Cina, ultima masa principala a zilei, are un rol important in asigurarea rezervelor energetice ale organismului. De aceea trebuie sa contina alimente sanatoase, corect combinate si nu trebuie sa fie foarte copioasa pentru ca ...se vor face prea multe rezerve, inclusiv de grasime.
Pentru diabetic, cina este o masa care trebuie bine gandita in sensul ca aceasta va influenta glicemiile de peste noapte si chiar pe cele din ziua urmatoare.
Daca a fost o zi cu foarte multa activitate fizica, cina va trebui neaparat sa contina carbohidrati complecsi pentru a evita hipoglicemiile nocturne si pentru a se reface rezervele de glicogen ale organismului, rezerve care vor conta enorm de mult in cazul unei eventuale hipoglicemii grave de a doua zi.
Si atunci cand se programeaza pentru a doua zi un efort fizic intens si sustinut trebuie consumati carbohidrati complecsi inca de la cina din ziua precednta.
Prezenta carbohidratilor complecsi, asociati moderat si cu proteine animale (ideal ar fi peste sau carne slaba de pui, sau lactate) este importanta si pentru cei care injecteaza insulina bazala seara, mai ales daca nu au si o gustare la culcare.
Daca au gustare, aceasta va prelua neaparat rolul de a asigura carbohidrati complecsi.
Pentru cei care au hiperglicemii nocturne sau doresc un autocontrol strict este bine sa consume la cina alimente care se digera pana in miezul noptii si sa ia cina cel tarziu la ora 19, in acest scop. Daca ar manca cina dupa ora 20, odata risca o eventuala hipoglicemie dupa miezul noptii si apoi o hiperglicemie dupa digestia cinei, in toiul noptii.
De asemenea cand tatonam doza de insulina bazala este bine sa nu avem alimente de digerat dupa miezul noptii (cei care nu au gustari la culcare) pentru a vedea strict glicemiile date de actiunea acesteia pe timpul noptii. Decat daca obisnuim sa mancam totdeuna asa, alimente greu digerabile seara...
Daca am facut prea mult Lantus dimineata si am de pandit hipoglicemii toata noaptea as putea profita de o masa cu digestie lenta, cu carbohidrati complecsi. La mine carbohidratii acestia complecsi nu sunt asa de lenti decat daca ii combin cu proteina animala, gen branza grasa ucata sau carne. Painea alba ca atare imi intra in sistem intr-o ora, hai doua, iar cea integrala 100% in 3-4 ore. Trebuie sa mai observ acest lucru, nu prea am mancat paine goala de cand cu diabetul.
Daca combin painea alba cu proteine animale lucrurile stau altfel: cu branza dulce de vaca, intra in 3-4 ore, depinde de volumul mesei.Cu branza uscata ceva mai mult timp, poate 4 ore. Cu carne de pui 4 ore, cu carne de porc in 5-6 ore, depinde cat e de grasa si desigur de cantitate, modul de gatire. Alimentele prajite in ulei se digera mai toate in cel putin 6 ore si carbohidratii intra oarecum brusc in sistem.
La capitolul timp de digestie iarasi suntem fiecare diferiti. Depinde de felul nostru de a fi, de starea danturii si de cat de bine mestecam alimentele, de starea de sanatate a stomacului si a celorlalte organe din structura sistemului digestiv, de modul in care mancam de obicei, de prezenta altor boli, medicamente si altele. De aceea testarea deasa a glicemiei isi arata iarasi rolul important in viata fiecarui diabetic.
Eu prefer sa mananc cina la ora 19, dar in ultima vreme greu mai reusesc aceasta. Si este bine sa o iau pentru ca altfel ma roade o foame cumplita pe la o bucata de noapte si mancatul noaptea este un lucru pe care nu-l stapanesc in materie de impact asupra glicemiilor si doze aferente de insulina si nici nu vreau (ar presupune nopti nedormite).Doar ca mi se pare ca alimentele consumate noptea cresc mai mult glicemia decat in timpul zilei. Oare sa fie asa?
In concluzie, prefer sa mananc la cina ,la ora 19 ,alimente care se digera pana in miezul noptii si sa fie o masa satioasa, mai ales ca nu am de obicei gustare la culcare.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu