joi, 17 octombrie 2013

Malnutritia si diabetul

           Malnutritia inseamna sa te hranesti prost.
           Intr-o zi , pe cand cautam care ar putea fi cauzele diabetului si daca malnutritia nu ar putea fi una din ele, am gasit articolul de pe Wikipedia in limba engleza despre malnutritie, care este foarte interesant si mult mai complet decat cel din varianta pe romaneste ( care este de-a dreptul incomplet si din care se intelege ca malnutritia =foame) .Iata cum scrie in Wiki pe engleza:
Malnutrition is the condition that results from eating a diet in which certain nutrients are lacking, in excess (too high in intake), or in the wrong proportions.
             Malnutritia, citez, este acea conditie care rezulta dintr-o dieta din care  lipsesc anumiti nutrienti, sau sunt in exces (in cantitati prea mari) sau in proportii gresite.
        Si acum, legat de diabet, unul dintre factorii favorizanti ai acestuia este malnutritia. In cazul diabetului tip 1 este privita ca o posibila cauza si lipsa indelungata de proteine care duce la involutia celulelor beta din pancreas, la moartea lor.
         In cazul diabetului tip doi nu este un secret faptul ca sindromul metabolic duce la aparitia diabetului , sindrom cauzat mai ales de o alimentatie defectuoasa (exces de grasimi saturate, dulciuri rafinate, amidon, combinatii gresite de alimente, prajeli, bauturi dulci in cantitati mari) si sedentarism. Genetica are doar 10% un rol in aparitia DZ2 si aceasta doar in prezenta factorilor declansatori.
         Stiati ca un consum intens de sucuri dulci creste cu 450% riscul de a face diabet tip 2?
         Ceea ce ma preocupa mai mult este malnutritia de dupa instalarea diabetului. In cazul tipului doi presupune pastrarea acelorasi obiceiuri alimentare nesanatoase sau privarea excesiva de anumiti nutrienti din dorinta de a slabi sau scadea glicemiile, iar in cazul tipului unu presupune aspecte mult mai nuantate...
          Ma intreb oare cati dintre noi ne hranim corect ? Ar starni un zambet sa intreb cati dintre noi suntem malnutriti pentru ca ne gandim mai mult la inanitie decat la un mod gresit de alimentatie...
          In diabet poate aparea tendinta de a manca mereu aceleasi alimente care candva ne-au asigurat glicemii bune si noi am observat asta. 
          Daca chiar dorim sa mancam aceleasi si aceleasi mancaruri putem macar sa adaugam niste salate alaturi de ele, carne cate putin printre mese  si lipide sanatoase, precum cele din peste , uleiul de masline, seminte. Ma regasesc nu rareori in aceasta situatie de a dori sa repet de n ori o reteta cu care mi-a mers bine glicemia.
            In afara de glucide, proteine si lipide  mai avem nevoie si de alti nutrienti precum sunt mineralele si oligomineralele, care se pot asigura numai printr-o alimentatie variata. De exemplu salata verde contine vanadiu care este foarte benefic pancreasului. (Stiati ca... mai demult sarurile de vanadiu erau folosite in tratarea diabetului?)
           Unii diabetici au tendinta de a manca carne in exces considerand ca aceasta nu are glucide. Desi este asa, un aport mare de proteine solicita  mai multa insulina, cam 0,45u/100kcal provenite din proteine si glucide. Se pare ca proteinele animale cresc si productia de glucagon, hormonul hiperglicemiant produs de celulele alfa din pancreas.
              Se poate intampla sa folosim mai mult alimente pe care stim sa le calculam in defavoarea unora pe care le socotim mai greu.
              Sau sa mancam foarte mult....zahar rafinat din cauza hipoglicemiilor.
              Sau sa consumam combinatii indigeste de mancaruri din nevoia de a avea doar trei mese principale. De exemplu mie nu imi place treaba asta cu fructele amestecate cu alte mancaruri la aceeasi masa. Incerc cel putin sa le mananc primele...Bucuria mea sa am un 60mg/dl inainte de masa ca sa mai dau putin ragaz fructului sa se digere si apoi sa manac restul.
                Cand am iesit din spital la descoperirea diabetului, am primit o foaie orientativa despre cum sa mananc. M-a suparat faptul ca imi erau interzise strict, untul, smantana, frisca si aveam voie...margarina. Si  altceva ,faptul ca telina si morcovii trebuiau cantarite, iar rosiile nu. (Eu stiu de rosii dulci, adevarate). Cred ca era o fisa tip pentru diabetul tip 2...
               In cantitati moderate aceste alimente, untul, smantana au un rol bun. Nu ma cert acum cu vegetarienii si veganii. Fiecare face cum considera, le respect si punctul lor de vedere. Eu merg pe linia sa manac din toate cumpatat  si preparat cat mai sanatos ( fara rantasuri, prajit cat mai putin, in stare cat mai naturala).
              O alta tentatie este de a manca low carb. Personal nu sunt de acord cu aceasta pentru ca lipsa de carbohidrati duce la rezistenta la insulina. Plus ca imi este de ajuns ca mi-au murit celulele beta, nu as vrea sa mai moara si neuronii sau te miri ce alte celule si organe. 
              Low carbul nu il vad incadrat corect decat alaturi de o viata spirituala intensa. Nici nu s-ar mai numi asa, ar fi post si alaturi de rugaciune ar fi suficient...
              Consider ca indiferent de boala pe care o are organismul nostru nevoia de nutrienti vitali ramane. Unii oameni bolnavi de diabet se gandesc ca daca prea mult zahar in sange e problema lor atunci trebuie sa nu mai manance nici un carbohidrat... Zis si facut... Bine macar ca mai gresesc si mai scapa destui carbohidrati.
             Pe internet se gasesc si destui sarlatani care ofera tot felul de leacuri pentru diabet tip 1! alaturi de o dieta drastica, probabil ca sa aiba o scuza ca nu ai respectat vreo virgula din schema lor in cazul ca a esuat tratamentul propus de ei pe bani grei. Atentie la tepe! Oare argila aceea albastra chir vindeca diabetul? Parca te tenteaza sa incerci.
              In lipsa unui aport suficient de proteine si lipide organismul nostru poate compensa lipsa acestora prin carbohidrati insa pe un termen scurt de timp, dupa aceea observandu-se aparitia anumitor complicatii.
              La persoanele cu diabet dezechilibrat poate sa apara in timp o digestie deficitara dataorita gastroparezei precum si a altor imbolnaviri ale tractului digestiv.
             La persoanele cu diabet tip unu poate sa fie prezenta si alergia la gluten asociata cu o malabsorbtie grava atata timp cat aceasta intoleranta nu este depistata si tratata ca atare. Scaunul devine steatoreic, cu grasimi. Apare o stare de malnutritie grava.
           Acestea nu sunt nici pe departe toate aspectele pe care le poate imbraca malnutritia in cazul diabetului tip 1. Mi-as fi dorit sa fiu mai informata, dar vreau doar atat, sa atentionez despre riscul malnutritiei in toate aspectele ei  si in cazul diabetului.   
                  
         
            
           

2 comentarii:

  1. Draga Betica, Ti-am mai scris intr-o zi um mesaj lung pe care l-am sters din greseala si nu am mai avut puterea sa-l mai reiau o data. Scrisesem despre Buzias asa cum mi-ai spus ca ai vrea sa afli. O sa reiau povestea intr-o zi promit.
    Acum m-am uitat peste ce ai scris despre malnutritie. Nu prea ma intereseaza in general malnutritia, fiecare are impresia ca stie ce sa manance si oricum daca organismul e sanatos se descurca cu toate cascadoriile noastre alimentare. Sigur ca pe termen lung e posibil sa ne coste, sau nu ... fiecare cu zestrea lui genetica. Eu cu diabetul am o treaba... Se fac multe studii, unele chiar se contrazic intre ele. Eu stiu din studii recente ca s-au descoperit genele care provoaca diabetul de tip 2 si ca diabetul de tip 2 e determinat genetic intr-un procent mult mai mare nu l-am retinut oricum destul peste 50% din cazuri. Sigur ca ingredientele sunt grasimea in exces care duce la acea rezistenta la insulina, asa numita insulinemie bazala modificata faza a diabetului tip 2 reversibila prin dieta/slabire si miscare. Oricum ca si boala scrisa in gene, sunt afectate mai multe gene se vorbeste de peste 200 de gene, nu este o boala cu o singura gena afectata care in general duce la o boala pe care esti condamnat sa o faci. La bolile cu multe gene modificate cum e si diabetul, cancerul, etc se vorbeste de acei factori favorizanti, de mediu.
    Oricum daca esti obez nu inseamna ca o sa faci diabet de tip 2. Mie de exemplu nu imi place sa iau prea mult in greutate nu ca ma gandesc la diabet sau alte boli metabolice, ci pentru ca nu ma simt bine, ma misc mai greu si am impresia ca nu ma mai respect ca om, ma abandonez, nu-mi mai pasa de mine. si incerc sa fac ceva chiar daca nu-mi iese cum as vrea.
    Referitor la diabet si intoleranta la gluten este adevarat ca pot aparea impreuna dar nu din cauza alimentatiei ci pur si simplu pentru ca au amandoua bolile o component genetica si e posibil sa fie gene care duc si la o reactie autoimuna in ceea ce priveste prezenta glutenului. La fel cum si tiroidita autoimuna poate aparea impreuna cu diabetul de tip 1 (dupa cum spuneam sunt incriminate multe gene in jur de 200 si reactiile autoimmune pot fi indreptate si spre tiroida sau sistem digestiv). La Buzias se fac asemenea teste pentru anticorpi pentru tiroidita autoimuna si pentru intoleranta la gluten. Si sunt copii cu dz1 care au si alte boli autoimune. La fel stiu femei cu tiroidita autoimuna care au facut copii cu dz1. Eu tind sa cred in predispozitia genetica mai mult decat in modul de alimentatie. Eu cunosc niste copii in vecinatate sa le plangi de mila nu alta cred ca mananca o data la cateva zile, sunt ingrozitor de slabi, le miroase si transpiratia de la starea de cetoza in care stau in marea majoritate a timpului, ce proteine, ce grasimi, cred ca daca prind vreun colt de paine .... Daca ar fi adevarate teoriile desteptilor astora... Daca genele sunt in regula...
    Cred ca am vrut sa mai scriu cate ceva, dar mi s-a golit creierul.


    cu drag, Florentina

    RăspundețiȘtergere
  2. Draga Florentina, organismul uman este atat de complex incat nu cred ca i se vor cunoaste vreodata toate tainele. Pana la urma , avem cu totii datoria sa ne respectam zestrea primita starea de sanatate cata avem si sa traim cat mai sanatos. Iar daca ne imbolnavim sa facem ce putem ca sa trecem mai departe. Nici cu genele nu se stie clar ce este. este posibil ca ele sa se modifice de fapt in timpul vietii in functie de anumiti factori si atunci ne putem intrba ce a fost mai intai oul sau gaina...
    Ideea pe care am vrut sa o subliniez in articol a fost aceea ca putem sa ne hranim prost , alunecand in anumite extreme din dorinta de a mentine glicemii bune.Si ca organismul cu diabet are nevoie cu atat mai mult de nutrientii adecvati.
    Nu se cunoaste inca cum influenteaza substantele chimice din alimentatia noastra moderna genele...In trecut erau mai putine cazuri de diabet, atat de tip 1 cat mai ales de tip 2, binenteles raportat la numarul de oameni din vremea respectiva. Un medic din vechime afirma despre diabetul tip 1 ca este o boala pe care daca o intalnesti la o persoana in cariera ta de medic...
    Nu stim nici unul din noi ce boli vom avea in viata noastra dar tine de noi sa facem cat putem in dreptul nostru, pentru a ne mentine sanatosi.
    Voi dechide o postare despre tabara si o sa te rog sa postezi acolo un comentariu cand ai timp si putere, ca sa fie usor de gasit. Poate mai povestesc si altii.
    Cu drag,
    Betica

    RăspundețiȘtergere