Pentru
calcularea carbohidratilor exista tot felul de tabele, cu mici
diferente intre ele. Este bine sa nu consumam , noi dibeticii ,
alimente pe a caror eticheta nu este trecut si numărul de
carbohidrati si in general mancaruri despre care nu stim ce contin.
Cand
nu stiu ce contine ceva mananc atat cat banuiesc eu că ar avea 10 ch
pentru a putea controla mai usor variatiile glicemice ulterioare
consumarii acelui aliment. Sau mananc cat poftesc si trag
consecintele...
Un mare ajutor, aproape indispensabil, mai ales la inceputul vietii
de diabetic este cantarul, unul bun, care sa nu se inchida pana pui
mancarea pe taler si pana faci calculul. De cele mai multe ori
calculez direct cand pun mancarea pe cantar. Pun intai farfuria
goala, fac tara si apoi pun mancarea. Daca vreau sa mai pun inca un
fel de mancare pe aceeasi farfurie si mi se pare greu de calculat dau
inca o data tara si calculez de la 0.
Nu
este o rusine sa folosim totdeauna cantarul si devine o obisnuinta
foarte utila. Au fost cateva luni in care m-am certat cu el si de la
atata aproximat si rotunjit oscilam intre hipo si hiperglicemii.
De
asemenea cand am fost depistata , o pacienta din spital cu vechime
mare in diabet tot se lua de mine ca imi cantaream si marul si toate
cele. Dar dumneaei avea complicatii...Ei , acum as zice ca dupa un
timp poti sa recunosti din ochi si la palma un mar de 100 g.
De
multe ori ma amuz cand nimeresc din prima cantitatea pe care vreau sa
o cantaresc. Iata un alt avantaj al diabetului : ajungi sa cantaresti
si cu mana, glumesc. Oricum sunt mici momente dragute legate de
cantaritul hranei.
In
primele luni de diabet, eram la un moment dat la tara, intr-un sat si
tocmai urma sa se termine bateria la cantar. Disperata am cautat la
25 km distanta, in tot orasul o baterie din aceea speciala. Tocmai
cand ma descurajasem am zis hai sa intram in magazinasul acesta de
electrice si am gasit. In primul an de diabet am fost ca un scolar
constiincios si cuminte. Nu mancam dulciuri, cantaream, foloseam
tabelele cu ch, faceam o ora de exercitiu fizic pe zi s.a.
Am
inceput iata sa bat campii. Sa ma intorc la subiect.
Este
bine ca din totalul de carbohidrati ai fiecarei mese doar 10-20% sa
fie rapizi, care intra foarte repede in sange. Acestia ar putea fi
un fruct. Eu prefer sa il mananc inainte de masa, mai bine zis primul
pentru ca nu imi permit sa astept jumatate de ora si apoi sa mananc
restul de mancare.
Numarul
de carbohidrati din fructe poate fi foarte diferit de cel din tabele,
in functie de soiul respectiv si mai ales de gradul de coacere.
Uneori fructe necoapte sau insipide s-au comportat ca de 5
carbohidrati. Iarasi cand exista dubii, e bine sa fie doar 10 ch din
fructul respectiv si sa se verifice glicemia dupa masa respectiva.
Sunt
si legume care ies din cifrele tabelelor. Rosiile sunt considerate la
liber, dar mie o rosie duulce de tara imi creste glicemia precum un
fruct si cred ca sunt si unele rosii cu 10 ch la 100g.
Nu
sunt deloc o consumatoare de telina si morcov crude, desi mi-as dori,
dar ma deranjeaza faptul ca aceste doua radacinoase nu erau trecute
la liber pe planul dietetic primit la iesirea din spital. Mai ales
telina e forte bogata in fibre, incat numai pana o mesteci consumi
mai mult decat iti aduce.
Si
in ce priveste capitolul alimente la liber sau cantarite, interzise
sau nu diabeticilor, sunt trenduri in lumea medicala. Este insa sigur
faptul ca painea, orezul, cartoful, laptele, fructele dulci, cerelele
si alte alimente bogate in carbohidrati trebuie cantarite.
Legat
de calcularea carbohidratilor am in vedere cateva reguli dintre care
enumar cateva:
-
cantarul trebuie pus pe un plan drept pentru a nu da erori, desigur
trebuie sa fie un cantar bun;
-painea
trebuie cantarita proaspata, dupa aceea pierde din apa si are mai
multi ch;
-painea
trebuie totdeauna cantarita pentru ca are densitate foarte diferita,
in functie de reteta folosita si amelioratori;
-cantareste
alimentele inainte de a le praji (painea, cartofii);
-radacinoasele
fierte au cam 10 ch la 100g, spre deosebire de starea cruda cand au
mai putin. Pot fi scoase din ciorba si cantarite separat (eu le tai
mai mare pentru a le pescui mai usor);
-alege
fructe coapte ca sa fie ca in tabel;
-pastele
fainoase sa fie bine bine fierte altfel dau erori mari de calcul
(odata ramasese o pasta fusili fiarta in putina apa si dupa cateva
ore era de cam de opt ori mai mare, o enormitate);
-mamaliga
nu se potriveste niciodata cu tabelul, ar fi bine sa cantaresti
malaiul crud si dupa ce fierbe o imparti in parti egale si calculezi
sau cantaresti malaiul si apoi mamaliga fiarta si calculezi stiind
cat malai ai pus in ea, prefer prima varianta;
-este
bine sa ai retetele tale precise la prajituri si alte combinatii de
materii prime, pentru a nu te chinui de fiecare data sa calculezi;
-pune
la socoteala si carbohidratii ascunsi- sunt mezeluri care contin mult
amidon, dextroza, zahar, soia,exista mustar si sosuri cu zahar si
faina, muraturi care contin zahar, carne proaspata tocata la care s-a
adaugat zahar, sarmale facute in casa cu suc de rosii din comert cu
amidon si zahar, cu delicat plin de zahar, paine cu adaos de malt si
zahar, iaurt cu adaos de amidon (agent de ingrosare natural),
smantana ingrosata cu amidon sau faina. Amidonul e intalnit aproape
in orice aliment preparat in fabrica, urmat de faina de soia si
indulcitori naturali sau nu. Pune la socoteala, adica evita-le sau
stii ca este zahar acolo;
-alimentele
bogate in grasimi intarzie timpul de digestie si pun problema
momentului injectiei de insulina rapida, inainte, in timpul sau dupa
masa, imediat sau la ceva timp, impartirea dozei. Depinde si de
glicemia prandiala, de efortul fizic facut sau care urmeaza;
-fibrele.
daca depasesc 5g la 100g se pot scade din numarul de carbohidrati,
daca nu a facut-o deja producatorul;
-la
mine laptele merge bine la calcul daca ii dau 7ch/100ml;
-ciorba
poate contine ceva carbohidrati, e cazul sa fie retete fixe (ciorba
pe care o prepar eu are 20 ch la 500ml)
-e
bine sa se tina un jurnal al alimentelor consumate, al glicemiilor si
al dozelor de insulina pentru a vedea care au fost reactiile
glicemice dupa anumite alimente si a sti pe viitor cum sa ajustam
dozele( aici e lenea mea cea mai mare, urasc asta);
-legumele
fierte isi cam dubleaza numarul de carbohidrati, si cele la liber, 5
ch devin 10...
-fasolea
e bine sa fie nebatuta, bobe, altfel trebuie calculata altfel;
-este
bine sa se verifice calculul facut si sa nu uitam sa mancam totul
sau sa substituim cu alt aliment cu acelasi numar de carbohidrati;
-daca
se intampla sa survina in timpul mesei o hipoglicemie severa consum
carbohidrati rapizi si astept pana isi revine glicemia pentru a manca
alimente fara carbohidrati;
-pentru
tratarea hipoglicemiei preferam glucoza in timpul sarcinii, din aceea
tableta, pentru ca puteam controla foarte exact efectul asupra
glicemiei. O patratica mica avea 2,5 carbohidrati, imi crestea
glicemia cu 10mg/dl. La o glicemie de 40mg/dl trebuia sa iau 16
patratele, mai greu era cu mestecatul , ca dura, de aceea am renuntat
pana la urma la ea. Acum as prefera-o pentru hipoglicemii
nepericuloase, pentru mici finisaje. Mai are avantajul ca intra cel
mai repede in sange.
Am
observat ca daca in cadrul unei mese proteinele, lipidele si
glucidele au proportia ideala, scade riscul de hipo hiper, lucrurile
se armonizeaza,timpul de digestie al hranei cu actiunea insulinei.
Inca nu mi-am batut capul sa calculez si proportiile dintre
acestea... si nu cred ca o voi face, poate doar sa imi intocmesc la
rece niste meniuri, combinatii gandite bine si apoi testate in timp.
Acasa
daca comasenii mei vorbesc, calculez cu glas tare si ii antrenez si
pe ei la calcule, iar daca cineva ma solicita prefer sa calculez de
la inceput decat sa gresesc. In oras calculez in gand.
Daca
ma aflu intr-o situatie cand nu pot folosi cantarul aproximez si
prefer alimentele mai sarace in carbohidrati, fac insulina mai
putina, iar apoi urmaresc glicemia pentru o eventuala corectie.
Regula
de trei simpla este lectia de matematica pe care trebuie sa o stie
bine orice diabetic.De ex:
10
ch............20g paine
40
ch.............x
x=20*40/10=80g
paine
Trebuie
sa calculam numarul de carbohidrati pe care dorim sa ii mancam la
masa respectiva si sa respectam proportia intre cei rapizi si cei
complecsi. Daca consumam doar carbohidrati rapizi glicemia va creste
foarte mult si vom sta pe valori foarte mari pana insulina rapida
isi va atinge varful si va rezolva situatia. Pot aparea dupa aceea si
hipoglicemii, mai ales daca efectuam efort fizic.
Daca
consumam doar carbohidrati lenti, mai ales in amestecuri greu
digerabile creste riscul de hipoglicemie prin faptul ca insulina va
intra mai repede in actiune decat carbohidratii respectivi in sange.
Cred
ca este o diferenta intre carbohidrati complecsi si amestecuri greu
digerabile, intre painea integrala de ex si strudelul cu branza.
Carbohidratii din painea integrala vor intra treptat, mai lent in
sange, strudelul cu branza va sta mult in tubul digestiv si va da un
buuum hiperglicemic peste aproximativ sase ore de la ingerare. Pizza
este un alt aliment care da probleme, intra vreo 20% la inceput si da
o crestere brusca dupa cateva ore, depinde de reteta .
Daca
folosim tabelele si cantarul si calculam corect, glicemiile vor merge
destul de bine, zic destul, pentru ca mie imi creaza probleme, oricat
de bine as calcula numarul de carbohidrati , faptul ca nu pot sti
totdeauna timpul de digestie al amestecurilor de alimente.
Lucrurile
sunt foarte coplexe la capitolul timp de digestie al combinatiilor de
alimente. Am observat ca totusi cantitatile foarte mici de hrana se
digera mai repede.
Daca mananc 30g de prajitura bogata in grasimi pe stomacul gol va
creste mai repede glicemia (in trei sferturi de ora sa zicem) decat
daca a fost mancata la masa dupa ce am consumat si alte alimente
grase sau bogate in proteine animale.(va ajunge in sange dupa mai
multe ore in acest caz).
Uneori
se pune problema daca nu ar trebui calculati si carbohidratii
furnizati de ...proteine, da, sau chiar lipide. Se presupune ca o
parte din proteine, 50% sunt transformate in glucide de catre
organism. Am citit de curand un articol in care se pune foarte mult
sub semnul intrebarii acest lucru, mentionandu-se ca aceasta depinde
mult de gradul de insulinizare al organismului. Se mai specifica
faptul ca glucoza rezultata din proteine s-ar stoca in ficat si ar
trece in circuit foarte lent, chiar si in 24 ore.
Chiar
si asa se stie sigur ca un aport mare de proteine animale duce
la un necesar mai mare de insulina, pur si simplu.
Cred
ca este cel mai bine sa fie un echilibru intre principiile
alimentare, sa mancam variat si sanatos pentru ca organismul cu
diabet are nevoie de un aport sporit de viatamine. Diabetul este un
mare consumator de vitamine si un mare producator de radicali liberi.
Cei care mai au inca ceva celule beta este bine sa le protejeze,
consumand si suficiente proteine, nu in exces, de care pancreasul
suferind are nevoie. Se stie ca proteinele au rol in organogeneza.
Cam
atat despre calcule de carbohidrati. Simt ca am omis multe lucruri ,
dar voi reveni cu completari daca este cazul. Am si batut campii
destul, dar de diabet nu m-am departat.
multumesc mult pentru informatii
RăspundețiȘtergereBună ziua. Foarte utile informațiile. Diabetul este destul de copleșitor de gestionat, mai ales la început dacă ești părinte de copil cu diabet. Încă mai învățăm. Eu calculul îl fac tot cu regula de 3 simplă sau dacă am cântarul, fac în minte, ex: 50ch /100g=>5 ch/10g; dacă am 30g, atunci e 3x5=15ch.
RăspundețiȘtergere