sâmbătă, 21 septembrie 2013

Cauzele diabetului tip 1

Cauzele diabetului de tip 1 sunt necunoscute. Se stie ca se manifesta prin hiperglicemii provocate de imposibilitatea pancreasului de a mai produce insulina suficienta .Celulele secretoare de insulina, numite celule beta sunt distruse sau mor pur si simplu, datorita unui atac autoimun sau din cauze necunoscute.
De cele mai multe ori  apar la analize anticorpi iimpotriva celulelor beta sau anticorpi impotriva insulinei proprii.
Mie nu mi-au aparut acesti anticorpi la analiza, am facut-o doar pe cea cu anticorpii impotriva insulelor secretoare de insulina. Insa faptul ca peptidul C era sub normal indica distrugerea acestor insule.Poate am anticorpi impotriva insulinei proprii.
Se banuieste ca ar fi factori genetici care duc la diabet .Totusi copii mamelor cu diabet tip 1 nu mostenesc aceasta boala garantat, procentul ca ei sa faca aceasta boala este apropiat de cel al mamelor sanatoase. 5% versus 8%. Daca ambii parinti au diabet tipul 1 eventualitatea sa aiba copii cu diabet 1 creste dar nu foarte mult. Sunt mai degraba modificari genetice care apar in timpul perioadei intrauterine, copilariei sau vietii viitorului diabetic.
Celulele beta sunt niste celule nobile, daca au murit gata, nu se mai refac( ...usor)
De multe ori copii fac diabet tip unu dupa o boala infectioasa. Se presupune ca virusul respectiv ar ataca si celulele beta, sistemul imunitar incepe sa le atace si el si continua sa o faca pana distruge tot....
Pe net am mai gasit urmatoarele ipoteze:- o posibila cauza deshidratarea cronica, cand persoana respectiva nu bea apa mai deloc;
-lipsa severa a proteinelor din alimentatie- pancreasul are nevoie de proteine pentru a functiona bine;
-secretia crescuta de hormon cortisol, hiperglicemiant, in conditii de stres permanent. Celulele beta obosesc si mor: As adauga aici o ipoteza personala : cred ca in anumite tipuri de stres apare atacul autoimun asupra celulelor beta . Ca si cum te-ai pedepsi singur invinovatindu-te de ceva.Banuiesc ca acest atac ar putea fi sporadic, nu continuu, distrugandu-se treptat celulele beta. M-as regasi aici pentru ca acum stiind cum se percep hiperglicemiile pot spune ca am avut asa ceva si cand nu aveam diabetul descoperit , cu destui ani in urma. Cred ca am avut glicemii peste 180 pentru ca aveam urina lipicioasa , usturimi si alte simptome.
-lipsa de crom;
-lipsa de vanadiu;
-lipsa de vitamina D, mai ales in primul an de viata;
-nasterea prin cezariana. S-au observat mai multe cazuri de diabet la copii nascuti prin cezariana- nu stiu insa de ce tip;
-stressul;
-vaccinurile. Sistemul imunitar derutat de prea multe vaccinuri nu mai stie pe cine sa atace;
-insecticidele folosite la cultivarea cartofului;
-radiatiile, alimentele radiate;
-anumite e-uri;
-antibiotice;
-introducerea laptelui de vaca in alimentatia copilului mai devreme de un an;
-comflicte in familie
-combinarea incorecta a alimentelor, rezultand toxine care imflameaza vecinul pancreas;
-constipatia cronica din cauza careia sunt multe toxine in organism
-radicalii liberi
-in rare cazuri o tumoare la pancreas
-lovituri abdominale in zona pancreasului.



9 comentarii:

  1. Draga Betica, am revenit cu drag.
    Sigur cand vorbim de secretia naturala de insulina, vorbim de pancreas, insa pancreasul are si alte functii, celulele beta ocupa doar 1% din acest organ. Ca si curiozitate stiam ca pancreasul unui om fara diabet produce cam 200 unitati de insulina pe zi. Pentru mine cum se produce secretia de insulina la un om fara diabet este neclara. Pentru ca in mod constant ar trebui eliberate cantitati infime fie pentru activitatea bazala a organismului, fie pentru ceea ce mancam de cele mai multe ori in mod haotic.
    Ma gandeam la Paulescu care intr-adevar a facut experimente cu extras de pancreas de porc (eu spun ce am citit, ce s-o fi intamplat exact cine stie) inainte de 1920 (eu stiam ca anul descoperirii insulinei e 1921). Ce mi s-a parut remarcabil la partea asta cu descoperirea insulinei e faptul ca erau mai multi medici din diverse parti ale lumii care faceau acelasi lucru si din cate am inteles eu stiau unii de altii. Si pana la urma important era cine reusea primul sa obtina o scadere a glicemiei cu insulina animala pentru a salva vieti, nu alte orgolii. Extrapolat la zilele noastre cand comunicarea se realizeaza foarte usor, nu mai vad o asemenea preocupare macar pentru ce stiu eu alta boala sau medicament care ar putea salva de asemenea vieti. Astazi se pune accent pe finantatori si cat de repede se poate scoate profit.

    RăspundețiȘtergere
  2. La partea asta cu mentinerea celulelor beta ramase, eu am inteles ca tocmai trebuie puse in repaus, in momentul in care sunt fortate apare o inflamatie a zonei pancreasului in care se afla. Repaus inseamna sa fie facuta doza corecta de insulina pentru ce se intampla in perioada respectiva (mancare, miscare, somn...) si apoi mai au si ele zvacniri, totusi secretia din celulele beta reziduale este haotica, mie cel putin mi-a creat confuzii. Medicul diabetolog de cate ori nu putea sa-mi explice trecerile de la hipo la hiperglicemie dadea vina pe aceasta secretie.... Ca la ghicitoare ce sa zic... Mai tarziu am descoperit ca vina o aveau pastele mele care puteau sa aiba de la 20 la 28%glucide in functie de cat le fierbeam sau ramaneau in zeama lor cum bine ai descris intr-o alta postare cu glucidele. Sigur aceeasi poveste este si cu orezul si cu grisul si cu mamaliga.
    Legat de dependenta de insulina, bineinteles ca toti suntem dependenti si nu numai de insulina si de muuulte alte lucruri... Stiu oameni inconstienti care au renuntat la insulina pentru tot felul de prostii naturiste (aceste produse naturiste apar pe piata numai cu niste dosare in care fiecare scrie ce vrea despre produsul lui, nimeni, dar absolut nimeni in tara asta nu face analize si nu le controleaza). Sigur ca renuntarea le-a trecut imediat ca si cum ar fi avut nevoie de confirmarea asta... Eu sunt recunoscatoare ca exista insulina exogena, ca exista teste de glicemie.... Nu insulina este dusmanul nostru, pur si simplu asa e natura cateodata, poate si noi am ajutat-o cine stie.... Eu gandesc ca primim si lucruri frumoase in compensatie, daca vedem numai lucrurile pe care nu le avem, e alegerea noastra. Ma tot gandesc la un sistem de monitorizare continua a glicemiei sper sa le scada preturile in urmatorii ani si la senzori si la aparat. Deocamdata e departe de noi. Facem si noi teste muuulte pe zi. Si specialistii astia ne spun ca trebuie sa fim recunoscatori statului ca primim mai multa insulina si teste decat unele state (cred ca se refera la lumea a treia prin Africa unde nu se da insulina). Suntem recunoscatori ce sa zicem.
    Oricum din cate stiu eu cei mai brunetei nu prea fac diabet tip 1, cei mai multi sunt prin tarile nordice unde primesc aceste sisteme de monitorizare continua a glucozei (de aici si speculatia cu vitamina D, piele alba, lipsa soare). Eu ma gandeam ca daca ar fi o lipsa de vitamina D s-ar face rahitism, ar suferi oasele in primul rand, oricum prea multe speculatii, sau unii fac rahitism, unii diabet cine mai stie..
    PS Noi am inceput scoala, am schimbat ritmul, copilul meu este obosit, am avut niste glicemii de nu le puteam intelege. Nu doarme ziua pentru ca ar trebui sa doama zilnic si sa aiba doza si pentru somn, asa ca seara in primele ore de somn urca glicemia peste 200, am avut tentatia o data sa-i fac corectie, si apoi scaade spre dimineata... Acum dupa 1 zi de repaus glicemiile sunt mai putin turbate... Nici nu vreau sa scad dozele de frica si s-o tin pe glicemii mai maricele asa ca testam, testam.. Prefer sa merg la scoala in pauze sa vad cum e..


    Cu mult drag, Florentina

    RăspundețiȘtergere
  3. Draga Florentina,
    La capitolul cauzele diabetului sunt sigura ca de poate discuta mult fara sa se afle un raspuns. Cred ca numai cei care au tehnologia necesara si bunavointa de a cauta sincer leacul diabetului au mai multe sanse sa se apropie de tinta. Si bani multi ptr ca e scumpa cercetarea.
    Am zis bunavointa pentru ca e o adevarata mafie in jurul diabetului, pentru unii fiind o adevarata mina de aur, pe plan international.
    Au fost teste reutilizabile care au disparut cum au aparut, glucometre neinvazive si chiar CGM-uri neinvazive si fara consumabile care inca asteapta aprobarea FDA din America, unele au disparut pana sa apara. Desigur nu toate au fost de calitate dar macar puteau fi un punct de plecare. Exista o pompa de insulina, Solo se numneste care nu mai apare odata...A fost produsa si cercetata de o firma mai micuta, Parca Mendingo se numeste. Trebuiau sa iasa pe piata in august 2012. Au fost cumparati de Roche si inca nu e nici un semn sa apara pe piata. Aceasta pompa e fara furtunas, se schimba la trei luni gandacelul care are motorul si are aceeasi acuratete ca cele mai bune pompe de insulina existente deja pe piata. A fost chiar aprobata de FDA...
    In legatura cu hiperglicemiile care apar la fetita ta in primele ore de somn de seara, parerea mea este ca aceasta se poate datora faptului ca nu mai este Lantus in actiune in corp si este o pauza neacoperita pana intra doza proaspat facuta in actiune. La doze mici de Lantus la unele persoane nu dureaza 24 de ore actiunea lui sau e foarte stearsa. Este bine sa observi cand incepe de obicei sa actioneze Lantusul la fetita ta, daca are o regula sau nu. Daca e totdeauna la fel, poti actiona mai usor.
    Daca nu e acoperita cu bazala cresc glicemiile , iar daca faci corectie scade prea mult pentru ca se suprapune Lantusul cu rapida, care dupa 12 noaptea e mai puternica. La mine o unitate de rapida imi scade cu 100 glicemia de dupa 12 noaptea si cu 80 ziua. Daca injectez corectia la 22:20 varful de actiune al rapidei respective e la miezul noptii si scade mult glicemia. De aceea trebuie sa am grija cu corectiile facute dupa aceasta ora, sa le gandesc in perspectiva noptii.
    Daca hiperglicemiile acestea au o regula poti calcula o corectie preventiva, facuta mai devreme de ora 22 , tatonata foarte usor din aproape in aproape cu jumatati de unitate... ca sa nu se suprapuna periculos cu injectia de la masa. Zic si eu, dar nu o lua de buna, discuta cu medicul si oricum voi aveti mai multa experienta.
    Ca o curiozitate: glicemiile scad mult noaptea si fara corectie, doar cu Lantusul de seara? Cam cu cat se culca si cu cat se scoala fetita in general? Aveti gustare la culcare? La ea cat e peptidul C si ce glicozilata e considerata buna?
    Ai facut vreodata Lantusul dimineata si ce parere ai de aceasta?
    Ma gandesc ca fetita ta a fost si stresata de inceperea scolii, mai ales daca cumva e in clasa 1, prima oara la scoala.
    Nu am inteles cum e cu dozele de somn, as fi curioasa sa stiu ce ar presupune. Si mie mi-e greu cu somnul de pranz cand e cazul sa dorm. Am observat ca uneori am hiperglicemii mai tarziu.
    Va imbratisez, multumesc pentru atentie si comentarii,
    Betica.

    RăspundețiȘtergere
  4. Draga Betica,
    Vezi ca azi sunt prezenta imediat. Ne-a prins bine sfarsitul de saptamana cu somn. Cand spun doza de somn ma refer la faptul ca-i cresc mult glicemiile cand doarme ziua si doza de la insulina rapida de la ora 13 (sau care e ora pt masa de pranz)ar trebui sa fie cu cel putin 1/2 unitate daca nu chiar 1 unitate mai mare. Dar, ar trebui sa doarma in fiecare zi si la aceeasi ora daca s-ar putea. Daca nu doarme imediat dupa masa iar scade glicemia si apare riscul de hipoglicemie. Noi nu am mai luat in calcul somnul de dupa amiaza pentru ca doarme rar ziua, dar cand doarme face hiperglicemie. Anul asta am fost la Buzias in iulie si acolo e program de spital, ca la carte. Dupa masa de pranz toata lumea doarme si a trebuit sa dormim si noi si se trezea pe gustare cu aproape 3oo glicemie. A dormit si urmatoare 2-3 zile si asa ne-a marit doza cu 1 unitate. Urmatoarele zile cand nu a mai dormit facea hipo la 1 ora dupa masa. Mi-au spus sa anticipez eu aceasta situatie si cand vad ca nu doarme sa-i dau 10 glucide (biscuit, etc.). Acasa nu prea o incurajez sa doarma ziua, prefer sa doarma seara de la ora 9. Si noi am patit ce spui hiperglicemia din urmatoarea perioada in general cand doarme intre ora 4 si 7 dupa amiaza si acum stiu sa-i scad 5-10 glucide de la masa de seara,
    In legatura cu valorile din saptamana asta, cu hiperglicemii in prima parte a noptii, nu fac corectie scad pe lantus. Eu le-am interpretat ca fiind de la oboseala pentru ca doza e corecta zic eu, si pana acum o saptamana lantusul acoperea si partea asta a zilei. A fost intr-adevar prima saptamana de scoala si a fost solicitanta, dar ii place. Ma gandesc ca se va adapta.
    La ea 1 unitate de insulina scade glicemia cu 150 mg/dl si noaptea ce sa spun nu prea risc decat cu 1/2 unitate.
    Noi facem pentru masa insulina umana Humulin R care are perioada de actiune 6-8 ore si cu varf la 3 ore, deci gustarea e obligatorie. Seara la culcare mananca 15-20 glucide, actiunea rapidei se termina undeva pe la 12-1 noaptea, depinde cand mancam seara. Doctorita noastra are toti copii pe insulina umana, nu-I plac analogii de insulina si nici eu nu prea am insistat sa incercam. Ma tenteaza macar pentru corectii sa incercam un Humalog sau altceva pentru au durata de actiune mai scurta, glicemia scade mai repede. Asta pentru viitor.
    Cat despre peptidul C, l-am facut anul trecut tot la Buzias, la o luna de la debut si era 0,6. Am citit duypa aceea ca valoarea e influentata de timpul de la ultima masa si ca nu e prea relevant. Anul asta nu l-am mai repetat. Oricum anul trecut era o fetita care avea peptidul C 0,3 si diabet de vreun an de zile si cu toate astea renuntasera la insulinele de masa ca facea hipo. Nu stiu ce bazala facea.

    RăspundețiȘtergere
  5. Iar am scris mai mult de 4000 de caractere si am impartit mesajul.
    La debut ne-a iesit glicata 8.6, la o luna 9.9 si ne-au spus ca ar fi fost gresit cel de la noi din spital, urmatoarele au fost 6.7 si 6.5. In iulie la Buzias ne-a iesit 6.8 iar in septembrie la noi 7.5 (oricum in ultima perioada am avut glicemii mari pentru ca copilul a facut varicela si nici nu prea am dozat bine lantusul, nu nimeream doza 4.5 era buna cateodata, daca faceam 5 facea hipo si noaptea si ziua). Acum stam cateva zile pe 5 unitati de lantus si cand vedem ca incep sa scada prea mult mai facem si cateva zile 4.5. Doctorita a zis ca Lantusul se acumuleaza sau ceva de genul asta si la un moment dat de asta apare o saturatie in insulina...Oricum aproape 1 an de zile am mers pe 4 unitati seara de lantus si dormeam linistita. Daca la 12 noaptea aveam 150 glicemie dimineata ajungeam cu 100 de cele mai multe ori, spre hipo sub 70 daca facea miscare sau in cel mai rau caz se mentinea in zilele relaxate. Acum inca nu ne-am lamurit se poate orice si testam noaptea poate se aseaza acest 5 si nu mai oscilam asa des.
    Nu prea ma tenteaza Lantusul dimineata ca e la scoala, nu sta cu mine si nici nu e prea indrazneata sa zica cand nu are o problema. Asa eu imi dau seama din timpul noptii cam care e tendinta si pot sa trec mai des pe la scoala daca e cazul. Oricum la copii pot aparea hiperglicemii matinate de la hormonii de crestere care sunt hiperglicemianti si nu stiu daca e bine sa fie coada lantusului in acea perioada. Seara mai avem insulina rapida, daca ne lasa Lantusul. Am observant ca de cele mai multe ori tine mai bine de 22 ore.

    Glicemii cat mai bune
    cu mult drag Florentina
    PS De maine incepem iar goana din timpul saptamanii si ajung mai greu la calculator. Dar, de regula apuc sa citesc in viteza cate ceva. Le mai pierd pe drum.

    RăspundețiȘtergere
  6. Draga Florentina ,
    Multumesc iarasi ca ai raspuns si pentru lucrurile noi pe care le aflu din randurile tale. Ma bucur ca ai avut sansa sa intalnesti medici care sa detalieze cu voi unele chichite ale tratamentului cu insulina. La inceput m-am zbatut aproape singura, eu si un diabet nou nout.
    Am banuit ca se poate acumula Lantusul cand intr-o zi am patit sa am tendinta spre hipoglicemii severe ca si cum nu imi trebuia insulina.Era dupa niste zile cu deshidratare severa agravata si pe fondul alaptarii.
    As fi curioasa , la copilul de 7 ani cu cat crest glicemia 10 ch si cati ch mananca pe zi la mesele principale si gustari.
    Intr-adevar Insulina ta rapida actioneaza diferit si are specificul ei. Eu mi-am dorit Novorapid si m-am bucurat enorm ca a venit fara sa o cer pentru ca imi doream sa pot face corectii f rapide, aasteptand si puiul. Chiar daca nu ramaneam insarcinata intentionasem sa trisez. Am luat de la alta pacienta un Humulin cu care voiam sa fac corectii. altceva nu am gasit ptr ca la noi la spital se da de obicei Humulin. Cu Premixata a fost cumplit pentru mine, ca regim de viata ca frustrari...
    Intr-adevar ar fi un impediment la voi cu Lantusul dimineata pentru ca ar trebui sa fie acasa pe la 10. Plus ca doza trebuie mai mare ca sa aiba coada buna spre dimineata. Eu , dupa cum am scris, eram acoperita de 4 u seara asa de tare ca scadea cu 200 glicemia pe timpul noptii, de aceea l-am mutat cu acordul medicului dimineata, cand ar fi cam 8 daca as fi mai activa.( Mentionez ca odata am incercat sa nu fac premixata de seara ca sa vad cum vin pe timpul noptii si ... am avut glicemia constanta). Banuiesc ca si rapida fac mai putina asa, altfel ar fi mai putina .Eu am 4 u pentru 80 ch. Da, fiecare bolnav e absolut unic...
    Azi am dormit pana la 10 30 dupa atata blogareala de saptamana trecuta si de aseara. La 6am cand am luat o glicemie era 87 si la 10;40 84....Sa fie oare alaptarea cu meritul asta? Ca de obicei in ultimele vremuri creste cu 40 macar la atata somn.
    La copii somnul de pranz e foarte valoros ptr ca au nevoie de hormonii de crestere secretati atunci. Poate la ei e si mai hiperglicemiant somnul acesta, ptr ca la mine nu creste asa prompt valoarea glicemiei, ci de abia dupa cateva ore sau daca mentin regula somnului cateva zile.
    La pranz cate unitati de insulina ii faci? Te intreb pentru ca la mine daca in loc de 4u fac 5 , ca mananc mai mult sau cu tot cu corectie, acestia intra cu o viteza uluitoare, asfel ca imi pot permite chiar sa mananc 30 ch rapizi si sa am glicemie normala dupa masa. Totodata apar hipoglicemii aproape sigur. La 6u nici nu m-as aventura.
    Ma gandesc si eu daca nu ar fi de folos ca atunci cand stii ca va dormi sa ii faci aceeasi insulina la pranz dar sa manance 15-20 ch mai putin, sau cum va iese calculul. Nu stiu cum e la copil . Asfel ca hiprglicemia de somn sa fie acoperita de lipsa acelor ch. Iar daca nu doarme sa manance o gustare mai bogata cu acei ch lipsa de la masa de pranz. Asta ca sa nu mai aiba asa viteza injectia de la pranz.
    Eu am observat la Novorapid ca este cu atat mai rapid cu cat injectez mai multe u.
    Succes la scoala si glicemii bune puiului tau,
    Betica

    RăspundețiȘtergere
  7. Draga Betica,
    In primele luni de diabet facusem toate calculele de care intrebi, acum folosesc o aproximatie, stiu ca 10 g glucide ii creste glicemia cu 100 mg, sigur depinde de perioada zilei dimineata are o rezistenta la insulina mare mananca 15-20 glucide pe 3 unitati humulin si la ora 10 pe gustarea acoperita tot de humulin mananca 20 g glucide. La pranz tot pe 3 unitati mananca 50 hidrati pe pranz si 15-20 pe gustare la 4 (e perioada cu cea mai mare sensibilitate la insulina), la cina apare iar o usoara crestere a rezistentei la insulin dar nu o egaleaza pe cea de dimineata, acum ii fac2.5 unitati de rapida pentru 40 g hidrati iar la culcare mananca 15-20 g glucide in functie de cat s-a miscat sau alte variabile. Sigur calculele se pot face prin regula de 3 simple pt fiecare perioada insa nu prea modificam cantitatile, eventual ca sa evit sa fac o corectie prefer sa-i scad din glucide ca sa pastram doza, sigur daca glicemia e in jur de 200 la ora de masa. Pentru noi orice corectie facuta la ora mesei inseamna sa fim atenti la gustare ca va avea mai multa insulina rapida si trebuie marite gustarile de aceea prefer sa fac corectie scazand glucidele de la masa principala. Cu somnul ai dreptate ca pot sa-i dau preventiv mai putin sa manance si daca doarme ii acopera somnul daca nu sa-i dau sa manance, in practica e greu de spus cand doarme si mi s-a intamplat sa se culce fara sa spuna, suntem dezordonate, ce sa spun... Mi-a facut o data o hipoglicemie urata pe somn, ca nici nu mai stiu cum e mai bine. A adormit aproape de gustare, I-am dat prin somn jumatate de gustare si m-am gandit sa o urmaresc, nici nu am reusit s-o mai chinui cu mancatul si cand a inceput s-o ia glicemia in jos nici nu am reusit sa o prind pe glucometru desi I-am facut multe teste, facea urat pe la 80, cu urlete I-am dat 10 g glucide insa banuiesc ca scaderea a fost atat de brusca, plangea si avea niste manifestari nu stiu sa le descriu, s-a linistit cred ca in vreo ora, s-a facut si ora de masa, am facut insulina pe o glicemie rezonabila, a mancat si pe gustare avea in jur de 400 glicemie (singura glicemie mica pe care am prins-o a fost de 50, banuiesc ca au intervenit hormonii de contrareglare). Stiu de la cineva care are CMGS ca sunt situatii in care glicemia scade brusc de la 150-200, aparatul arata 2 sageti in jos, se poate interveni dar cu zahar chiar daca pare mare glicemia. Daca eu vad 100 pe glucometru nu dau glucide rapide, ci glucide lente. Si eu imi doresc un aparatel din asta, deocamdata asteptam. Sincer pompa de insulina nu prea ma tenteaza deocamdata desi am vazut ca se pot face dosare la CAS si am auzit ca se pot deconta si consumabilele. Noi nu avem probleme cu intepaturile de-am stiu noi sa punem corect in context datele pe care le avem.
    Iar am scris mult, am o gramada de prostii in cap.
    Cu drag Florentina

    RăspundețiȘtergere
  8. Draga Florentina, (pauza cu o hipo urata prinsa din zbor, un 65 la maximul insulinei ?, am luat 20 ch) acum vad cat de complex este cu Humulin, alaturi si de anumite avantaje pe care le aduce. Si cat de delicat este organismul copilului. Daca imi dai voie as corecta un lucru, sper sa nu ma insel. Din cate am citit intr-o carte de diabet spre seara iarasi scade rezistenta la insulina , dar fiind spre finalul actiunii Lantusului la fetita ta pare ca si cum ar fi o rezistenta la insulina. Important este sa aiba glicemii bune indiferent de metoda folosita.
    Cand ai o hipoglicemie urata ca in cazul respectiv cred ca trebuie sa fim mai generosi cu ch oferiti pentru a nu aluneca in situatii urate, mai ales la copii. Poate sa fi fost 20 ch oferiti, si un test de verificare dupa...eventual ch lichizi sau cu apa dupa ca sa se absoarba mai usor.(inca vad negru ...38!, mai iau 20 ch),. eu prefer o hiperglicemie pe ch din tratatie decat pe contrareglare. 1- evit sa cad sub nivelul marii, sub 30. 2- e posibil astfel sa nu mai intre contrarglarea in actiune si rezistenta la insulina aferenta.(48... scriu asta ca sa vezi cate se intampla chiar si dupa ce luam ch... inchipuie-ti ce ar fi fost daca luam doar 25-30 echivalentul meu ptr 10ch la copil) Nu vreau sa zic ca ai gresit, vreau doar sa iti arat cum e la mine in aceeasi situatie. 39! iau iar 20 ch zahar si beau apa cred ca asta ar fi suficient. Sotul zice: Degeaba scrii daca nu mai apuci sa postezi! Scriu ptr ca oricum stateam degeaba minutele acestea. Mor eroina... Glumesc. Simt cum se apropie contrareglarea, este ca o vajaiala in maini... Situatia cea mai proasta: si una si alta, dar important e sa nu cad in coma. toate se rezolva apoi.71 gata Am ajuns la liman, jumatate de ora de hipo si iata ca nu a mai intrat nici contrareglarea, aparent. Adica nu am inceput sa transpir.La trei ore de la masa a fost hipo aceasta, ciudat, nu a fost totusi maximul insulineii acum. Cred ca a fost pe alaptare, este un lucru nou. A mai crescut copilul si papa mai mult lapte la san.
    Sper sa fie si performante CGM urile acestea ptr ca unele nu pot arata glicemii sub 40, le afiseaza tot 40 si nici peste 400, trebuie calibrate, striga ca au erori, senzorii vin unii deja defecti sau se impotmolesc la inserare, tipa hipo- hipo cand este doar un 100 uneori. Cred ca vor evolua ptr ca macar sa dam banii pe ceva eficient. Cred ca primii ar fi copii. Cand eram gravida nu s-a uitat nimeni la mine ca voiam sa incerc pompa , da e mai bine cu pen. Important e cum zici sa stim noi ce facem.
    Glicemii bune,
    Betica

    RăspundețiȘtergere
  9. Bună,
    Numele meu este Monica și am 35 de ani. Am diabet din 2005 și fac 4 insuline pe zi (Humalog la mese și Lantus seara la 22). Am descoperit de curând blogul tău și sunt foarte încântată de ce am citit aici. Cred că este cel mai bun blog despre diabet pe care l-am găsit pe internet. De aceea mi-aș dori să ne cunoaștem și să schimbăm impresii și informații despre această problemă pe care o avem. Dacă dorești să comunicăm te rog să-mi scrii pe mail la următoarea adresă: gheorghiulescu.monica@yahoo.com.
    Glicemii bune,
    Monica

    RăspundețiȘtergere