tare sa corectez, decat poate peste 3-4 ore. E posibil sa vina din urma micile corectii facute anterior, care din diverse motive e posibil sa intre mai tarziu in actiune ( cantitate infima de insulina,dezhidratare, stres, anticorpi antiinsulina exogena aparuti ocazional, loc de injectare tabacit, etc)
        Mi se pare ca insulina in cantitati foarte mici actioneaza mai greu, cred ca isi face loc mai lent ca sa intre in actiune sau pur si simplu este ca un sol cu voce slaba care striga cu glas mic catre celulele noastre: deschideti ca sa intre glucoza! Ma gandesc ca e posibil sa se intample la un moment dat, dupa corectii foarte mici si repetate, o acumulare de insulina in corp, care dupa o hidratare intensa, facuta mai tarziu, ar putea sa actioneze repede, scazandu-ne rapid glicemia. E doar o ipoteza, nu pot fi deloc sigura de aceasta. Si chiar daca se intampla asa, in contextul respectiv probabil nu face  decat sa aduca valorile la normal.
            Corectiile mici sunt o atitudine prudenta in fata unui fenomen inexplicabil  cu evolutie impredictibila de crestere a glicemiei. Sunt de parere, in ce ma priveste,ca trebuie rabdare, pana intra fiecare din ele in actiune. Aplic o noua corectie dupa ce a trecut varful de actiune al insulinei, sau daca valoarea e si mai mare, aplic mai repede ,dar in cea mai mica cantitate posibila. Testez des, dupa cum am spus, pentru ca nu exclud riscul unei hipoglicemii. Hidratarea e foarte foarte importanta, pentru a nu se acumula insulina in corp si pentru a actiona cat mai usor.
              Hiperglicemiile aduc cu sine dezhidratarea, care la randul ei creste rezistenta la insulina, sau mai bine zis nu ii da voie sa circule liber prin corp.  Apa asigura un schimb eficient de substante in organism, implicit ajuta la o buna actiune a hormonilor. Hormonii sunt ca un limbaj prin care diverse organe comunica intre ele. Cand apa nu e suficienta, transmisiile de informatii sunt ingreuiate.
               Cand fac 0,5 -1 u insulina am grija sa nu scot acul pana nu trec  aprox 10 secunde , pentru a fi sigura ca insulina ramane in tesut si nu iese o data cu acul.
               Uneori micile corectii par a fi frectie la picior de lemn, glicemiile parand a fi de neclintit. Totusi ele ajuta printre altele la evitarea aparitiei corpilor cetonici.
               Doza in care se fac mici corectii trebuie discutata cu medicul, pentru ca una este sa faca cineva 2 u daca are un necesar foarte mic de insulina si alta este daca e de obicei insulinorezistent si are doze foarte mari de insulina.
              De cele mai multe ori fac doze foarte mici de insulina pentru a ajusta mici hiperglicemii de 160 de ex. Pentru a ciopli glicemiile in vederea readucerii la normal.
              Insulina este un medicament vital dar in acelasi timp mortal daca nu e administrat corect. De aceea aplicarea corectiilor necesita maxima prudenta si nu trebuie facuta daca nu avem nici cea mai mica idee despre modul in care actioneaza insulina. In acest caz e mai bine sa ne adresam direct medicului nostru pentru a fi indrumati pas cu pas.
          

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu