marți, 15 octombrie 2013

Gustarile

               Experienta mea cu gustarile a fost una neplacuta. Le-am avut in planul meselor pe cand eram pe doua injectii cu  insulina premixata in primul an de diabet. La mine pareau sa aiba rolul de a ma exaspera cu hiperglicemiile pe care mi le provocau. Erau trei gustari a cate 20 CH, 10 fruct sau lapte, 10 paine. 
              Nu mai intelegeam nimic la inceput. Faceam insulina, mancam, hiperglicemie, exercitiu pe stepper sa scada( nu aveam cu ce sa fac corectii) ia gustarea, iarasi hiperglicemie, iar exercitiu, 140, masa de seara, iar hiperglicemie, iar exercitiu, gustare , iar hiperglicemie, iar exercitiu, teroare. Exercitiu si noaptea, in toiul noptii mai bine zis, ca sa vin dimineata cu 114 si ia-o de la capat. Si aceasta in conditiile in care eram corecta, cantaream tot, nu tu dulce, ore fixe de masa si gustari, ca la carte...Frustrant, brrr.
              Aveam o hipoglicemie principala fixa progaramata zilnic la 12: 30 am, pe care o preveneam deja cu fructul de la pranz.  Daca as mai fi marit doza de Humalog mix 25 ar fi fost mai mare hipoglicemia si mai aparea una si la 10am pe componenta rapida. Cred ca nici eu nu stiam bine cum sa adaptez lucrurile. Habar nu aveam ca NPH asta are si el un varf...Seara la fel. Aveam nevoie de fapt de mai multa componenta rapida. Acesta e dezavantajul premixatei la tipul 1 de diabet , ca este total neflexibila, ca boii la caruta, rapida si NPH laolalta, nici una fara cealalta...
            Sarmanii carbohidrati de la gustari au fost mutati in tot felul de la 20CH la 10H apoi la 30CH cei de dimineata  si tot asa pana la nici o gustare. In cele din urma am renuntat la gustari si gata, dand loc unei senzatii teribile de foame pentru ca nici la mese nu puteam sa mananc suficienti carbohidrati, fiind prea putina rapida.
            La fiecare control nutream dorinta ascunsa sa am alta schema de insulina.
            Poate acum as gestiona altfel situatia, desi nu as vrea deloc sa ma mai intorc vreo data la premixata. Este posibil sa fi gresit cu ceva, mai ales ca eram incepatoare.
             Gustarile cred ca au in principal doua roluri: sa ne completeze o stare de nutritie corespunzatore varstei, starii de sanatate si activitatilor nostre si sa previna eventualele hipoglicemii date de varful vreunei insuline. Un alt rol ar putea fi sa refaca rezervele de glicogen, cea de seara, de la ora 22, mai ales daca am efectuat sau urmeaza sa efectuam si a doua zi un efort intens. Sau daca am avut mai multe hipoglicemii grave in ziua respectiva cu reactie de contrareglare dupa.
               Gustarile pot fi de la 5 pana la 30CH, depinde de situatie. ar putea fi si de mai multi CH, dar cred ca deja s-ar numi mese. Pot fi 1-3 gustari fixe, depinde de context si de schema de insulina. Ar putea fi si gustari ad-hoc cand o cere situatia pentru a preveni eventuale hipoglicemii (de ex legate de exercitiul fizic sau noaptea daca e glicemia aproape mica).
              Este important ca o gustare sa isi atinga scopul , de a mentine glicemii bune iar nu sa complice viata cu hiperglicemii. Este adevarat ca se admite sa vii la masa cu o glicemie ceva mai mare pentru ca ai avut o gustare , dar...acea glicemie ne costa in timp.
              Componenta rapida a gustarii are rolul de a preveni hipoglicemia data de varful unei insuline, iar cea lenta de a ne asigura ca nu apar hipoglicemii pe parcursul a cateva ore.
              Dupa parerea mea, dar poate ma insel ,cred ca insulina Humulin R cere neaparat gustari datorita varfului de actiune ceva mai lung si a actiunii de asemenea mai lungi decat a NovoRapidului.
               Gustarile ar trebui sa fie alcatuite din alimente sanatoase, cu indice glicemic moderat sau depinde de scopul propus. Cred ca merg bine si alunele, cajew, nucile, alaturi de paine, fruct etc. Poate ar fi locul uneori si de o mica salata cu paine, dar cu atentie sa nu fim satui la masa principala care urmeaza (am patit-o).
                Cine are gustari in program trebuie sa aiba grija sa nu le uite acasa cand iese in oras, la scoala etc, pentru ca probabil este expus la hipoglicemii in lipsa gustarii. Eu plecm cu punguta cu fruct si paine cantarita-20CH.             
                Atentie, spalati-va pe maini dupa gustare pentru a va putea testa glicemia in caz de nevoie.
                 Un aspect pozitiv pe care l-au avut gustarile si in cazul meu a fost faptul ca imi dadeau o senzatie de satietate si sentimentul ca se mananca bine la diabet:) .
                 
                
               
              
          

Un comentariu:

  1. eu nu am gustari si bine fac..stii ca sunt tot pe novorapid..in plus, ingrasa..:) si la insulina noastra nu stiu cat de indicate sunt pentru ca are actiune scurta..la ce faceai tu inainte-intermediara, da era ok..eu am avut gustari doar in spital..acum nu mai am..te astept cu un rasp pe e-mail despre sarcinta ta si ecografii cu emotii:) pup!

    RăspundețiȘtergere