duminică, 6 octombrie 2013

La ce mi-ar fi bun un CGM?

           Sistemul de monitorizare continua a glicemiei (CGM-in limba engleza, de la Continuous Glucose Monitoring) este alcatuit dintr-un senzor inserat in tesutul subcutanat , la care se ataseaza un transmitator radio care comunica cu un dispozitiv gen pager, cu ecran unde putem vedea nivelul glicemiei monitorizat continuu.
           Necesita calibrare, atat la insertia unui nou senzor cat si in alte momente, dupa cum se specifica.Nu are o acuratete foarte mare comparativ cu glucometrul si de aceea deciziile importante privind corectarea glicemiei trebuie luate dupa ce testam cu...glucometrul.
             Cu toate acestea CGM-ul este foarte folositor, pentru ca pana la urma, in afara de testarea glicemiei din vena la laborator, toate celelalte mijloace de testare a glicemiei dau rezultate relative,  pe cat posibil de precise, cu erori de maxim 20%. Totusi la CGM s-au raportat si erori de 50%, ceea ce este inadmisibil avand in vedere ce costuri presupune. La noi un senzor costa 70 euro la care se adauga TVA... Mai punem la socoteala ca uneori putem insera gresit senzorul sau pur si simpu asa ne-a parvenit...nefunctional, la banii astia...De aceea, cine utilizeaza CGM trebuie sa puna la socoteala cel putin un senzor in plus pe luna...
              Este fascinant graficul glicemiilor pe o zi sau pe o perioada. De asemenea faptul ca se pot seta alarme pentru hipo sau hiperglicemie, ca arata cu sageti orientate dupa tendinta glicemiei de a urca sau a cobori, cu doua sageti anunta o modificare rapida a glicemiei.
              Se poate verifica glicemia si de la 4 metri,ceea ce e bine pentru parintii cu copil diabetic, aflati in alta camera. Pentru copii este minunat ca nu mai trebuie intepati chiar asa de multe ori... doar la inserarea senzorului si la calibrare. Dar daca mai pui hipo si hiper la socoteala, cand verificam corectitudinea pe glucometru, cam tot pe acolo se ajunge ca numar de intepaturi, doar ca stim mii de glicemii.
              La pretul unui CGM cu tot cu consumabile, putem lua mii de teste si ne putem intepa non stop, daca ne tin degetele. Ei, dar tot nu vom avea atatea detalii despre evolutia glicemiei in 24h.
              Datele de pe CGM se pot transfera pe computer, pot fi duse la medic si cate si mai cate grafice si interpretari de date  se pot face. Daca are toata lumea timp, pacient si medic...
               Un CGM mi-ar fi bun in primul rand pentru a pescui la timp hipoglicemiile majore. Daca as reusi un bun control glicemic dupa un timp nu as mai percepe sigur simptomele hipoglicemiilor ,ceea ce este foarte periculos. Am experimentat aceasta situatie in timpul sarcinii cand eram bine mersi la 45mg/dl...De aceea eram nevoita sa testez des, mai ales ca in primul trimestru hipoglicemiile aproape ca nu aveau o regula , apareau pe neasteptate. Un CGM ar face toata aceasta munca un locul meu si ar alunga stresul acela cumplit.Mai ales ca ar da si alarma.
             In al doilea rand as putea sa observ efectul a tot ceea ce mananc asupra glicemiei. As putea sa vad cum afecteaza indicele  glicemic al meselor valorile glicemiei. As vedea tot. Sau efectul exercitiului fizic si al diverselor situatii de viata.
            Cam atat, dar lucru mare...
            Un CGM cu o acuratete a rezultatelor foarte mare este un mare, mare ajutor in autocontrolul diabetului. Eu nu visez la un  leac pentru diabet cat la o modalitate de a sti exact valorile glicemiei in orice moment si un tabel cu indicele glicemic al combinatiilor de alimente.
             Ar fi minunat ca intr-un viitor cat mai apropiat sa isi poata permite fiecare diabetic un CGM la un pret foarte accesibil...
             Costurile CGM-ului sunt enorme, la noi nici nu se pune problema inca de a fi acordate gratuit prin casa de sanatate si chiar daca ar fi , prioritate ar avea copii. ( Chiar, stie cineva daca se mai acorda pompe de insulina la copii sau gravide? ) Ceea ce mi se pare normal, desi as adauga si femeile insarcinate, pentru ca si mama si fat stau sub amenintarea diabetului.  
            Ramane un vis...Testele sunt si ele scumpe si daca cineva si-ar dori intr-adevar sa ajute diabeticii, iar nu sa scoata profit din diabet, ar fi foarte accesibile. Cred ca se pot obtine cu costuri mici.
            Nu inteleg de ce nu sunt mai multe firme care sa fabrice CGM-uri . Pare a fi o lupta de monopoluri... Nici macar consumabilele de pompa de insulina sau CGM nu pot fi produse de oricine, binenteles la standardele cerute.
            Cred ca CGM-urile ar fi extrem de utile in spitale, la monitorizarea pacientilor cu diabet, mai ales a celor nou descoperiti sau in timpul interventiilor chirurgicale la diabetici sau nasterile naturale la mame cu diabet, s.a.
             Exista in cercetare si CGM-uri neinvazive, care scaneaza nivelul glucozei, fara a ne intepa deloc. Mai ales pe acestea le astept cu nerabdare si chiar as face economii sa iau unul. Era un CGM neinvaziv care necesita doar 4 dolari consumabile pe un an: un simplu  gel. Incovenientele erau ca CGM-ul trebuia sustinut cu o centura lata imprejurul abdomenului si nu facea grafice. Arata doar glicemia.Iar bateria se termina foarte repede. Nu-i mai stiu numele.
            Oricum viitorul se anunta foarte luminos in privinta mijloacelor de monitorizare a glicemiei. Si chiar mi-ar trebui un CGM. Astept cu nerabdare sa vad ce se va mai intampla.
PS: Atentie ca sunt tepe pe internet si in acest domeniu, aparate care cica masoara si tensiunea si glicemia dar dau rezultate corecte  zic ei la 90% dintre oameni. Eu unde ma incadrez?

              
              
             

3 comentarii:

  1. Draga Betica,
    Si eu vreau un CGM sistem, am auzit de copii care folosesc, sunt foarte multumiti. E adevarat cu eroarea, dar nu e chiar de speriat pe langa restul avantajelor. Oricum am auzit de o situatie in care sistemul arata 130 iar copilul spunea ca il doare burtica si sigr are hipo.... si era... 50 glicemia, dar e posibil sa fi avut si o explicatie de departase de nu stiu exact cum se cheama (ca nu-l purta langa el sa nu-I sparga ecranul) si atunci din datele nu se mai transmiteau correct si la timp. Eu stiu ca in strainatate e folosit si cu toate neajunsurile e de mare ajutor spun eu.
    Referitor la costuri eu ma gandeam ca pentru cei 1400 de copii cat sunt pe tara cu diabet tip I, nu ar fi o mare tragedie pentru acest stat sa acopere costul sistemului macar cu senzorii mai vedeam. Poate par indrazneata pe saracia asta, insa daca s-ar gandi mai bine cam unde se ajunge cu costurile daca acesti copiii nu sunt pastrati in conditii de functionare cat mai buna, poate nu ar mai parea. Pentru ca acesti copii vor fi viitori adulti care in loc sa poata contribui prin activitatea lor la bugetul de stat cu ce vor reusi ei sa faca, vor fi asistati medical din cauza complicatiilor care vor aparea pentru ca nu pot fi monitorizati asa cum cred ca ar merita.
    Oricum stiu ca si anul acesta s-au dat pompe de insulin, se anunta pe muteste, fac cativa dosare care reusesc sa afle si nu sunt neaparat cazurile cele mai greu de stapanit. E si o nedreptate sa alegi prea mult. E mai mult o batali a hartiilor completate cu har...
    Eu am aflat de pompe de insulina, sincer pe mine nu ma intereseaza asa ceva pentru copil, as fi vrut sa putem opta fie pentru pompa fie pentru CGM preturile sunt cam tot pe acolo si beneficiul mi se pare infinit mai mare pentru un sensor de glicemie.
    Am incercat sa sugerez pe unde am fost lucrul asta sa se ia in calcul si acesti senzori de glicemie, insa mi-am dat seama ca fiecare isi apara patratica lui si nu sunt dispusi sa-i ia in calcul ... In strainatate se folosesc de ceva ani si ratiunea este ca se cheltuie bani in prezent, dar se imping complicatiile cat mai tarziu si omul apuca si sa fie folositor societatii si se intorc o parte din banii cheltuiti....
    Oricum o pompa de insulina tot pe-acolo se ridica cu costurile si eu nu-i prea vad utilitatea la momentul asta. Cand aud de rata bazala mi se face rau, parc-am fi roboti... Stiu ca se invata cum se modifica, dar ma irita pe mine butonatul ala continuu ...
    Si de cati utilizatori am auzit, multi au renuntat, e o provocare sa stai cu furtunasele aea nonstop pe tine ...ihhh


    Cu drag, Florentina

    RăspundețiȘtergere
  2. Draga Florentina, am scris ditamai raspunsul si l-am sters din greseala...
    Ideea era ca tare mi-as dori sa poata fi ajutati copiii cu diabet,, despre care nu stiam ca sunt doar 1400, probabil mai putini decat pacientii care fac interferon, chimioterapie sau iau Ebixa si alte tratamente care de multe ori nici nu isi ating scopul...
    Ma surprind din ce in ce mai des visand la un CGM si sper ca in viitor sa devina accesibile tuturor, nu e chiar mare scofala pe langa cate se fabrica in lumea asta. Daca nu, vreau teste ieftine sa ma intep non stop, glumesc. Nu chiar nonstop, dar vreau si teste mai accesibile ca pret.
    Nu suport clar treaba cu furtunasul de la pompa, nu categoric. Visez la pompa Solo, daca poti da-i o cutare. Mi-ar place sa o probez 3 luni, asa ca sa imi treaca moftul, daca mai apare vreodata si imi pot permite. Omnipodul si el mai vine cu defecte...Mai e cate un gandac defect.
    Si totusi, nu imi place sa imi injecteze altceva insulina in corp, vreau sa controlez eu totul.Daca se defecteaza...Careva si-a bagat in somn o doza de 10u insulina, bine ca s-a trezit, intrasera doar 1,5u...Mortala faza...
    As alege clar CGM-ul daca ar fi de ales. Cred ca in viitorul indepartat vom avea de amandoua.
    As vrea sa te intreb daca ai vrea sa povestesti despre experienta voastra cu tabara de diabet de la Buzias. Daca da, voi deschide o postare in care voi invita pe cei care au fost acolo sa povesteasca ce i-a impresionat. De asemenea, daca poti sa specifici cum se poate inscrie cineva acolo si alte detalii din astea. Ce zici?
    Ma gandesc oare cati adulti ca mine au diabet tip 1, ma refer din acestia descoperiti la 25-35 ani? Eu parca as fi singura in padure, cand ma duc la control doar tipul 2...
    Va imbratisez, Betica

    RăspundețiȘtergere
  3. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere