luni, 30 septembrie 2013

Cu cat ne scade glicemia o unitate de insulina?

          Aceasta este una dintre primele intrebari care ne vin la initierea tratamentului cu insulina. Se numeste sensibilitate la insulina . Este specifica fiecarui pacient, cu variatii in functie de contextul de viata  si modificarile survenite in corpul nostru ca atare.
          In timpul primei internari, care ramane memorabila pentru orice diabetic, medicul care ne ia in primire isi bate capul cu noi pentru a ne stabili dozele de insulina. Ca un prim reper are greutatea noastra corporala, varsta si eventual tipul de diabet. Apoi tatoneaza dozele din aproape in aproape pana glicemiile intra pe un fagas aproape normal.
           Unii medici prefera sa le tatoneze spre limita hipoglicemiei altii invers. Eu am nimerit ambele situatii in cele doua internari. Mai greu mi s-a parut cu hiperglicemiile pentru ca mai eram si insarcinata in primul trimestru, cand se face organogeneza.
            La inceput corpul nostru nu reactioneaza foarte prompt la insulina exogena dar treptat lucrurile incep sa mearga spre bine. In primele zile se merge doar cu insulina rapida pentru a echilibra starea organismului si apoi se incearca schema cu care vom iesi din spital.
             Acasa vom constata probabil ca apar hipoglicemiile, scade cam cu 10% necesarul de insulina pentru ca nu mai stam la pat ca in spital.
             Este posibil ca necesarul de insulina sa mai scada si in continuare cu cateva procente datorita echilibrarii glicemiilor. Insa fiecare om e unic. La mine asa a fost si asa am fost prevenita la spital.  Cineva spunea ca insasi o glicozilata mare cere mai multa insulina .
           Exceptand situatia unei remisii sau luna de miere cum i se mai spune, lucrurile intra intr-un fagas constant dupa un timp mai scurt sau mai lung de la descoperirea diabetului, tulburat pe viitor  doar de episoade de stres, boli infectioase, sarcina, pubertate, menopauza s.a.
            Diabetului tip 2 ii este specifica resistenta foarte mare la insulina, iar tipului 1 o sensibilitate  mai mare la aceasta, exceptand perioadele cand actioneaza anumiti hormoni, mai ales cei de crestere.
            Sensibilitatea unei persoane la insulina are variatii de-a lungul unei zile si chiar si in functie de anotimp. Astfel intre 4 - 9am avem o rezistenta mai mare la insulina, care scade treptat pentru ca spre orele 13 sa fie medie,obisnuita, apoi intre 16-19 iarasi este  o rezistenta mai mare la insulina, dar nu precum cea de dimineata, apoi de la ora 19 avem o sensibilitate mai mare decat cea de la pranz dar nu cu mult, pentru ca dupa miezul noptii sa avem cea mai mare sensibilitate la insulina pana spre ora 3am.
            Aceste diferente ies foarte bine in evidenta cand tratamentul cu insulina este corect dozat. De ce, pentru ca o bazala supra sau subdozata ne induce in eroare. O eroare nu foarte grava daca glicemiile sunt bune. Mai bine zis mascheaza aceste variatii. Valorile bune ale glicemiei sunt tot ce conteaza, restul : scheme, corectii, calcule sunt doar mijloacele de a ajunge la tinta. 
            Am mentionat cele de mai sus pentru a pune in evidenta faptul ca scaderea glicemiei in urma actiunii unei unitati de insulina este ceva variabil de-a lungul zilei si in diverse situatii. Daca am bazala supradozata intentionat sau nu, va avea si aceasta un aport destul de considerabil alaturi de rapida in reglarea glicemiei de dupa masa. 
            Oricum pentru noi este important sa stim cu cat ne va scadea glicemia o unitate de insulina la un anume moment, indiferent de ce factori mai sunt amestecati pe acolo. Fiecare avem rutina noastra si in acest context trebuie sa stim raspunsul la aceasta intrebare in orice moment al zilei... sau aproape.
            Ar fi interesant de stiut cum se produce trecerea de la intervalul de rezistenta la cel de sensibilitate la insulina in timpul unei zile. Cat de brusc sau lent? La mine pare ca se produce simtit aceasta trecere in decursul a 30-45 minute. Mi-e greu sa stiu exact ce corectie sa fac la ora 11:00am ...Iar zic... daca as avea un CGM as vedea mai clar.
            Si in sfarsit sa trec la subiect, dupa aceasta vasta introducere. Sa incep cu revarsatul zorilor. Intre orele 4-12am aproximativ, o unitate de insulina mie imi scade glicemia cu 40mg/dl, apoi cu 80mg/dl pana la ora 16  apoi nu stiu prea bine dar sub 80 pana la ora 19 , cand iar scade cu  80mg/dl  apoi dupa ora 00:00 fix imi scade cu 100mg/dl pana la ora 3. Apoi o ia de la capat.              Aceasta in conditiile unei greutati de 57-58 kg/168cm, cu Lantusul facut dimineata 8-10u si Novorapid la mese: dimineata 4,5-5 u/50ch, la pranz 4u/80ch, la fel si seara. Si sedentara in prezent...
             Cred ca Lantusul meu completeaza cu 20% actiunea rapidei la mese, fiind intentionat supradozat, acest lucru fiind posibil doar daca este injectat dimineata.
              Nu ma pot abtine, pentru ca mi-e foarte draga rocada aceasta cu Lantusul mutat de seara dimineata, la ora 8:30, sa descriu cum am observat curba de actiune a Lantusului in aceste conditii la mine.
              Injectez Lantusul , ideal la ora 8:30. De ce, pentru ca intra in actiune de cele mai multe ori la 4 ore dupa injectare. Fiind asa zis supradozat (e impropriu numit asa pentru ca exista un scop la mijloc si rezultate bune) are un varf de actiune in sensul ca imi scade glicemia cu 100 in prima ora de la intrarea in actiune. Apoi scade oarecum lin astfel incat dupa miezul noptii am exact cat imi trebuie pentru noapte. Prin aceasta metoda aveam in sarcina o glicemie constanta de 75 dimineata, si 65 pana in ora 4am.
              Dupa miezul noptii nu mai ramane mult Lantus in sistem pentru ca traseul lui nu e atat de egal ca in grafice, ori sunt eu altfel. Insa dupa ora 0am beneficiez de minunata sensibilitate la insulina care potenteaza efectul acelei ramasite de Lantus. Daca totusi apare un necesar crescut de insulina dupa ora 4am fac o mica corectie de rapida 0,5-1u care sa ma aduca la tinta propusa pentru ora de sculare.
              Daca mi-as injecta Lantusul seara probabil ca ar fi mult mai putine unitati (4u imi scadeau cu 200 glicemia de noapte -are varf pana la urma?-probat 3 zile la instaurarea noii scheme in spital-aveam si 50kg).
              Probabil ca l-as face la ora 19:30 ca sa intre in actiune pana in miezul noptii si sigur-sigur nu m-ar acoperi bine pe toata ziua. Ar fi plat si scurt. As avea alte doze de rapida la mese mai mici putin, probabil 3u dimineata/50ch, 6-7 u/80ch la pranz si 7 seara. Corectiile ar fi altfel, cu mai multa insulina rapida decat acum.
               Lantusul facut dimineata ar fi poate dezavantajos pentru cine nu doreste riscul unei hipoglicemii spre pranz. O solutie ar putea fi sa fie injectat mai tarziu, pe la ora 10:30 , cu necesitatea luarii mesei de pranz in timp util ,la ora 13, pentru a preveni aparitia hipoglicemiei (creste sensibilitatea la insulina dupa pranz).Sau sa se ia o gustare pe masura la ora 10, daca e injectat la ora 8:30. Rapida ar fi mai putina la pranz. O schimbare de felul acesta trebuie tatonata foarte atent pentru ca insulinele bazale dau hipoglicemii lungi daca sunt gresit dozate.
             Cred ca Lantusul facut seara merge bine cu insuline scurte la mese: Actrapid, Humulin R, care actioneaza putin mai tarziu dar raman active mai mult, iar facut dimineata cu insulinele rapide-analogi :Novorapid, Apidra , Humalog, mai ales  cu Novorapid.
             Eu am fost nevoita sa imi tatonez singura doza de Lantus mutat dimineata pentru ca a trebuit sa ies din spital din motive bineintemeiate legate de sarcina.
             Am pornit cu cele 4u si am crescut din unitate in unitate , din doua in doua zile pana cand am ajuns cu glicemiile preprandiale si cea de dimineata in tinte. Daca aceste glicemii sunt bune constituie un semn ca dozarea bazalei este corecta. Va sfatuiesc ca la o asemenea mutare sa cereti sfatul medicului si in nici un caz sa nu faceti majorari de doza initial. Medicul poate cantari avantajele si dezavantajele fiecarei situatii. Schimbarile majore de schema trebuie neaparat discutate cu medicul.
            Dupa cum am mai spus in postarea despre hipoglicemiile nocturne, de aceea prefer sa injectez Lantusul dimineata pentru ca imi scade la zero rata hipoglicemiilor majore nocturne, pot dormi linistita. Daca cumva ar aparea vreo hipoglicemie ar putea fi cauzata de o alergatura de o zi. Dar nu am avut nici macar una si sper sa nu am.Si un alt motiv al mutarii este acela ca se reduc hiperglicemiile de la 4-5 ore de dupa masa. (Novorapidul se simte activ cam 4 ore, a cincea e ca si cum nu ar fi). Singurele  probleme fiind intervalul 4-7 am, cand pot aparea cresteri ale glicemiei si riscul de hipoglicemie de la ora 12, care poate fi prevenit cu o gustare dupa caz. Mie imi merge bine si in zori, dar poate altora le trebuie multa insulina la acele ore de dis-de-dimineata. De asemenea hipoglicemia de la pranz nu este majora datorita rezistentei la insulina de dimineata care face ca insulina rapida sa intre mut mai greu in actiune.
              Primul pas in a afla cu cat ne scade glicemia o unitate de insulina este sa impartim numarul de carbohidrati ai mesei respective la numarul de unitati de insulina rapida si sa inmultim rezultatul cu cat ne cresc glicemia 10 carbohidrati.
              80ch:4u/40mg/dl=80mg/dl in cazul meu la masa de pranz si seara
               Pentru noapte am observat cu cat scade glicemia o unitate de insulina atunci cand am avut hiperglicemii si am facut corectie, din aproape in aproape. Am observat dupa un timp. Iar cu cat imi cresc glicemia 10 ch am vazut consumand 10 ch rapizi (zahar, glucoza) pe stomacul gol fara insulina, dimineata, si luand test dupa un sfert de ora.
               Exista si o formula pentru a calcula factorul de sensibilitate la insulina, dar este buna numai daca insulina e dozata corect, altfel da erori mari. Este mult influentata si de cati carbohidrati mancam la mese. Eu prefer calculul babesc.
               Dupa efort fizic  sau alte motive (medicamente hipoglicemiante, anumite plante, remisie) sensibilitatea la insulina creste si implicit 1u insulina va scadea mai mult glicemia, plus ca trebuie sa se refaca si depozitele de glicogen. De aceea trebuie sa actionam ca atare, reducand doza de insulina rapida inainte de efort sau chiar si la masa urmatoare, si consumand carbohidrati complecsi la gustarea/ masa urmatoare.
                De asemenea cand creste mult rezistenta la insulina va scadea mult mai putin glicemia cu 1u insulina. aproape pana va parea ca o frectie la un picior de lemn.
                 Trebuie sa mai mentionez un lucru pe care l-am observat: o singura unitate de insulina la mine isi face mai putin evidenta actiunea pana ajunge la maximul ei, de aceea indragesc mai mult corectiile cu 1,5-2 u dar le folosesc doar cand sunt necesare. In rest, asta e:0,5-1u. Rareori am avut de facut si 4u corectie pe glicemii de 400. Aceasta de curand, la tara. 
                  Pompa de insulina aduce avantajul unor corectii mult mai fine.
                   Dar iata ca am ajuns cu vorba la corectii care vor fi subiectul urmatoarei postari. Sper ca poate folosi la ceva diabeto-logoreea aceasta si ca nu m-am abatut de la subiect cu prea multe paranteze, ramurici si ramurele. Nu uitati colaborarea cu medicul vostru care sper ca este cooperant si iscusit si va intreb: voua cu cat va scade glicemia o unitate de insulina? si cu cat va cresc glicemia 10 carbohidrati?
             Va imbratisez cu drag, Betica.
            

5 comentarii:

  1. Wow. Deci wow. Bravo. Si multumesc in numele tuturor diabeticilor. Foarte util totul!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua , Felicitari pentru reusita dvs si chiar ma bucur vazand ca ati reusit sa va dozati insulina in asa fel incat sa va ajute . Eu ma confrut cu unele probleme in a imi gasi doza sau dozele spre a tine o cat mai constanta constanta ☺️, am un panou plin de calcule , ecuation si fractii . , a ti dat destule detalii si unora le am gasit sensul dar unor formule de calcul chiar nu le inteleg logica sa zic asa . Azi fac o saptamana decand am inceout tratamentul cu insulina , de mentionat este ca pancreasul meu inca mai produce mici cantitati de insulina , motiv pentru care momentan nu reusesc sa fiu in control . M ar ajuta enorm daca a ti intinde o mana de ajutor . As face si eu la randul eu acelasi ajutor cu oricine ar avea nevoie , noapte si zi .Asadar ziceam ca nu inteleg unele din calculele dvs , anume cum calculati cat scade glicemia o unitate de insulina. . Formula dvs ar fi asa , CH : U( unitati insulina)= Z , Z x 10ch = aici ar trebui sa rezulte numarul de mg/dl care scade la o unitate de insulina . Asta spuneti ?

      Multumesc anticipat .

      Ștergere
  2. Reiese seriozitatea cu care va implicati in controlul glicemiei. Felicitari!
    In urma cu 2 saptamani am inceput sa i-mi administrez pe langa insulina bazala Lantus, si insulina NovoRapid. Problema e ca nu stiu exact cu cat i-mi scade glicemia o unitate de insulina rapida. Momentam i-mi administrez 2-3 unitati de novorapid inainte sau in timpul meselor principale, si asa reusesc sa nu depasesc max. 170 la 2 ore dupa mancare. Mai am multe de invatat...

    RăspundețiȘtergere