miercuri, 18 septembrie 2013

Cand testam glicemia

Testam in primul rand atunci cand ne permitem ( este o realitate faptul ca testele de glicemie sunt destul de scumpe), si mai ales atunci cand putem face ceva pentru a schimba in bine nivelul glicemiei sau a observa vreo miscare a diabetului din corpul nostru, pentru a invata ceva. E bine sa nu devina scrupul luarea glicemiei,  totdeauna trebuie sa aiba un scop precis, bine determinat.
Cine ma vede cat de des imi testez glicemia poate crede ca ma obsedeaza nivelul acesteia. Ma preocupa doar, ca o investitie in sanatatea mea din viitor si de multe ori  pentru a-mi salva viata pe moment.
Sunt doua situatii concrete in ce priveste testarea( exceptandu-o pe cea cand nu avem teste deloc): cu teste suficient de multe sau prea putine. La cea cu un sistem de monitorizare continua a glucozei , eventual dotat cu alarma si care apeleaza cunoscutii in caz de urgenta nerezolvata nici nu visez .Este prea scump si nici nu e foarte precis,  necesitand  calibrare uneori de patru ori pe zi.
La inceput nici nu mi-am pus problema ca nu ajung testele. Ne-am luat necajiti prima reteta , o sacosica cu de toate, inclusiv primul glucometru gratuit. Problema a aparut cand au venit hipoglicemiile si vedeam cum se duc testele, cele 100 primite de la stat. Multumesc pentru ele .Si ups, diabetul are si pretentii financiare! Treaba asta chiar m-a coplesit pentru ca nu eram intr-o situatie financiara infloritoare si nici nu sunt.
Am inceput sa expun problema parintilor, fratelui meu, socrilor, nasilor. Celor putini care stiau de diabetul meu , proaspat descoperit. Fratele meu m-a ajutat la inceput sa imi iau 4 tuburi pe luna, 7 teste pe zi. Pana am vazut ca ii este greu si lui, si nu am mai cerut. Ne-am chinuit apoi  noi doi , lasand neplatite anumite obligatii, pana cand mamei mele , draga de ea, i-a venit ideea unui sacrificiu enorm, prin care am luna de luna testele necesare. La inceput vedeam in teste bani aruncati, cate un leu si ceva la fiecare testare, ma simteam vinovata ori de cate ori nu imi respectam dieta si programul de exercitiu fizic.Ma stimula totusi acest lucru ca sa lupt, de dragul celor dragi.
Le multumesc din suflet.
Nu este frumos sa vorbesti despre probleme financiare, dar scriu pentru ca probabil pentru multi diabetici este o realitate. Ma doare tare tare cand vad diabetici batrani vanzandu-si glucometrul si testele...
Ma doare cand aud pe cineva: Sunt asa de bucuroasa, imi merge bine ,zice, cu diabetul! Mi-a zis domnul doctor ca nu mai e nevoie sa fac teste in fiecare zi, ajunge si o data pe saptamana!Dar, glicozilata, ati mai facut-o, zic. Nu, mai incolo, mi-e tare bine, am glicemii bune.Doar asta, nu stiu ce am, dupa ce mananc mi-e asa de somn, ce o fi, nu stiu, de cand am schema asta noua de insulina( premixata)! Persoana fusese pe bazala cu rapide si pastile, fiind tipul 2.

Si acum , undeva in adancul sufletului meu  ma framant oare nu fac prea multe teste?! Cred ca orice medic de diabet ar zice ca da. As putea fi judecata de multi, dar asta am ales, pentru ca pana la urma binele meu inseamna si binele celor din jur.
Este prea mare numarul diabeticilor cu complicatii grave care si-au facut putine testari ca sa nu imi pun problema cum sa evit sa ajung ca ei. Am fost de doua ori pana acum internata la diabetologie si am vazut ca toti, absolut toti aveau din toate complicatiile,. Toti aveau ceva la ochi, infectii urinare si probleme cu picioarele. Nu toti diabeticii fac asa ceva dar, totusi...Nu vreau sa ajung asa. Si cred cu tarie ca un bun autocontrol tine departe cat mai mult din cat mai multe complicatii posibile. Chiar si pentru cei care au diabet din copilarie...Fiecare unitate scazuta din hemoglobina glicozilata inseamna un numar generos de procente scazut din riscul de complicatii grave ale diabetului.
Din cauza lipsei de teste (si alte cauze) multi copii cu diabet stau pe glicozilate mari, 8, in zona safe de moment, pentru ca la ei sunt foarte periculoase hipoglicemiile grave si nu stiu totdeauna sa le sesizeze  sau descrie. Iar la 24 de ani, unii dintre ei fac deja tratament cu laser pentru retinopatie...
Testarea deasa nu garanteaza mai nimic, ea insasi, fara atitudinea corecta fata de cea ce citim pe ecranul glucometrului. Este totusi necesara pentru un autocontrol strict. Asa am putut avea o glicozilata de 5,3 in sarcina, binenteles cu indispensabila insulina.
Ei, si acum problema financiara fiind depasita (zambet), testam cand este necesar. Ma raportez acum la tipul unu de diabet pentru ca pe acesta il traiesc eu, sau in fine, 1,5 poate.
Testez  neaparat inainte de fiecare injectie de insulina. Eu am bazala si trei injectii de rapida la mese plus corectii dupa caz. In functie de rezultat stiu cata insulina imi trebuie pentru masa respectiva. Daca glicemia este buna , calculez cate unitati revin pe numarul de carbohidrati pe care doresc sa-i mananc, eventual tin cont si de indexul glicemic al alimentelor. Daca este mare glicemia aplic si o corectie corespunzatoare. Daca este mica mananc intai carbohidrati rapizi sau decid sa fac injectia la jumatatea mesei ori dupa. De asemenea valoarea acestui test imi indica inca o data, pe langa glicemia de dimineata. cat de bine este dozat Lantusul.
Testez uneori noaptea daca reusesc sa ma scol pentru a vedea cum merge bazala sau cum m-a afectat glicemic masa de seara. Testez noaptea cand ma astept la o hipoglicemie datorata vreunui efort fizic din ziua precedenta sau vreunei corectii facute la culcare.Testul de noapte cred ca e foarte necesar la copiii care alearga toata ziua  ori ba.
Testez ori de cate ori simt ca am hipoglicemie pentru a sti cat dulce trebuie sa iau. Una este o hipoglicemie de 40 alta de 60, si nu ma bazez totdeauna pe ce simt. De multe ori nu percep scaderea glicemiei, de multe ori simptomele sunt false si sunt date pur si simplu de o scadere a glicemiei brusca, dar in limite normale( de la 200 sa zicem la 130) sau este o hiperglicemie care mi-a dat ameteala. De obicei fac diferenta intre cele doua,hipo si hiperglicemie , dar sunt uneori stari fiziologice care mascheaza simptomele ambelor.
De multe ori testez la 80 minute de la injectie pentru ca sunt foarte sensibila la insulina si atunci Novorapidul isi incepe  maximul de actiune. Daca am 90 sigur ajung foaaarte jos. Iau deja dulcele si la o noua verificare am o glicemie normala.Verific la 80 min si atunci cand banuiesc ca am mancat o masa cu indice glicemic prea scazut, bogata in fibre, proteine, lipide.( porumb fiert, fasole, carne grasa, ochiuri etc) sau fructele nu au fost prea coapte. Daca as fi verificat totdeauna cu inversunare la doua ore jumatate dupa masa cum mi s-a tot spus  eram de mult oale si ulcele, glumesc.
Testez si dupa hipoglicemie, la 10 minute daca aceasta s-a intamlat dupa perioada de maxim de actiune a insulinei si la 5-7 minute daca sunt in plin maxim de actiune, pentru a vedea daca intr-adevar am de a face cu o urgenta extrema, si a lua dulce pe masura.(Mi-ar trebui ceva glucagon daca as lua 15 ch si as astepa 10 minute sa vad ce mai este dupa un 40 in zona de maxim a insulinei). Daca dupa 5 minute a scazut  mai mult inseamna ca e nevoie de mult dulce, daca se mentine, de mai putin, depinde de valoarea glicemiei. Oricum testez din nou, insa dupa 7-10 minute atata timp cat nu am ajuns la 60. Dupa aceea sigur urca.(bebe se tot invarte, sper sa nu se trezeasca acum) .
Testez mai des cand am rezistenta la insulina, boala, stres, pentru a face corectii din aproape in aproape, mai ales ca la mine rezistenta la insulina pleaca cand nu ma astept si ma lasa cu prea multa insulina in sistem.
Testez cand am mancat ceva despre care nu cunosc ce efect are asupra glicemiei.
Testez  inainte , in timpul si dupa un efort fizic insemnat. Inainte si dupa nastere:)
Testez inainte de inceperea unui concert de muzica clasica sa zicem, ca sa nu tacan cu lanteta in linistea de mormant de dupa aceea si sa mai torn si niste zahar pe gat cand vecinii sunt sensibili la orice miscare.Am fost prost inspirata sa imi pun zahar intr-o punguta cu zip cand am mers la un astfel de concert. Am apucat sa iau testul, dar nu si zaharul, pentru ca a inceput. Si nu stiam cum sa trag fermoarul la geanta si cum sa dau capul pe spate sa arunc zaharul in gura.. Data viitoare imi iau bomboane vrac si le pun in buzunar.
Testez inainte de orice situatie in care nu voi putea test si nu se cuvine sa pic pe jos. Cand intru la dentist, mai ales daca am intarziat, sunt dupa masa si injectie si am venit fuga- fuga- pe- jos- prin- caldura- de- la- ora- 15- vara. Nu am cazut niciodata si sper sa nu o fac.
Testez inainte de a iesi cu bebe in marsupiu si dupa ce am mers cu el asa o vreme.
Testez cand ma simt ciudat si aiurea. Mai ales in sarcina, aveam asfel de stari. S-a dovedit lipsa de fier o anumita ameteala pe care o aveam.
Testez rareori la revarsatul zorilor ca sa stiu cat creste glicemia de atunci si pana ma scol. Test indicat mai ales in sarcina. Arata daca creste rezistenta la insulina.
Testez noaptea daca reusesc sa ma scol dupa o hipoglicemie tratata inainte de culcare, pentru ca sigur am o hiperglicemie care ma parjoleste in somn. Ma trezesc din pacate greu pentru ca asa este si somnul cu hiperglicemie. Nu imi permit luxul de a pune o alarma de cand cu bebe, pentru a nu-l trezi si speria.
Testez neaparat inainte de a dormi la pranz pentru a nu avea surprize in somn. Daca am 100 nu ma culc, daca e 150 il rog pe sot sa ma trezeasca dupa un anume timp, daca e 200 si e cazul de corectie . o fac si iarasi solicit trezire pentru verificare.
Testez din nou ori de cate ori valoarea de pe glucometru mi se pare ciudata . O data era valoarea 11 si pentru ca eram bine merci, am mai testat odata si era bine. Glucometrul se multumise cu mai putin sange. Si cand am avut 495 am ami testat o data, dar era pe bune.
Testez in anumite momente cheie, care reies de mai sus, ori de cate ori a fost necesar sa schimb ceva la schema de insulina. De exemplu in sarcina, din luna a sasea cand era o continua tatonare de doze...
Testez atunci cand nu imi amintesc daca am facut injectia, sau daca mi se pare ca am injectat in muschi sau a iesit sange pe varful acului.
Testez dupa o corectie, mai ales daca a fost mai consistenta, 3-4 u.
Testez cand sunt trecuta la un alt tip de insulina, pentru a-o cunoaste comportamentul .Sper sa nu mai fie cazul...
Testez cand incerc ceva nou, o completare naturista la insulina sau cu cat imi creste glicemia un anumit compot, pentru a-l folosi sa tratez hipoglicemia.
Testez cand trebuie sa impart doza in doua- binecunoscutul efect pizza. Injectez a doua doza dupa ce vad ca incepe sa creasca cat de cat glicemia. O data eram in autocar si mi-am mancat pachetelul cu paine, unt , salam. Clar ca nu puteam sa fac injectie inainte si parca nici imediat dupa. De abia dupa o ora  am facut insulina cand glicemia era 125 si totul a fost bine. Sunt unele alimente dupa care trebuie sa fac insulina de abia dupa o ora si poate si atunci doar o parte.Sa zicem daca as manca varza acra calita cu carne grasa de porc si paine, fara alti carbohidrati rapizi inainte.Depinde si de cantitatea consumata din acel aliment.
Poate mai sunt si alte situatii. Cele de mai sus se mai si suprapun, nu sunt chiar asa de multe. Creierul meu trebuie sa proceseze in continuu aceste imformatii si sa faca treaba de pancreas cu insulina exogena. De asemenea nu iau zilnic toate testele de mai sus, ci dupa caz. Cred ca cel mai putin fac 7 teste pe zi .In medie 10 teste pe zi, hai 12 daca sunt pe autocontrol strict.
Daca nu se merge pe tinte glicemice mici, se pot face si teste mai putine.
Eu iau mai des teste pentru ca ajung usor la valori mici si pentru ca visez la o glicozilata buna. Pentru ca mai vreau copii si vreau sa ma antrenez de data aceasta din timp pentru militaria din timpul sarcinii. Mi-ar place o glcata de 5...O nota de trecere:))
Daca as avea doar 5 teste pe zi le-as folosi inainte de fiecare injectie pe 4 dintre ele si pe unul n-as sti pe ce sa-l dau, la o eventuala unica hipoglicemie sau la un sporadic test de noapte.As manca mai generos la masa ca sa fiu sigura ca nu fac hipoglicemie si probabil ca as simti sigur simptomele de hipoglicemie ori de cate ori aparea si as lua zahar doua pliculete si in rest as vedea la hemoglobina glicozilata ce mai este. Poate ca ar fi buna , cumulandu-se hipo- hiper multe. Buna dar nu de calitate. Sau poate totul ar merge perfect fara multa bataie de cap.
Cu testele pe care le folosesc nu ajung totusi la costurile pe care le presupune un CGM cu tot cu consumabile (sistemul continuu de monitorizare a glucozei din sange), dar am imformatii asemanatoare. Imi mai trebuie un cablu de date la glucometru si softul adecvat pentru a si invata cate ceva din cele traite cu diabet. Sau sa depasesc lenea de a transcrie pe caiet glicemiile si  ce am mancat. Urasc asta, nu stiu de ce. Ma simt inlantuita, nu alta. Si nu mai fac asta de anul trecut...
Imi inchipui sa ma intebe cineva : Ce ati face cu banii castigati la x-factor, sa zicem? Si eu de colo, mi-as lua teeeeste, pentru mine si pentru altii. Poate si o pompa de insulina , sa vad cum este. Un Omnipod ceva.
Gata, ma opresc dau in diabetologoree.
PS: Am scapat cateva greseli de gramatica si nu le mai gasesc din cauza oboselii, poate revin sa le repar. Imi cer scuze.

4 comentarii:

  1. ei si io sun pe cale sa simt costurile testelor. fara testare nu am reusit sa scad glicata. am 32 da ani diabet de vreo 3 tot de tip 1 sau 1.5 habar nu am

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, se simte costul. Mai ales de un timp de cand nu mai pot simti hipoglicemiile, am ajuns sa testez la fel de des ca pe perioada sarcinii. Vreau sa imi iau un CGM, dupa socul financiar de a-l cumpara, vreo 1000 euro din Olanda, se pare ca senzorii traisec mai mult decat 7 zile cum au fost proiectati ceea ce ar putea duce la economii...M-ar costa mai putin decat pe teste . Problema e ca transmiterul se schimba la cel putin 6 luni daca ai ansa, poate sa tina si un an.Glicemii bune!

      Ștergere
  2. De ceva timp am inceput sa achizitionez testele de pe farmacia online rodica ( http://www.farmaciarodica.ro/teste-glicemie-c-245_273_337 ), dupa ce timp de cateva zile am tot cautat prin farmacii un anumit tip de teste. Am gasit la un pret mai mic decat cel din farmaciile din oras, recomand ca achizitionati testele online le gasiti foarte usor si ajung si foarte repede.

    RăspundețiȘtergere