vineri, 10 ianuarie 2014

Lupta cu diabetul

              Sunt din ce in ce mai convinsa ca diabetul este ceva cu care te lupti, cu minutiozitatea unui calugar care se lupta permanent cu fortele intunericului... Nu exista pauza, nu exista somn, nu este vacanta, nici o clipa diabetul nu pleaca. 
               Diabetul face parte de fapt din noi, e un cuvant prin care noi, oamenii, explicam faptul ca nu mai functioneaza ceva in noi. Eu m-am defectat. N-a intervenit nimic in plus, diabetul nu s-a adaugat la faptura mea, ci faptura mea s-a rupt si asta se cheama diabet. Urand diabetul ma urasc pe mine. Luptandu-ma cu el ma lupt cu mine...Sa imi tin in frau pofta de dulce, sa ma trezesc noaptea sa testez, sa nu dorm la pranz daca nu-mi permite glicemia, sa calculez corect, sa ma informez, sa fiu relaxata cand nu e vorba de asa ceva, sa fiu optimista, sa nasc copii pe care mi-i doresc, sa am o sarcina sanatoasa, sa zambesc cand gura imi este uneori amara  s.a.
               Iata este deja mult timp de cand am obosit. Tare. Glicemiile sunt pe masura. Glicata, oare 8? Poate nu mai mult. Si ca sa se complice lucrurile nu scap de teama hipoglicemiilor.
             De maine o iau de la 0. Sper ca nu cu promisiunea betivului inrait de a se lasa de bautura...Ma mut pe un glucometru cu memoria goala si o iau de la capat. De data asta cu un diabet cu instructiuni de folosire si inca in arantie:). Parca stiu prea multe despre diabet, stiu ca hipoglicemiile nu se trateaza doar cu 15g zahar uneori...
              Se zice ca e bine sa te intorci unde ai gresit ca sa repari ce s-a intamplat. Tot gandindu-ma retrospectiv realizez ca doua lucruri m-au daramat in principal in ultima vreme, exceptand greutatile vietii. 
              La un moment dat am citit un articol care facea referiri la niste studii cum ca o glicemie de peste 100 dupa 2 ore de la masa e suficienta pentru a avea complicatii. Vezi postarea Pe ganduri. Si alte cele in articolul respectiv, adresat de altfel oamenilor fara diabet pe care ii indemna sa se testeze si sa manance alimente cu un indice glicemic mic. (sa fii sanatos, si sa traiest ca un diabetic...) Ei, m-am descurajat. La care s-a adaugat si raspunsul medicului oftalmolog la intrebarea care m-a mancat pe limba, daca e obligatoriu sa apara probleme la ochi cu diabetul, chiar bine controlat. Mi-a zis ca da, in 7 ani sigur. Ce sa mai, a cazut si ultima caramida. Poc si gata, autocontrolul meu s-a descurajat total. Nu imediat insa. A urmat un autcontrol si mai atent care s-a infricosat de hipoglicemiile care au venit.
             Dupa ce am fiert in glicemii mari in ultimul timp, constat ca nu e prea confortabil acest lucru. Asa ca trag concluzia ca autocontrolul se merita chiar si pentru starea de bine pe termen scurt. Si sunt sigura ca si complicatiile vor fi mai putine si mai blande daca vor fi. E adevarat ca uneori complicatiile nu par sa tina seama de cat de bun a fost autocontrolul, dar cred  a in general conteaza glicemiile bune pentru starea de sanatate.
             Asa ca zic Adio, glicemii lasate la liber, nu se merita.
             Imi iau Glucagon, imi iau si CGM daca reusesc (asta pentru a sublinia cat de hotarata sunt sa ma trezesc), repar ce pot repara in stilul meu de viata si, aparent numai, diabetul va ocupa un loc principal in viata mea, pentru ca sa nu sufere cei dragi ai mei in viitor si nici eu.
             Lupta cu diabetul in general consta in mentinerea glicemiilor in limite cat mai normale cu putinta. Dar mai exista un aspect care poate fi adeseori neglijat: Acela de a si repara ce ard glicemiile mari sau chiar si mici.
              Glicemiile mari lasa in urma foarte multi radicali liberi si mananca vitaminele. De aceea un aport crescut de antioxidanti pare a fi benefic la persoanele cu diabet. De asemenea un aport crescut de vitamine din alimentatie sau din suplimente naturale, eventual.
Deja stim cu totii cat de nocivi sunt radicalii liberi.
             Un alt aspect este faptul ca noi diabeticii avem lipsa de peptid C in aceeasi masura cu lipsa de insulina endogena. Injectiile cu insulina completeaza doar lipsa acesteia, nu contin si peptid C. Corpul nostru nu  produce suficient peptid C. Acesta are un rol important in protejarea retinei si a vaselor de sage, in prevenirea infarctului miocardic. Din pacate nu cred ca putem face ceva pentru a suplimenta lipsa acestuia. Cine mai are rezerva de celule Beta sa le protejeze cum poate...peptidl C e in tandem doar cu insulina endogena.
            Se lucreaza la elaborarea peptidului C de sinteza. Poate peste cativa ani vom avea trei tipuri de injectii de facut, insulina, glucagon( la nevoie) si peptid C .
            Este posibil ca lipsa acestui peptid C sa explice de ce apar complicatii retiniene si cardio-vasculare si la unele persoane cu un autocotrol destul de bun...E vorba desigur si de rezistenta pe care ne-o da mostenirea genetica.
            Exercitiul fizic, la persoanele care au o stare sanatate ce le permite efectuarea lui, aduce foarte multe beneficii. Intensifica circulatia sangelui, face sa creasca sensibilitatea la insulina, da o stare de bine, scade colesterolul rau s.a.
            Alimentatia sanatoasa e foarte importanta la o persoana cu diabet si sigur isi va aduce beneficiile pe moment si in timp.
           Evitarea zaharului rafinat ar fi un lucru bun, pentru ca aduce un aport de calorii goale care consuma mineralele din organism. Si totusi il prefer la hipoglicemii...Poate un zahar brun veritabil ar fi o solutie. De asemenea evitarea alimentelor rafinate in general.
           Indulcitorii artificiali au nenumarate efecte negative. De exemplu acesulfam K in exces poate provoca scleroza in placi. Fructoza multa poate duce la cresterea trigliceridelor. Indulcitorii cu ol la sfarsit imbaloneaza . Un indulcitor natural ar fi cel din stevie dulce, dar nu merge in toate combinatiile. De exemplu cu gris mi se pare iaac. Merge acceptabil cu ceai, cu suc de fructe si morcovi e chiar buna, in limonada e cat de cat acceptabila. Probabil e o chestiune de obisnuinta.Atentie insa ca stimuleaza activitatea celulelor beta si la tipul unu de diabet nu e prea bine sa fie fortate aceste celule.
             Dupa o perioada cand nu am mai consumat zahar mi s-a parut gretos, cu un miros chimic, iar ciocolata mi se parea ca un acid pe limba.
             Multi dintre noi stim foarte bine care lucruri sunt sanatoase pentru noi, de admirat este cine are vointa si harnicia de a trai sanatos, fara sa faca din aceasta un chin zilnic, ci doar un stil de viata firesc, plin de bucurie.
            
          

8 comentarii:

  1. Draga Betica,
    Iti inteleg destul de bine framantarile. Am citit si eu mai demult chestia asta ca o glicemie de 100 dupa masa poate duce la glicarea sau glicozilarea proteinelor si implicit la aparitia acestor complicatii. Am mari rezerve fata de parerile multor specialisti, de multe ori nu-si pot justifica aceste concluzii... Dupa aceea am cautat destul de mult cam de la ce valoare a glicemiei apare aceasta glicozilare, nu apare foarte clar, un medic diabetolog a spus ca trebuie sa stai cateva ore pe valori peste 200, oricum tot vag. Cat despre ce ti-a spus acel oftalmolog, o sa-mi permit sa am o parere. Peste 90% din diabetici au diabet tip II care nu sunt trimisi la medic de semnale evidente ca tipul I de diabet. Majoritatea sunt diagnosticati dupa cativa ani chiar peste 5 de stat aproape continuu pe hiperglicemii mai mult sau mai putin usoare si am auzit de cazuri care in momentul in care si-au descoperit diabetul aveau si complicatii. Eu cunosc persoane care au diabet de mai bine de 16 ani care nu au avut un control glicemic riguros in sensul ca majoritatea glicatelor au fost peste 8, au avut si 12 si nu au complicatii deocamdata. La fel stiu de copii cu diabet de micuti care au facut complicatii destul de tarziu cu atat mai mult cu cat tintele glicemice pentru copii sunt mai generoase. Sigur se vorbeste si de componenta genetica.
    Cu hipoglicemia am si eu o retinere, insa la fel de mult ma enerveaza si hiperglicemiile si atunci pendulez.
    Eu de la inceput I-am spus fetitei mele ca insulina este prietena noastra, este intr-adevar o mare descoperire pentru noi si nu prea avem dreptul sa ne suparam, chiar daca eu mai am razvratiri.
    Si eu am incercat sa inteleg mecanismul complicatiilor, asa ti-am gasit blogul tau butonand dupa complicatii in romaneste si nu am fost multumita de informatiile gasite pe care nu prea le-am inteles.

    Cu drag, Florentina

    RăspundețiȘtergere
  2. Draga,Florentina,
    Tocmai am scris nistre randuri catre tine si s-au sters cand sa le postez.
    Nu mai repet ce am scris...Multumesc din suflet pentru randurile de mai sus, mi-au adus multa mangaiere. Va doresc sa fiti cat mai stapani pe situatie . Cum va merge cu diabetul la scoala? S-a refacut bine fetita dupa raceala?
    Cu drag,Betica.

    RăspundețiȘtergere
  3. Bine te-am gasit Betica. Vai cit de bine te inteleg! Din pacate diabetul e plin de suisuri si coborisuri insa tot ce putem face e sa ne straduim sa tinem calea cit mai dreapta. Un sprijin de nadejde este senzorul de glicemie care te ajuta sa vezi ce, cum si in ce cantitatea influenteaza glicemiile si asftel sa jonglezi mai bine si cu alimentele. Dexcomul va fi si o unealta de tinut in friu hipofpobia ta, asa ca iti doresc ca in 2014 achizitia lui sa fie unul din visele implinite. Inca odata ma bucur ca te-am gasit si de acum incolo sunt cititoarea ta fidela.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, Ioana! Multumesc pentru cuvintele bune pornite din sentimente frumoase!
      Deci senzorul da un sentiment de siguranta. Cineva ma atentiona ca nu e ok sa stii tot timpul glicemia. Mie insa imi convine sa stiu ce face diabetul dupa cortina..mai ales ca sunt adeseori foarte insulinosensibila, fara o regula anume.
      Adineaori de exemplu,am prins o hipoglicemie, testand intr-o doara, cu gandul mai mult la o corectie. Dupa jumatate de ora am doar 78 dupa 25 Cg luati in doua reprize, cu grija sa nu supratratez. Test la 5 minute, CGM manual :). Uneori am nevoie de 100 Ch, dar nu m-am grabit. Stii cumva daca glicemiile de seara si cantitatea de insulina injectata influenteaza dozarea peptidului C? As vrea sa repet aceasta analiza, dar pentru ca sigur voi avea o hiperglicemie si implicit corectie in noaptea aceasta (trebuie sa vina din urma painea cu unt ), mai aman analiza. Sa fiu sigura ca e bine, oricum voi dormi fragmentat pentru corectii si testari.
      De abia astept sa mai povestesti pe blogul tau, Noi si diabetul, despre experienta voastra cu CGM .Poate si a altora .Glicemii in tinte sa aveti:)

      Ștergere
    2. Buna din nou, pentru ca desi intuiam raspunsul la intrebarea ta, insa atunci cind nu sunt sigura mai bine intreb pe cineva care chiar stie raspunsul, i-am trimis un mail scurt doctoritei nostre care zice: '' sigur ca nu influenteaza, trebuie sa fie nemacata de 8 ore si fara insulina facuta dimineata, inaintea recoltarii'' . zi frumoasa, ioana

      Ștergere
    3. Multumesc! Maine ma duc sa fac glicata si peptidul C. Multumesc si doamnei doctor pentru raspuns! O zi frumoasa cu soare!

      Ștergere
  4. Buna, draga mea,

    Nu te mai gandi atat de mult la complicatii! Poti muri oricand, oricum cu sau fara diabet! Eu nu cred ca daca ai peste valoarea de 100 la doua ore dupa masa vei avea complicatii! Gandeste-te ca si un om santos are mai mult la doua ore dupa masa..:) eu ii iau glicemia prietenului meu ca sa fac eu comparatii si are 133, 110, etc..la doua ore dupa masa..si nu cred ca va avea boli asociate diabetului zaharat..am citit ca omul sanatos poate avea 160 la o ora dupa masa si ulterior sa-i scada..:) si cu problemele cu ochii..da-mi voie sa nu cred...o cunosc pe doamna maria mesaros si este presedinte la asociatia diabeticilor din turda..si are 53 de ani, diabet de la 10 ani..deci de 43 ani traieste cu aceasta boala si nu are nicio complicatie! si Dumneaei s-a nascut intr-o alta perioada cand testele de glicemie nu erau la discretie si nici insulina nu era atat de eficenta,,nu existau analogi, etc.. si iti mai pot da sute de exemple..! depinde foarte mult de genetica..mi-a iesit glicata 5.5 si in ultima perioada am avut glicemii de 240, 200..ce-i drept nu am stat mult cu ele pentru ca le-am corectat, dar se poate! capul sus, nu-i dracul chiar asa de negru..:) Te pup!

    RăspundețiȘtergere
  5. Multumesc, Dana! De cateva zile am ridicat capul sus! Eram foarte necajita ca aveam media glicemiilor de 190, departe de 100 si aceasta de mult timp, in ciuda calculelor si corectiilor. Pur si simplu cred ca am fost prea suparata. M-am bucurat ca tatalui meu i-au iesit bine investigatiile, nu a reaparut cancerul, de abia dupa 6 luni trebuie sa faca control, nu mai. face chimio.
    Ar fi bine sa mai pun de un 100 dupa masa, este lux! Mi-as mai dori un copil...
    Numai bine ce si-au revenit glicemiile ca au si inceput sa tinda spre hipo. Tocmai acumam tratat una ...Dar nu am scapat-o mai jos de 61 , am ingrijit-o un sfert de ora cu zahar 25 CH.
    Te pup! Bucurii sa ai anul acesta!
    Betica

    RăspundețiȘtergere