marți, 17 septembrie 2013

Cum testam glicemia

           Dupa ce depasim teama de a ne intepa in deget pare a fi lucrul cel mai banal si usor de facut in materie de diabet .Da, prima etapa este sa ne intepam in deget, dar... nu inainte de a ne spala pe maini si a ne sterge bine bine. Pana sa am diabet nici nu imi inchipuiam ca exista glucometre la purtator.
         Cum testam este un lucru foarte marunt dar foarte foarte important pentru ca de acuratetea testului de glicemie depinde hotararea pe care o luam , de a corecta sau nu ce scrie pe ecranul glucometrului.
         Daca nu ne spalam pe maini riscam sa avem afisata pe glucometru o valoare mare sau mult mai mare decat cea reala si daca facem corectie pe masura, riscam hipoglicemii  foarte grave. Asa am avut primul 400, care era de fapt un 96. Trebuia sa fac o corectie de 4u... bine ca mi-am dat seama ca nu mi-am spalat degetele.
         Daca nu ne stergem bine bine vom avea valori diluate cu apa de pe maini, va aparea un rezultat mic sau mult mai mic decat cel real si vom manca zahar in plus ceea ce va duce la  hiperglicemie .
         Pentru a exprima mai bine picatura de sange ajuta sa ne spalam cu apa fierbinte sau sa miscam degetele inainte de testare. Dar de obicei sangele iese usor daca corpul este corect hidratat. Este bine ca picatura sa iasa usor , sa nu stoarcem mult degetul. Mai bine intepam din nou .
         Intepatura se face pe una din lateralele degetului, nu din varf pentru ca acolo dooooare. Acolo sunt terminatii nervoase, plus ca nu am vrea sa ne pierdem din sensibilitatea tactila.Vom intepa prin rotatie degetele, mai ales daca suntem din aceia care facem multe teste intr-o zi, alfel curajosii voluntari se vor batatori.
         Daca totusi apar bataturi pe mai toate degetele ajuta o repriza buna de spalat vase, ca sa se inmoaie. Putem folosi si alte parti ale corpului pentru testare ( din palma, brat, degetele de la picioare cum se descrie in prospectul glucometrului).
         Apropo de alte zone de testare, acestea nu garanteaza aceeasi acuratete a rezultatului , pentru ca reflecta mai  glicemii mai stabile, ca acelea la doua ore dupa masa .. Nu va bazati pe aceste zone la o hipoglicemie.
         Testul trebuie luat imediat ce am scos picatura de sange, de asemenea testul rebuie utilizat pana intr-un minut de la scoaterea din tub. Inchidem bine tubul. Nu-l uitam deschis.Utilizam teste aflate in garantie, cele expirate nu garanteaza acuratetea rezultatului.
          Daca totusi doriti sa folositi teste expirate dar nu va lasa glucometrul, setati pe glucometru alt an, aflat in garantie si poate merge.Dar mai bine nu. Testele contin anumiti reactivi care daca expira nu mai lucreaza corect.La mine nu apuca sa expire clar.
          Daca nu am posibilitatea de a ma spala pe maini ma sterg cu un colt umezit de haina, prosop, hainuta de bebe, servetel de hartie, tricoul sotului. Sau poate fi folosit propriul sange. Scoatem o picatura mai mare si stergem locul pentru intepat apoi mai scoatem si pentru proba. Iac, asa faceau la spital doamnele asistente.
          Cand ies afara am grija sa imi pastrez curata o mana, evit chiar sa ma ating de bara din autobuz cu varfurile degetelor.
          Apropo de spalatul mainilor, noi diabeticii suntem feriti de o gramada de boli pentru ca ne spalam des pe maini.
         Atentie, glucometrul poate da erori daca afara este foarte ger, chiar si -15 C, sau se blocheaza. Sau daca e foarte cald. Se specifica in prospect ca trebuie lasat sa se aclimatizeze cateva minute inainte de a testa. Iarna pastrez glucometrul in buzunarul din interior al gecii  si testez la metrou, magazin, farmacie.
         Punem picatura pe test ( in sfarsit-zambet) dupa cum e cazul la fiecare glucometru si vom primi rezultatul dupa 5-9 secunde.                  Scoatem testul, inchidem fermoarul si luam o decizie in ce priveste glicemia, o pastram asa sau nu.Stam linistiti sau nu.
         Mai sunt si alte situatii care pot da erori la testare care tin de ce am mancat sau medicamentele pe care le-am luat.
          Ideea acestei postari mi-a revenit azi dimineata, cand mi-am luat test si aveam 156 pe la ora 5. Dormeam langa bebe si nu m-am mai spalat pe maini pentru a nu-l trezi. Am zis ca mai sunt curata de la ultima testare de aseara. Am facut corectie 1,5u Novorapid care de obicei imi scade garantat glicemia cu 60mg/dl in aceasta parte a zilei. In nici o ora scazut la 100, apoi la 75. Am luat dulce, 20ch pentru ca mi-am dat seama ca o ia repede la vale.  La ora 8 am venit cu 120. Din cauza ca nu mi-am spalat mainile acum nu pot sti daca a fost o sensibilitate iesita din comun la insulina sau o greseala. Voi afla poate astazi daca voi avea hipoglicemii cu dozele obisnuite, 9u lantus dimineata, 5 u novorapid cu 50 ch si ramasita de corectat.
Inca ceva, cum testez discret, poate nu toata lumea doreste sa vada sange sau ca am eu diabet.
           Ori testez in rucsac, sacosa, geanta ma asez pe o banca si ma fac ca imi caut ceva acolo. Sau ma asez mai intr-o parte, sa zicem langa un raft mai putin vizitat din hipermarket.(brusc toata lumea devine interesata de acel raft sau de vreun produs din dreptul meu), deschid portofelul glucometrului, scot un test fara sa ma mai uit si il bag sub elasticul care sustine glucometrul la locul lui. Inchid portofelul fara sa trag fermoarul si scot lanteta care la mine seamana cu un pix. Ma intep ca si cum m-as juca cu un pix, scot picatura, scot testul de unde stiu ca este si il introduc in lacasul lui, ma uit pe furis daca a aparut picatura intermitenta de pe ecran si aplic. La inceput ma simteam ca un hot, aveam o mare indispozitie sa testez in public. Uite asa devenim prefacuti. Uneori nici nu imi mai fac griji si incerc doar sa nu se vada picatura de sange.
Lucruri marunte precum testarea ajuta la un bun autocontrol. Fiecare detaliu e foarte important, iar bine stapanit ne scuteste de intrebari ca: Oare ce o fi, cidaaat si de ameteli si alte cele.



3 comentarii:

  1. Draga Betica,
    Am avut si noi un episod cu maini nespalate. Mi-a spus fetita ca se simte ciudat (asa spune cand are hipoglicemie), si-a luat glicemia si arata 211. Eram putin nedumerita insa mi-a picat fisa ca a mancat pepene verde la desert si dupa ce s-a spalat avea intradevar in jur 55.
    Ma gandeam la testarea in public, in general ne-am testat fara sa ne facem probleme prea multe insa nu chiar la modul ostentativ. Vara asta ne-am oprit prin Sovata, ne gandeam sa mancam niste porumb fiert si o inghetata si bineinteles urma ritualul de testare si insulina. Era atat de aglomerat in centrul statiunii era greu sa gasesti un loc retras si ne-am dus dupa niste tonete. O femeie trecuta putin prin viata sa spun asa, cu o privire ca nu-ti dadeai exact seama unde se uita tot ne spunea "WC-ul este peste drum", I-am raspuns ca nu ne intereseaza asta, a intrat in alta dugheana pe-acolo curioasa si ne-a urmarit cum i-am facut insulina copilului fara pic de jena. cine stie ce-o fi fost in capul ei... Eu fac fata bine curiozitatii oamenilor ca am pielea tabacita, sper sa reusesc sa-mi invat copilul sa faca fata unor indiscretii din astea...
    La un moment dat cred ca ai spus ca ti-ar trebui 1/2 de unitate pentru Lantus. Noi facem Lantus cu demipen de la Lilly(cei care produc Humalog si Humulin R). Cartusul de Lantus trebuie pus in penul lui initial si aruncate cam 10 unitati, daca pui cartusul direct in penul Lilly nu se poate insuruba e putin mai lung. Oricum arunc inainte de fiecare injectie vreo 2 unitati pana simt ca face bine priza (cum zic instructiunile adica e armat). Doctorita noastra nu prea este de accord zice ca nu se compara 1U facuta cu penul de la Lantus cu 1 U facuta cu penul de la Lilly. Eu am cantarit la balanta analitica cat inseamna unitatile de insulina cu ambele penuri si sunt cam la fel. Poate in timp sa se strice penul pentru ca forma cartuselor nu e chiar identica... Oricum mi-am propus sa le mai verific.
    Glicemii bune iti doresc si sper sa mai comunicam. Fetita mea ma fugareste de la calculator, vrea sa se uite la Rapunzel. Trebuie sa-mi iau si un laptop ca sa incapem amandoua.

    Cu mult drag, Florentina ( stii ca eu am diabet de tip3, asa se numesc in State cei care cunosc canoanele diabetului pentru ca au grija de cineva drag)

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc ca mi-ai luat-o inainte cu raspunsul. Chiar voiam sa revin cu intrebarea despre demipen. Am facut si eu o spargere atunci cand am primit niste Lantus Opticlick care facea doar numere pare de insulina, din doua in doua. Primisem o cutie intreaga, de altul nu puteam face rost gratis si disperata, pentru ca la mine o unitate inseamna prea mult sau prea putin imi tot framantam creierul pentru o solutie la problema. Pana intr-o zi cand m-am trezit din somn cu ideea salvatoare. L-am rugat pe sot sa desfaca penul acela preumplut de Lantus sa vada daca nu cumva fiola respectiva se potriveste in alt pen din dotare. In cel de Levemir nu a mers-dezamagire, in cel de Humalog de la Lilly pe care il aveam de la premixata...da. Cred ca a fost cea mai mare bucurie de diabetica pe care am avut-o vreodata pentru ca altfel trebuia sa fac Levemir pe care il detest.Am aruncat parca ceva unitati pana s-a potrivit, a intrat parca putin fortat si am probat cu capacelul de la ac. Citisem undeva ca se probeaza daca penul dozeaza corect umpland capacelul acului cu 20 u insulina. Pana la ce nivel nu stiu. Nu mai retin bine cate u si la care pen, dar cred ca la cel de la Lilly. Glicemiile au raspuns corect, deci a fost bine. Si eu ma bat pe laptop cu sotul meu care lucreaza ceva pe el toata ziua si acum i l-am sustras la revarsat de zori ca sa mai blogaresc putin. Am vazut poza cu fetita ta, este tare dragalasa si ca de obicei mi-au dat lacrimile la gandul ca un pui mic are diabet. Sunt alaturi de voi cu un gand bun.
    Va imbratisez,
    Betica.

    RăspundețiȘtergere
  3. Dimineata glicemiile sunt mai mari, organismul se energieaza incepe ziua.

    RăspundețiȘtergere